Ovo ima samo na Kupu afričkih nacija: "Slonovi" smijenili selektora pa prošli u nokaut fazu, zovu Francuza u pomoć

Obalu Slonovače, koja u osmini finala igra protiv Senegala, mogao bi da preuzme Erv Renar

11962 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Obala Slonovače je u grupi A na Kupu afričkih nacija upisala pobjedu i doživjela dva poraza, čelnici federacije su bili toliko nezadovoljni rezultatima i igrama da su prije tri dana smijenili selektora Žan-Luja Gasea, nakon što je njegov tim izgubio 4:0 od Ekvatorijalne Gvineje.

Sve je mirisalo na eliminaciju "slonova", a onda su se nekako provukli do nokaut faze kao jedna od četiri najbolje trečeplasirane ekipe, zahvaljujući tome što u posljednjem kolu grupne faze Tanzanija nije savladala DR Kongo.

I na to izgleda niko nije računao u redovima Obale Slonovače, pa je čekajući meč osmine finala protiv Senegala - koji se igra 29. januara - počela potraga za novim selektorom.

Prvo je objavljeno da će Obalu Slonovače u nastavku takmičenja voditi Gaseov pomoćnik Emerse Fae, ali sada se radi na tome da na klupu sjedne čovjek kojeg u afričkom fudbalu svi dobro poznaju.

Kako prenose francuski mediji, poziv je dobio Erv Renar, stručnjak koji je u karijeri dva puta osvajao Kup afričkih nacija - 2012. je to uradio sa Zambijom, a tri godine kasnije vodeći upravo Obalu Slonovače.

Problem je to što Renar ima posao, od marta prošle godine vodi žensku repretentaciju Francuske, ali i za to postoji rješenje, jer bi 55-godišnji trener mogao da preuzme Obalu Slonovače samo dok traje Kup afričkih nacija. Bila bi to neka vrsta pozajmice.

Dakle, ako prihvati poziv vodio bi je najkasnije do 11. februara za kada je zakazano finale u Abidžanu.

Renar je, kako se tvrdi, raspoložen da pomogne, ostalo je samo da se usaglase detalji, jer ni Fudbalska federacija Francuske nema ništa protiv da izađe u susret domaćinu Kupa afričkih nacija.

Grupna faza KAN je završena u srijedu, a mečevi osmine finala su 27, 28, 29. i 30. januara.

Raspored osmine finala:

27. januar: Nigerija - Kamerun, Angola - Namibija;

28. januar: Egipat - DR Kongo, Ekvatorijalna Gvineja - Gvineja;

29. januar: Zelenortska Ostrva - Mauritanija, Senegal - Obala Slonovače;

30. januar: Maroko - Južna Afrika, Mali - Burkina Faso.

Bonus video: