Učinio je da Liverpul vjeruje: Osmijeh pobjednika odlazi s Enfilda

Jirgen Klop i Liverpul su bili stvoreni da postanu jedno, a njihova priča nakon osam i po godina završiće se na kraju sezone. Ipak, zaostavština čovjeka koji je na rijeku Mersi vratio svjetlost je ogromna - golovi, pobjede, titule, hevi metal fudbal, zagrljaji, legendarne proslave sa "kopom", duhovite izjave ostaju najljepši dio istorije velikog kluba iz Engleske

15886 pregleda 62 reakcija 10 komentar(a)
Klop nakon osvajanja Lige šampiona 2019., Foto: Shutterstock
Klop nakon osvajanja Lige šampiona 2019., Foto: Shutterstock

Moramo da se promijenimo - od onih koji sumnjaju u one koji vjeruju, rečenica je koja će se vjerovatno jednog dana naći negdje na zidu Liverpulovog hrama "Enfilda".

Bio je to 8. oktobar 2015, engleski velikan je već 25 godina čekao 19. pehar Premijer lige, a Jirgen Klop, harizmatični Njemac sa dobro prepoznatljivim osmijehom i stavom koji uliva nadu, stigao je na klupu Liverpula.

Već tada mnogi su znali da su Klop i Liverpul jednostavno rođeni da jednog dana postanu jedno, a u narednim godinama stići će i potvrda toga.

Njegovi "gegen presing" i "hevi metal" fudbal već su dio istorije, njegovo shvatanje igre učinilo je Liverpul jednom od najatraktivnijih napadačkih ekipa, a pehari su ponovo počeli da stižu u grad na rijeci Mersi...

Čak i više od toga posebna priča je njegova veza sa čuvenim "kopom", cijelim gradom, svim igračima koji su dolazili, a njegovi zagrljaji na najbolji način su pokazivali da u fudbalu i danas postoji ljubav, prije novca...

Svega toga od naredne sezone na "Enfildu" neće biti, gospodin iz njemačkog seoceta Glaten sa svojim prepoznatljivim kačketom na glavi više neće dizati cijeli Liverpul na noge - danas je saopštio da nakon osam i po godina na kraju sezone napusti klub.

Odluka koja je šokirala mnoge, ali i odluka koju svi navijači Liverpula - koliko god bolna bila - moraju da poštuju.

Liverpul je do 8. oktobra 2015. bio posrnuli velikan, pomalo zaboravljen, a danas je ponovo gigant, zahvaljujući Klopu.

Tokom prethodnih osam i po godina na "Enfild" je stigla 30 godina čekana titula prvaka Engleske, a da osim nje Klop nije napravio ništa više zaslužio je da ispred Liverpulovog hrama dobije spomenik.

A, bilo je još mnogo trofeja, čak i onaj najprestižniji, onaj koji se u Liverpulu posebno voli - pehar Lige šampiona, šesti u istoriji kluba.

Osim njih osvajao je i Superkupove Evrope i Engleske, Svjetsko prvenstvo za klubove, FA kup, Liga kup Engleske, praktično sve gdje su se Klop i Liverpul zajedno pojavili. Postao je jedini trener u velikoj istoriji Liverpula sa šest različitih trofeja.

U Premijer ligi, gdje je Liverpul toliko patio punih 30 godina, Klop je "redse" vodio na 317 mečeva, upisao je 199 pobjeda, 74 remija i svega 44 poraza, a osim titule pamtiće se i sezone u kojima je sa svojom ekipom stizao do 90 i više bodova, ali na kraju nije mogao protiv moći Mančesters sitija.

U ligi je postavio i rekord kluba po broju utakmica bez poraza - 44 od januara 2019. do februara 2020.

U Evropi je Liverpul vodio na 87 mečeva, slavio je na 53, a osim trofeja iz 2019. igrao je još dva finala Lige šampiona i jedno Lige Evrope (2016).

Bilo je i teških trenutaka kao prošle sezone, ali je tokom ljeta rekonstruisao klub i još jednom uspio da ga vrati na pobjedničku stazu... Valjda je u i tom trenutku shvatio da može mirno da ode u legendu Liverpula, da je kucnuo čas za neko novo lice na klupi "redsa".

Rođeni šampion zaljubljen u crvene boje Liverpula teško je mogao da ode drugačije.

Bonus video: