Čeferin: Fudbal je najbolji evropski proizvod, Boban je sve neprijatno iznenadio

Predsjednik Uefa Aleksandar Čeferin je u intervjuu Gardijanu govorio o svim aktuelnim dešavanjima u fudbalu - objasnio i spor oko novog mandata

9644 pregleda 6 komentar(a)
Čeferin kaže da je odlično plaćen za posao za koji bi nekada platio da ga radi, Foto: Beta/AP
Čeferin kaže da je odlično plaćen za posao za koji bi nekada platio da ga radi, Foto: Beta/AP

Aleksandar Čeferin sjedi ispred zida ukrašenog uokvirenim programima finala Lige šampiona. Kroz veliki stakleni prozor na kraju sobe mirno je Ženevsko jezero; vrh Mon Blana je vidljiv, udaljen više od 65 kilometara, sada su se jutarnji oblaci razišli. Uefin šef ima viziju raja u ovakvim danima, ali stvarnost nije uvijek bila tako blagoslovljena za njenog predsjednika, piše u opširnom intervjuu prvog čovjeka Uefe za "Gardijan".

U sedam godina na čelu Čeferin se morao suočiti s Covidom‑19, geopolitičkim previranjima i ozbiljnim propustima u Uefinom vođenju velikih finala. U isto vrijeme, evropski fudbal bori se da održi liniju kada je suočen sa rastućim prijetnjama statusu kvo i prilivom multimilijarderskih ulaganja koja uništavaju takmičarsku ravnotežu u fudbalu.

Čeferin je intervjuisan tokom sedmice kada Uefa mora voditi unutrašnju bitku: njegov vođa fudbala i bliski saradnik, Zvonimir Boban, odstupio je, nezadovoljan predloženim promjenama Statuta koje bi omogućile Čeferinu da prekrši konvenciju i kandiduje se za četvrti mandat.

"Da me je neko kad sam imao 20 godina pitao: - Želiš li biti predsjednik Uefe?" Rekao bih: "Koliko moram platiti?" Sada sam dobro plaćen za to, ali ima i puno stresa. Stalno vas ispituju, često zbog glupih stvari, ali morate se prilagoditi. Evropski fudbal se stalno mijenja. Iz jedne perspektive je sport, ali iz druge je puno više od toga. Ali imamo bolju zaštitu naše zajednice od ostalih sportova. Novac, odnosno ljudi koji misle da mogu kupiti sve, kupili su praktički sve sportove osim fudbala. To je zbog naših navijača, naše kulture, naše istorije. Fudbal je daleko najbolji evropski proizvod. Ekonomija, tehnologija, proizvodanja.., odlazi iz Evrope, ali fudbal ostaje ovdje. Ne želimo biti otporni na promjene, ali ih želimo i zaštititi. Ne možete samo kupiti klub i raditi što god želite, a onda igrati u našim takmičenjima i pretvarati se da je sve u redu. Imamo mehanizme za zaštitu i trudimo se dati sve od sebe", kazao je Čeferin.

On se osvrnuo na sva pitanja, tvrdi da iz Rusije nema niti je bilo pritisaka i da je jedini koji Uefa trpi od medija iz Engleske.

"Bobanov odlazak nije izazvao značajnije poremećaje, a kamoli udare unutar Uefe ili evropske fudbalske zajednice, makar i bio neočekivan za sve. O ovom pitanju ćemo dalje raspravljati kada dođe odgovarajuće vrijeme, vjerovatno nakon našeg Kongresa 8. februara u Parizu, kada bi promjene mogle biti odobrene. Što se tiče promjena, postoji pravno i činjenično pitanje. Pravno pitanje: 2017. imali smo Kongres i ja sam predložio ograničenja mandata, što je ušlo u Statut. Ali tekst je bio toliko nejasan da "de facto" nismo imali ograničenja mandata, jer se nakon svake promjene Statuta svi prethodno odsluženi mandati ne bi računali. Nisam to znao u to vrijeme. Tako je 2018. naša uprava mijenjala tekst kako bi ga svaki put povezala s postojećim statutima. Ali to je učinjeno bez odobrenja Kongresa, koje je obavezno, i bez odobrenja bilo kojeg drugog organa Uefe, što tu odredbu čini nevažećom. To radimo kako bismo razjasnili ovu odredbu, a ako to ne učinimo, onda ne bi bilo ograničenja i mogao bih se kandididovati zauvijek. Probleme pravi jedan klan koji zove ostale i širi nekakve teorije zavjere. Da nedvosmisleno objasnim: provedu li se predložene izmjene ili ne, to neće uticatii na moju ili bilo koju drugu podobnost člana izvršnog odbora da se kandiduje za još jedan mandat".

On je najavio da Uefom želi da rukovodi do 2027. godine

"Da budem iskren, toliko sam umoran nakon svega što smo prošli posljednjih godina da nisam siguran da li ću se kandidovati 2027. Ali ako se ne promijeni Statut, nemamo ograničenja trajanja. Ovo je vrlo jednostavno. A Bobanov stav ne zaslužuje moj komentar.

Čeferin se osvrnuo i na sva ostala važna pitanja, poput Superlige, ženskog fudbala...

"Isti ti koji vole da se slikaju prvi se kandiduju za takimičenja Uefa, mi smo ti koji gradimo stadione i razvijamo fudbal. Treneri klubova koji kao inicijaraju Superligu žale se na težak kalendar i povrede igrača, a njihovi predsjednici uglas - kriva je Uefa. Licemjerno je da traže više utakmica, njihovi treneri manje a sve je Uefa kriva. Ženski fudbal raste, puno ulažemo ali smo u velikim gubicima zbog toga. Stadioni su sve puniji ali ne kapiram zašto najglasniji u borbi za polnu ravnopravnost, poput emitera i sponzora ne daju više. Smiješni su iznosi koje nude televizijske kuće"

O sve jačoj Saudi Profesional ligi:

"To je vještački projekat i fudbal je nemoguće kupiti. VIdite da sve više fudbalera odlazi. Ima i pozitivan primjer saudijskog novca a to je Njukasl, došli su do Lige šampiona bez skupih pojačanja i rušenja finansijskog fer-pleja. Zaista pohvalno!

Prijateljska utakmica Rusije i Srbije u martu?

"Zašto da ne, momci treba da igraju. To je uostalom pitanje za Fifa. U Uefi dok traje rat nema ruskog fudbala. To je definitivno, problemi su i na drugim krajevima i geopolitički je komplikovana. Svijet je, čini mi se poludio. Ili diktatura ili nekontrolisana demokartija koja omogućava da vas bez prestanka a bez razloga napadaju...", kazao je, između ostalog Čeferin.

Bonus video: