Engleski klubovi u 2023. godini za pojačanja potrošili više od crnogorskog državnog budžeta

FIFA objavila je da je na transfere iz drugih zemalja potrošeno u 2023. godini rekordnih 9,63 milijarde dolara

5164 pregleda 0 komentar(a)
Transfer Belingema u 2023. godini, ispre iznosa datih za Enca Fernadesa i Harija Kejna, Foto: Twitter/Real Madrid
Transfer Belingema u 2023. godini, ispre iznosa datih za Enca Fernadesa i Harija Kejna, Foto: Twitter/Real Madrid

Fudbalski klubovi su 2023. godine oborili sve rekorde u fudbalskim transferima i potrošili su za pojačanja iu inostranstva čak 9,63 milijarde dolara, objavila je Svjetska kuća fudbala - FIFA.

To je za čak 2,28 milijarde više od prethodnog rekorda iz 2019. godine. I u taj iznos od 9,63 milijarde ulaze samo transferi iz drugih zemalja a ne unutar jedne zemlje ili lige u njoj.

Očekivano, najviše su ulagali u dovođenje igrača iz inostranstva engleski klubovi - 2,96 milijardi dolara. Ako bi se računali i transferi između klubova u Premijer i drugim profesionalnim ligama taj iznos bi zasigurno premašio godišnji budžet Crne Gore. On je za prošlu godinu bio tri milijarde, a klubovi u Engleskoj su za transfere iz zemlje dobili 1,04 milijarde.

Njemački klubovi su najviše zaradili od transfera igrača u druge zemlje - više od 1,2 milijarde dolara.

To proizlazi iz prošlogodišnjeg izvještaja FIFA o transferima, koji razmatra samo transfere između klubova iz različitih zemalja, isključujući transfere unutar iste zemlje.

U odnosu na 2022. godinu na transfere je potrošeno čak 48,1 odsto više novca, pošto je u FiIFA izvještaju za tu godinu trošak klubova iznosio 6,5 miiljardi. U rekordnoj do 2023.- godine, 2019. godini potrošeno je 7,35 milijardi.

Bonus video: