Prosinečki najbliži klupi Crne Gore: Legenda preuzima "sokole"

Jedna od najvećih igračkih legendi sa ovih prostora - nekadašnji šampion Evrope sa Crvenom zvezdom, trećeplasirani sa Mundijala sa Hrvatskom i bivši igrač Reala i Barselone - najvjerovatniji je nasljednik Miodraga Radulovića

36941 pregleda 280 reakcija 96 komentar(a)
Prosinečki, Foto: Printscreen YouTube/Večernji list
Prosinečki, Foto: Printscreen YouTube/Večernji list

Veliki Žuti za san zvani veliko takmičenje - Robert Prosinečki najozbiljniji je kandidat da bude novi selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore, saznaju "Vijesti".

Fudbalski savez Crne Gore očigledno se odlučio da jedna od najvećih igračkih legendi sa ovih prostora - nekadašnji šampion Evrope sa Crvenom zvezdom, trećeplasirani sa Mundijala sa Hrvatskom i bivši igrač Reala i Barselone - bude nasljednik Miodraga Radulovića.

Čovjek koji je nakon velike igračke karijere kao trener vodio klubove u Srbiji, Turskoj, Sloveniji i Hrvatskoj, već ima dosta iskustva na selektorskoj poziciji pošto je sa klupe predvodio Azerbejdžan i Bosnu i Hercegovinu.

Azerbejdžan je vodio od 2014. do 2017, a u Južnom Kavkazu i dalje važi za najuspješnijeg selektora uz čuvenog Njemca Bertija Fogtsa. U tom periodu upisao je nekoliko zapaženih rezultata, poput remija sa Hrvatskom, Norveškom i Češkom, a pod njegovim vođstvom ta selekcija je upisala i najubjedljiviju pobjedu u istoriji - 5:1 protiv San Marina.

I na klupi "zmajeva" je ostvario zapažen rezultat, a zajedno sa Safetom Sušićem drži rekord od 10 pobjeda u nizu Bosne i Hercegovine.

BiH je sa njim uskočila u ligu A Lige nacije i izborila baraž za Evropsko prvenstvo 2020. Ipak, tamo pod vođstvom Dušana Bajevića nije uspjela da prođe Sjevernu Irsku.

Trenersku karijeru počeo je kao asistent Slavena Bilića u stručnom štabu Hrvatske, a vodio je Crvenu zvezdu, Kajzerispor, Denizlispor, Olimpiju iz Ljubljane i kratko hrvatski Rudeš.

Prosinečki bi trebalo da bude sedmi selektor Crne Gore, a drugi koji dolazi iz Hrvatske - nakon Zorana Filipovića, Zlatka Kranjčara, Branka Brnovića, Ljubiše Tumbakovića, Faruka Hadžibegića i Radulovića.

Predsjednik FSCG Dejan Savićević i on bili su jedni od predvodnika zlatne generacije Crvene zvezde koja je 1991. pokorila Evropu i svijet.

Prvi mečevi na klupi Crne Gore mogli bi da mu budu prijateljski u martu protiv Bjelorusije i Sjeverne Makedonije, dok će naredne takmičarske mečeve "sokoli" igrati na jesen u Ligi nacija.

Bonus video: