Veliki Žuti i zvanično - Prosinečki sedmi selektor Crne Gore, ugovor potpisan na godinu

Hrvatski stručnjak će na klupi "sokola" debitovati 21. marta u prijateljskom meču protiv Bjelorusije u Antaliji, dok ga četiri dana kasnije očekuje test meč i sa Sjevernom Makedonijom

20328 pregleda 448 reakcija 61 komentar(a)
Prosinečki, Foto: FSCG
Prosinečki, Foto: FSCG

Fudbalska legenda stiže na klupu "sokola", sada je i zvanično.

Robert Prosinečki novi je selektor Crne Gore, odlučio je Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore na današnjoj sjednici.

"Novi selektor izabran je jednoglasnom odlukom članova IO i sa njim će biti potpisan ugovor na godinu", saopšteno je iz FSCG.

Naglasili su da će Prosinečki u nedjelju potpisati ugovor, a nakon toga će biti i predstavljen u Kući fudbala na Starom aerodromu.

Čuveni fudbaler, nekadašnji šampion Evrope sa Crvenom zvezdom, trećeplasirani na Mundijalu sa Hrvatskom i bivši igrač Reala i Barselone, biće sedmi selektor "sokola" od obnove nezavisnosti.

Time je okončana skoro dvomjesečna potraga za novim predvodnikom Crne Gore, nakon što je 8. decembra prošle godine u saopštenju za javnost Miodrag Radulović obavijestio da odlazi po isteku ugovora - 31. decembra.

U međuvremenu, i nije bilo nekog imena koje je figuriralo za glavnog kandidata, koje je bilo najbliže klupi - domaći "kadrovi", Miodrag Božović Grof i Željko Petrović, koji su tada bili slobodni, brzo su našli klubove (Nefči, odnosno Zrinjski), slično je bilo i sa Nebojšom Jovovićem i Božidarom Bandovićem, a od trenera iz regiona spominjali su se, ali samo spominjali, Mehmed Baždarević, Miroslav Đukić... "Izvjesna promocija" Slaviše Jokanovića bila je velika dezinformacija.

Prosinečki će tako biti drugi selektor koji koji dolazi iz Hrvatske, nakon Zlatka Cica Kranjčara. Osim njih "sokole" su predvodili Zoran Filipović, Branko Brnović, Ljubiša Tumbaković, Faruk Hadžibegić i Miodrag Radulović.

Hrvatski stručnjak će na klupi "sokola" debitovati 21. marta u prijateljskom meču protiv Bjelorusije u Antaliji, dok ga četiri dana kasnije očekuje test meč i sa Sjevernom Makedonijom.

Priliku da se što bolje upozna sa ekipom Prosinečki će imati i na ljeto kada će Crna Gora odigrati još dva prijateljska meča - 5. juna protiv Belgije u gostima, dok će se novi selektor navijačima u Podgorici predstaviti četiri dana kasnije na meču sa Gruzijom pod Goricom.

Na jesen ga očekuju i prvi takmičarski mečevi u Ligi nacija, a da li će voditi "sokole" i u martu 2025. kada krenu kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi vjerovatno će zavisiti od učinka u Ligi nacija.

Čovjek koji je na mundijalima tresao mreže u dresu Jugoslavije (1990) i Hrvatske (1998) već ima dosta iskustva na mjestu selektora pošto je predvodio Azerbejdžan (2014-2017) i Bosnu i Hercegovinu (2018-2019).

Trenersku karijeru počeo je kao asistent Slavena Bilića u stručnom štabu Hrvatske, a vodio je Crvenu zvezdu, Kajzerispor, Denizlispor, Olimpiju iz Ljubljane i kratko hrvatski Rudeš.

Prosinečki je bio fenomenalan vezni fudbaler, sjajan dribler, asistent, strijelac, majstor slobodnih udaraca i nepogrešiv izvođač penala.

Kao trener nije bio ni blizu te slave, ali imao je dosta zapaženih rezultata, prije svega u Azerbejdžanu i Bosni i Hercegovini, a ono što ga kao fudbalskog stručnjaka krasi jesu otvoren i napadački fudbal.

Bonus video: