Veliki Žuti i Genije: Putevi dva fudbalska majstora ponovo se ukrštaju

“Savićević je najbolji igrač sa kojim sam igrao, a igrao sam i sa brazilskim Ronaldom, sa Figom i svim ostalim...”

29198 pregleda 304 reakcija 35 komentar(a)
Robert Prosinečki u periodu dok je vodio Bosnu i Hercegovinu, Foto: Alessandro Di Marco
Robert Prosinečki u periodu dok je vodio Bosnu i Hercegovinu, Foto: Alessandro Di Marco

Legendarni Robert Prosinečki danas je na sjednici Izvršnog odbora FSCG promovisan u selektora fudbalske reprezentacije Crne Gore.

Tako je nakon skoro dvomjesečne potrage za novim predvodnikom "sokola" izbor pao na Velikog Žutog - nekadašnjeg saigrača i velikog prijatelja predsjednika FSCG Dejana Savićevića.

Njih dvojica su prije više od 30 godina odveli Crvenu zvezdu na svjetski krov, a koliko se cijene i poštuju, govore neke od izjava:

“Savićević je najbolji igrač sa kojim sam igrao, a igrao sam i sa brazilskim Ronaldom, sa Figom i svim ostalim...”, pričao je Prosinečki.

“Da je Prosinečki ostao, Crvena zvezda bi odbranila titulu prvaka Evrope”, govorio je Savićević.

Mnogo godina kasnije, ponovo im se ukrštaju putevi - u Crnoj Gori.

O igračkoj karijeri Roberta Prosinečkog je sve napisano - da je bio najbolji igrač omladinskog Mundijala u Čileu 1987, na kojem je Jugoslavija postala svjetski prvak, da je sa Crvenom zvezdom pokorio Evropu, da je igrao za Real Madrid i Barselonu, da je sa reprezentacijom Hrvatske 1998. bio treći na svijetu...

Njegova trenerska karijera takođe je raznolika, kalio se na najboljem mogućem mjestu - klupi reprezentacije Hrvatske, gdje je kao pomoćnik Slavena Bilića proveo četiri godine, bio na Evropskom prvenstvu 2008. Otišao je da bi preuzeo Crvenu zvezdu, na čijoj je klupi u prvom samostalnom trenerskom angažmanu, u godinama finansijske krize “crveno-bijelih”, za dvije sezone osvojio Kup Srbije.

Vodio je turski Kajserspor dva puta, a ono što ga je preporučilo crnogorskoj klupi su reprezentativna iskustva. Tri godine, od 2014. do 2017. je vodio Azerbejdžan i jedan je od najuspješnijih selektora te zemlje, uz Njemca Bertija Fogsta, kojeg je naslijedio na kormilu.

Početkom 2018. preuzeo je nacionalnu selekciju Bosne i Hercegovine, s kojom je napravio uspjeh u prvom takmičenju koje ga je čekalo - osvojio je B Ligu nacija i odveo “zmajeve” u A Ligu. Prvo takmičenje na klupi reprezentacije Crne Gore Prosinečkom će biti Liga nacija, i to B...

Izjednačio je tada i rekord Safeta Sušića po broju uzastopnih mečeva bez poraza (10), ali naredni ciklus, kvalifikacije za EP 2020. nije bio tako uspješan, pa je novembru 2019. napustio klupu BiH, ostavivši svom nasljedniku, Dušanu Bajeviću, osigran plej-of za EP. Bosna ipak nije uspjela, izgubila je u polufinalu penalima od Sjeverne Irske.

Vodio je 55-godišnji Robi potom kratko još neke klubove, turski Denizlispor, slovenačku Olimpiju i hrvatski Rudeš, a sada se vraća reprezentativnom fudbalu. I to tačno 14 godina otkada je njegov sunarodnik, sada pokojni Zlatko-Cico Kranjčar, sa Crnom Gorom sanjao najljepše snove.

Bonus video: