"Dobar trener koji još nije dobio pravu šansu, u stabilnom okruženju - možda to dobije u Crnoj Gori"

O Robertu Prosinečkom, novom selektoru Crne Gore, za “Vijesti” pričaju novinari iz regiona koji su pratili njegov trenerski rad - Tomislav Dasović iz zagrebačkog “Večernjeg lista” i Emir Delić iz sarajevske “Al Džazire Balkan”

23031 pregleda 88 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Crna Gora je dobila sedmog selektora, ali i najveće fudbalsko ime do sada - legendarni Robert Prosinečki predvodiće “sokole” u narednoj godini, a možda (valjda) i duže.

O njegovoj igračkoj karijeri je sve rečeno i sve se zna - da je bio najbolji igrač omladinskog Mundijala u Čileu 1987, na kojem je Jugoslavija postala svjetski prvak, da je sa Crvenom zvezdom pokorio Evropu, da je igrao za Real Madrid i Barselonu, da je sa reprezentacijom Hrvatske 1998. bio treći na svijetu.

O trenerskoj karijeri vladaju oprečna mišljenja, ali upadaju u oči dvije uspješne, ili djelimično uspješne selektorske priče - sa reprezentacijom Azerbejdžana stigao je na rub baraža i jedan je od najupješnijih trenera te selekcije ikada, Bosance je uveo u A Ligu nacija i ostavio ih u plej-ofu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Prosinečki je dobar trener koji još nije dobio pravu šansu u stabilnom okruženju, koje mu odgovara, smatra Tomislav Dasović, novinar zagrebačkog “Večernjeg lista”, koji je odlično poznaje novog crnogorskog selektora.

- I vjerujem da će to okruženje i tu šansu naći baš u Crnoj Gori. Čekao je i priželjkivao jednu stabilnu priču. I siguran sam da će Dejan Savićević stati iza njega, imam osjećaj da će njih dvojica biti dobitna kombinacija, kao što su nekada bili na terenu - ističe Dasović.

Novinar “Al Džazire” iz Sarajeva Emir Delić prisjeća se da je Robi 2018. godine dočekan “na nož” u tamošnjoj javnosti, kada je izabran za selektora Bosne i Hercegovine.

- To najviše iz razloga što je favorit javnosti, navijača, a posebno medija, bio Amar Osim. Prosinečki je dobio šansu i brzo je sve dementovao, krenuo je u sjajnu seriju, plasirao se u A Ligu nacija. Mislim da su ga samo zdravstveni problemi, jer je u tom periodu imao operaciju, spriječili da završio posao do kraja na pravi način. Imam osjećaj da je otišao nezavršenog posla, iako je reprezentaciju ostavio u plej-ofu za Euro - ističe Delić.

Trenersku karijeru Prosinečki je počeo kao pomoćnik Slavena Bilića u reprezentaciji Hrvatske, prvi samostalni angažman bio mu je dvogodišnji period na klupi Crvene zvezde, a osim reprezentacija BiH i Azerbejdžana vodio je turske klubove Kajzerispor i Denizslispor, slovenačku Olimpiju i hrvatski Rudeš.

- Mnogo mi je drago da je preuzeo Crnu Goru, što će se o njemu pričati i pisati, jer Robi je ogromno fudbalsko ime. Žudio je za pravom šansom, a sa posljednim angažmanima koje je imao nije se baš usrećio - dodaje Dasović iz “Večernjeg lista”.

- Mislim da je Prosinečki, prije svega, dobar selektor i čini mi se da mu taj, selektorski ritam, gdje su okupljanja svakih nekoliko mjeseci, više odgovara od rada u klubu. Pritisak je manji, neću da kažem da ne umije da se nosi sa pritiskom, ali jednostavno mi se čini da mu više prija da bude selektor - ističe Dasović.

Prosinečki će biti zvanično predstavljen u nedjelju na konferenciji za novinare. Debitovaće na klupi 21. marta u Antaliji na prijateljskom meču protiv Bjelorusije, četiri dana kasnije Crnu Goru će testirati Sjeverna Makedonija, a do septembarskog starta Lige nacija čekaju ga i testovi sa Belgijom u gostima i Luksemburgom kod kuće, oba u junu.

- Prosinečki je pravi izbor za Crnu Goru - smatra Emir Delić.

- Sjećam se njegove epizode u Azerbejdžanu, sa anonimnom selekcijom napravio je velike stvari, parirao i Njemačkoj. Sve ove godine falilo mu je neko takvo stabilno okruženje i dugoročna priča, nadam da je dobio u Crnoj Gori - zaključuje Dasović.

Normalan, harizmatičan: Robi je tip koji okuplja

Uprkos velikom broju skeptika, Robertu Prosinečkom neće trebati puno da pridobije fudbalsku javnost u Crnoj Gori, ubijeđeni su novinari Tomislav Dasović iz “Večernjeg lista” i Emir Delić iz “Al Džazire”.

- Prosinečki je vrlo opušten lik, izuzetno susretljiv, nisam stekao utisak da nešto glumi, iako je veliko fudbalsko ime. U najkraćem - sasvim normalan čovjek, posvećen poslu - sjeća se Delić.

I za Tomislava Dasovića, prednost Prosinečkog, naročito kada je u pitanju selektorski posao, je - komunikacija, odnos sa igračima, medijima, navijačima.

- Prosinečki je čovjek koji okuplja, vrlo harizmatičan, zbog toga i omiljen, rekao bih u cijeloj regiji. Kao trener, ili selektor, veoma je studiozan i ono što sam siguran jeste da neće imati problem da pridobije povjerenje igrača. Kada ste veliko fudbalsko ime, a uz to i harizmatičan, igračima će imponovati njegova pojava - ističe Dasović.

Bonus video: