Derbi Italije, rat nerava u Madridu, bitka za Ostrvo...

Fudbalski vikend će obilježiti neuobičajeno veliki broj derbija u najjačim evropskim ligama. Kulminacija je u nedjelju veče - Inter protiv Juventusa u 20.45, samo 15 minuta kasnije igra se i madridski derbi

2789 pregleda 5 komentar(a)
Rodrigo (Real) i Molina (Atletiko), u pozadini je Stefan Savić, Foto: Reuters
Rodrigo (Real) i Molina (Atletiko), u pozadini je Stefan Savić, Foto: Reuters

Slijedi vatren fudbalski vikend sa nizom derbija koji mogu da budu odlučujući u trkama za naslove šampiona u najjačim evropskim ligama.

“Derbi Italije” je u nedjelju u 20.45 sati - sudar timova koji su u formi, ali i najozbiljnijih kandidata za Skudeto. Inter je kao domaćin u prednosti u odnosu na Juventus, ne samo zbog boda više i utakmice manje, već i zbog neuporedivo manje kadrovskih problema. Poluvrijeme neće biti “prazno”, već prilika da se promijeni kanal i odgleda treći veliki madridski derbi u samo mjesec - Real je domaćin Atletiku, gdje šansu čeka i crnogorski internacionalac Stefan Savić (21 h).

Spektakl neće izostati ni na Ostrvu, gdje će lider Liverpul u posljednjem nedjeljnom duelu u 17.30 sati odigrati derbi sa Arsenalom. Jirgen Klop bi pobjedom najvjerovatnije eliminisao “tobdžije” iz trke za titulu, o kojoj bi odlučivao u već uspostavljenom klasiku - trci sa Mančester sitijem Pepa Gvardiole.

Šta još nudi vikend?

PSV, koji je neprikosnoven u Holandiji, ide na gostovanje Ajaksu, danas od 20 sati. “Filipsovci” će testirati uticaj Džordana Hendersona na igru “kopljanika”. Bajern u nedjelju u 17.30 sati na “Alijanc areni” igra sa svojom “crnom beštijom”, Borusijom Menhengladbah. Niko nikada nije Bavarce češće pobjeđivao od Menhengladbaha - čak 28 puta, a posljednjih sezona je to znalo da bude toliko neočekivano da je bio predmet brojnih “memova” na društvenim mrežama. Bajern je u trci za 12. uzastopunu Salataru, ali lider je Bajer, koji još nije izgubio u Bundesligi.

Danas će biti interesantan i duel ovosezonske sa prošlogodišnjom senzacijom La Lige - Đirona sa samo dva boda manje od Real Madrida u 21 sat dočekuje Real Sosijedad.

Samo 24 sata kasnije Real i Atletiko će pokušati da nastave spektakularn niz u “derbiju Madrilenja”, u kojem se igra najbolji fudbal Evrope u 2024. godini! Možda pomalo pretenciozno, ali tolika bura emocija nije zabilježena nigdje u ovoj godini, kao što je to bio slučaj u polufinalu Superkupa Španije u Rijadu, kada je nakon produžetaka Real slavio sa 5:3 (3:3), ali i 10 dana kasnije, 18. januara, kada se Atletiko revanširao na svom “Metropolitanu” u Kupu kralja, takođe nakon produžetaka - 4:2, (2:2).

U oba derbija, pritisak su kiksevima platili golmani - Kepa i Lunjin na golu Reala, a Oblak autogolom nakon centaršuta Modrića u Kupu kralja. Real je ljut eliminacijom iz Kupa, ali i ne smije da gubi bodove šest dana pred derbi sa Đironom, dok je Atletiko osjetio da može da se napokon “nosi” sa najvećim svjetskim klubom.

Ipak, utakmica vikenda je svevremenski klasik - na “Meacu” dolazi Juventus. Masimilijano Alegri protiv Simonea Inzagija, Dušan Vlahović protiv Lautara Martinesa, a nova zvijezda u usponu, Kenan Jildiz protiv Tirama Džuniora... Utakmica je tim bitnija, jer oba velikana jako teško gube bodove, pa i neka je do kraja još više od trećine šampionata.

Bonus video: