Ludnica u Africi - tim bez selektora sa igračem manje do polufinala golovima u 90. i 122. minutu

„Slonovi” od 43. minuta bili sa desetoricom, od 71. gubili, ali su smogli snage da izbore produžetke i pobijede Mali golom Umara Dijakitea. I sve to sa privremenim trenerom Emersom Faeom, koji je nakon grupne faze naslijedio smijenjenog Francuza Žan-Luja Gaseta

16703 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters/Luc Gnago
Foto: Reuters/Luc Gnago

Daleko od toga da se na Afričkom kupu nacija igra najbolji fudbal na planeti, ali teško da ijedno takmičenje može da bude čudnije i zanimljivije.

U polufinale je ušla Obala Slonovače, što ne bi trebalo da bude iznenađene zbog kvaliteta te ekipe. ali jeste zbog svega što okružuje popularne „slonove”.

Naime, Obala Slonovače je u osminu finala ušla kao četvrta od šest trećeplasiranih selekcija, i to samo zahvaljujući Mozambiku, koji je sa dva gola u sudijskoj nadoknadi za konačnih 2:2 eliminisao i sebe i Ganu, jer su ostali na po dva boda i ispod crte za najboljih 16.

Zbog toga, tj. poraza od Nigerije (1:0) i Ekvatorijalne Gvineje (4:0), Savez je pred nokaut fazu smijenio selektora Francuza Žan-Luja Gaseta i ekipu predao njegovom pomoćniku, Emersu Faeu.

Obala Slonovače je u osmini finala gubila od Senegala do 86. minuta, ali je izborila penale u kojima je bila bolja, a danas je nakon produžetaka eliminisala i Mali (2:1).

I opet je napravila podvig - Odilon Kosunu je isključen u 43. minutu, rival brojčanu prednost iskoristio u 70. fenomenalnim golom Dorželea Nenea iz Salcburga, ali je u 90. izjednačio Simon Adingra iz Brajtona.

Heroj nacije je postao vezista Rena Umar Dijakite, koji je u 122. minutu donio pobjedu Obali Slonovače, ali je zbog skidanja dresa dobio drugi žuti karton, pa ni njega neće biti u polufinalu sa DR Kongom.

A koliko je selektoru Malija Eriku Šelu teško pao poraz, najbolje svjedoče detalji poslije meča, kada ga je jedan od asistenata hladio vodom...

Bonus video: