Prosinečki: Crna Gora će igrati ponosno i nikog se neće bojati; Savićević: Jedino smo s Robijem pričali

"Neke igrače znam, Marko Vešović je bio kod mene u Crvenoj zvezdi. Ostalo ću u hodu... Imamo kvalitet, igrače koji su već standardni i koji su vođe - Stefana Savića, Stevana Jovetića, Adama Marušića... Gledaćemo i mlađe", rekao je hrvatski trener na predstavljanju

36273 pregleda 237 reakcija 40 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Crnogorska fudbalska reprezentacija je na novom početku, sa novim i ukupno sedmim selektorom u istoriji, ali ciljevi su manje-više isti kao prvog dana - san je plasman na veliko takmičenje, sada je "obaveza" da taj san pretvori u stvarnost došla u ruke Roberta Prosinečkog.

Legendarni hrvatski fudbaler, bronzani sa Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj, na predstavljanju crnogorskoj javnosti poručio da je došao da napravi rezultat i da se njegova Crne Gora nikog neće plašiti.

"Zadovoljan što sam ovdje, radiću najbolje što mogu i nadam se uspjehu. Posebno u Ligi nacija koja nam je vrlo važna. Crna Gora ima reprezentaciju koja može da igra sa svakim", rekao je Prosinečki na konferenciji za medije i dodao:

"Mogu da najavljujem puno toga, ali nećemo se bojati nikog - pokazaćemo ponos, pokušaćemo da dominiramo. I ja sam pobjednik, igrao sam u velikim klubovima, iako nažalost nisam vodio velike klubove. Biće sigurno Crna Gora sa motivacijom, sa nekim novim vjetrom koji dolazi mojim dolaskom. U martu ćemo biti osam dana zajedno, imaćemo dva meča u Antaliji, pravićemo atmosferu i igru za ono što nas čeka. I Liga nacija je zanimljiva, preko nje može da se ode na veliko takmičenje. To je sigurno važno za sve nas", kazao je Prosinečki kojem će u stručnom štabu asistirati i njegov dugogodišnji pomoćnik Gordan Ciprić.

BEZ PRITISKA NE IDE

Popularni Robi je svjestan da i u Crnoj Gori treneri osjećaju pritisak i da rezultat diktira sve.

Tako ugovor sa Fudbalskim savezom na samo godinu ne predstavlja problem.

"Bez pritiska ne ide, mora da bude rezultata. Sigurno će saradnja da traje toliko, onda ćemo vidjeti. Probaćemo da osvojimo Ligu nacija, da se spremamo za kvalifikacije".

Nadovezao se predsjednik FSCG Dejan Savićević:

"Imaćemo 10 mečeva ove godine, u martu u junu prijateljske, a kasnije od septembra takmičarske. Kroz tih 10 utakmica mi možemo da ocijenimo dosta, a i selektor. Dok je sistem Uefe ovakav da se takmičenja igraju u kalendarskoj godini, biće ugovori na godinu. Ranije je bilo drugačije. Uvijek se traži rezultat, ta vrsta pritiska je prisutna i znaćemo poslije žrijeba za Ligu nacija koje su realne ambicije ove selekcije. Pritisak postoji, ali veći je Prosinečkom, doveli smo ga jer je najbolje rješenje. Najsrećniji bih bio da nismo promijenili sve ove selektore, ali takav je poziv trenera koji zavise od rezultata. Biću Robiju prvi saradnik, bez imperativa", kazao je Savićević.

Robert Prosinečki, Dejan Savićević
foto: Vijesti

Prosinečki tek treba da upozna ekipu, a u Podgoricu ponovo dolazi za dvije sedmice kada će uživo gledati derbi Meridianbet 1. CFL između Budućnosti i Dečića.

"Neke igrače znam - Marko Vešović je bio kod mene u Crvenoj zvezdi, a ostalo ću u hodu kroz razgovore sa ljudima iz Saveza i stručnim štabom. Znam da imamo kvalitet, tu su igrači koji su već standardni i koji su vođe - Stefan Savić, Stevan Jovetić, Adam Marušić... Gledaćemo i mlađe na koje računamo, a i tokom prijateljskih mečeva daćemo šansu igračima koji su do sada manje igrali", naveo je 55-godišnji stručnjak.

NADAM SE DA ĆU NADMAŠITI CICA KRANJČARA

Crna Gora još čeka da ode na veliko takmičenje, najbliža je bila Evropskom prvenstvu 2012. kada je u većem dijelu kvalifikacija vodio Zlatko Kranjčar.

"Cico mi je bio trener i veliki prijatelj, s njegovim sinom sam to ostao do danas. Imali smo dobar odnos, a ovdje je napravio veliki uspjeh, bilo je dobrih rezultata... Kao trener je imao specifičan odnos s igračima i mnogo sam od njega naučio o tom odnosu. Nadam se da ću biti uspješniji od njega", rekao je Prosinečki.

Crna Gora je nedavno bila trrećeplasirana u kvalifikacionog grupi za EP, iza Mađarske i Srbije.

"Falilo je uvijek malo da se dođe do velikog takmičenja. Konkretno u posljednjim kvalifikacijama i malo sreće, atmosfere i kompletnog ambijenta. Tu mislim i na javnost, novinare... Tražićemo najbolja rješenja, vidjećemo i neke nove, mlađe igrače, jer je to neophodno da bismo došli rezultata".

Prosinečkom je ovo treći selektorski posao u karijeri, nakon što je vodio Azerbejdžan i Bosnu i Hercegovinu. Do sada je više uspjeha imao kao selektor nego kao trener.

"Volim ovaj posao, to je najvažnije. Pet godina sam do sada radio kao selektor, mislim da sam bio uspješan u Azerbejdžanu, a tamo to nije lako. Posao je takav, negdje ide, a negdje ne ide. Možda su novinari u pravu kada kažu da je selektorski posao više za mene", zaključio je Prosinečki.

Bonus video: