Monografija „100 Mornarovih godina” - istorija i duša grada i kluba kroz vijek trajanja

„Nije bilo lako prikupiti građu za ovako veliko djelo. Hvala bivšim fudbalerima i njihovim porodicama koje su nam nesebično ustupile fotografije i druge materijale iz privatnih arhiva. Značajnu podršku smo dobili iz svih krajeva bivše Jugoslavije, posebno Splita i Subotice, kako bi ovo djelo imalo i naučni karakter”, kazao je jedan od autora Željko Milović

5430 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Bar
Foto: Opština Bar

Vijek trajanja Fudbalskog kluba Mornar i 100 godina istorije i duše grada Bara prikazani su u monografiji „100 Mornarovih godina”, autora Željka Milovića i Dragana Stojanovića, koja je večeras predstavljena u Domu kulture u gradu pod Rumijom.

Ovo kapitalno djelo izdali su Opština Bar i njen predsjednik Dušan Raičević, povodom velikog jubileja - 100 godina postojanja kluba. Obraćajući se prisutnima, Raičević je istakao važnost očuvanja kulture sjećanja.

„Istorija FK Mornar satkana je u dvije tradicije - jedna koja je i te kako vezana za istoriju grada jer se FK Mornar podizao uz njega - iz pepela, kao Feniks, a sa druge strane FK Mornar je dio porodične tradicije jer imamo toliko interesantnih primjera da su sinovi išli sportskim putem njihovih očeva, pa čak i đedova”, rekao je Raičević.

Monografija FK Mornar, Dušan Raičević
foto: Opština Bar

Ukazao je i na to da je za mnoge FK Mornar emocija - bilo da su je živjeli kroz igru ili navijanje, i zahvalio svima koji su iz čiste emocije, finansijski podržavali opstanak kluba.

Na 438 strana, pored brojnih tekstova, u monografiji se nalaze i 662 fotografije, pa se može reći da ona donosi mnogo više od istorije sportskog kolektiva.

To je priča o sjajnim pojedincima koji su obilježili postojanje kluba, fanovima koji su ih bodrili, etapama razvoja kroz koje su klub i grad prošli i i dalje zajedno prolaze. Monografija stoga ostaje svjedočanstvo jednog vremena i sjećanja koje je sada sačuvano za generacije koje dolaze.

„Nije bilo lako prikupiti građu za ovako veliko djelo. Želim prije svega da se zahvalim bivšim fudbalerima i njihovim porodicama koje su nam nesebično ustupile fotografije i druge materijale iz privatnih arhiva. Mimo toga, značajnu podršku smo dobili iz svih krajeva bivše Jugoslavije, posebno Splita i Subotice, kako bi ovo djelo imalo i naučni karakter”, kazao je jedan od autora Željko Milović.

Dragan Stojanović je u monografiji posebnu pažnju posvetio dešavanjima iz perioda 1993 - 1995, kada je kao trener predvodio FK Mornar u osvajanju duple krune.

„Ova knjiga je još jedna utakmica u kojoj sam pobijedio i nema srećnijeg čovjeka od mene. Ovo je kruna za mene i zahvalan sam što mi je predsjednik opštine Raičević dao priliku da budem ovdje”, kazao je Stojanović.

Monografija FK Mornar
foto: Opština Bar

Za FK Mornar, kako je istakao meč koordinator kluba Đuro Stambolić, ova monografija je dokaz trajanja kluba i generacija Barana koje su živjele Mornar.

„Ova monografija smo mi, tu su naši očevi, djedovi, naš današnji grb i onaj od prije 100 godina, tu su četiri stadiona, naša putovanja barkom, kamionom, šinobusom, vozom... U knjizi su Barani, oni koji su utkali dio sebe u istoriju kluba”, kazao je Stambolić.

Dodao je da je fudbal danas drugačiji zbog napretka u tehnologiji, ali da je strast ono što je konstanta.

Stambolić je istakao da su ambicije kluba velike, ali i moguće za ostvariti zahvaljujući podršci Opštine Bar i Fudbalskog saveza Crne Gore.

Monografija FK Mornar
foto: Opština Bar

O dobroj saradnji sa FSCG govorio je i Raičević, najavljujući dalju podršku opštine razvoju kluba.

„Nećemo stati sa projektima. Nastavljamo i najavljujemo nove investicije da bi Bar bio rasadnik talenata”, rekao je Raičević i precizirao da će se formirati Mornarova fudbalska akademija kako bi što više djece bilo na terenu i među budućim legendama Mornara i crnogorskog fudbala.

Bonus video: