Foden i Belingem - klasa u vezi gordog Albiona za Euro 2024, ali i za mnoge godine nakon toga

Jedan ima 20 godina, drugi tri više, a već su među najboljim fudbalerima na planeti

3034 pregleda 1 komentar(a)
Belingem i Foden, Foto: Shutterstock
Belingem i Foden, Foto: Shutterstock

Ne tako davno Engleska je na sredini terena imala igrače poput Stivena Džerarda, Dejvida Bekama, Frenka Lamparda i Pola Skolsa, ali previše klase u vezi nije značilo i da će doći veliki rezultati.

U međuvremenu je selektor "gordog Albiona" Geret Sautgejt sa mnogo manjim zvijezdama stizao do polufinala Mundijala i finala Evropskog prvenstva, a pred novi Euro ovog ljeta, Ostrvo opet mašta o velikim stvarima, ponovo sa mnogo klase na sredini.

Džud Belingem i Fil Foden - jedan ima 20 godina, drugi tri više, a već su među najboljim fudbalerima na planeti.

Belingem je još na Svjetskom prvenstvu Kataru pokazao o kakvom igraču se radi, u međuvremenu je "eksplodirao" u dresu najvećeg kluba planete Real Madrida, dok je Foden jedan od najvećih majstora u ekipi kakva je Mančester siti - njegova tri pogotka sinoć protiv Brentforda samo su bili još jedna potvrda toga.

"Njih dvojica moraju da budu zajedno na terenu u reprezentaciji Engleske", poručio je Džejmi Karager, nekadašnji fudbaler Liverpula, koji danas radi za Sky sports.

On smatra da je jedini problem pozicija Fodena u Sitiju.

"Kada igra za klub, nikad nisi sasvim siguran da li će igrati desno, lijevo ili centralno. Mislim da mu to nije pomoglo", dodao je Karager.

Kaže i da će sve to biti zagonetka za Sautgejta.

"Ako Belingem bude desetka, znači li to da će Foden da završi na lijevoj strani, a Bukajo Saka na desnoj", zapitao je Karager.

Ipak, u posljednje vrijeme i trener Sitija Pep Gvardiola sve više Fodena koristi centralno.

"Mislim da nema razloga da na toj poziciji ne igra za Englesku. Da su Belingem i Foden Španci u toj reprezentaciji bi obojica bili na poziciji osmice", smatra Karager.

Sautgejt je već pokazao da ima šmek za selektorsko mjesto "gordog Albiona", a na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj će imati možda i najbolji tim do sada.

Osim pomenutog tandema, na sredini će imati još i Deklana Rajsa da pokrije sve rupe, sve češće u tom dijelu terena koristi i Trenta Aleksander-Arnolda, iskustvo mu donosi bivši trofejni kapiten Liverpula Džordan Henderson, a tu su i "desetka" Totenhema Džejms Medison, još jedna mlada zvijezda Kol Palmer...

Kada se zna da Engleska još ima i sjajna krila poput Sake ili Džeka Griliša i napadača top klase kakav je Hari Kejn, jasno je zbog čega Ostrvo ponovo sanja da se fudbal na pravi način iz Njemačke vrati kući.

Bonus video: