Sto Mornarovih godina: Monografijom i svečanom akademijom obilježen vijek kluba iz Bara

"Slavu Mornara i Bara prenosile su generacije igrača među kojima je bilo i onih koji su svoje ime upisali u najvećim uspjesima jugoslovenskog fudbala", poručio je predsjednik FSCG Dejan Savićević

13250 pregleda 32 reakcija 15 komentar(a)
Sa svečanosti u Baru, Foto: Marija Pešić
Sa svečanosti u Baru, Foto: Marija Pešić

Barski fudbalski klub “Mornar” obilježio je vijek postojanja monografijom “100 Mornarovih godina”, izložbom fotografija i svečanom akademijom u čast kluba tokom koje je odana počast bivšim, sadašnjim, budućim igračima i rukovodskvu kluba.

Monografija autora Željka Milovića i Dragana Stojanovića, koju je izdala Opština Bar i njen predsjednik Dušan Raičević, na 438 strana priča o istoriji, utakmicama, anegdotama i navijačima FK „Mornar“ sa 662 arhivske fotografije.

Milović je kazao da kada im je Raičević predstavio ideju knjige o sto godina Mornara, bili su sumnjičavi da li se to može postići za godinu dana.

„To smo uspjeli i ranije. Kompletna knjiga nije koncipirana kao skup statističkih podataka, ko je dao golove, kako, već je ispričana priča o važnim ljudima, događajima koji su prelomno uticali na grad i Mornar“, kazao je Milović.

FK Mornar, FK Mornar 100 godina
foto: Marija Pešić

Dragan Stojanović je poručio da je u monografiji posebnu pažnju posvetio dešavanjima iz perioda od 1993. do 1995. kada je kao trener predvodio FK Mornar, a najteže je, po njemu, bilo pronaći fotografije.

Na predstavljanju monografije govorio je i meč koordinator Mornara, Đuro Stambolić, kazavši daje ova monografija je dokaz trajanja kluba i generacija Barana koje su živjele Mornar.

„U ovoj monografiji smo mi, naši očevi, naši đedovi, naš današnji grb i onaj od prije 100 godina, četiri stadiona, naše legende i naša putovanja barkom, kamionom, šinobusom, vozom. Tu su ljudi uz koje su se mlađi uzdizali“, naglasio je Stambolić.

Raičević se zahvalio autorima i kazao da je za sve u Baru značajna kultura sjećanja.

„Koliko god smo se trudili da istoriju Mornara predstavimo kao uspješnu sa aspekta sportskih rezultata, to nije bila baš takva situacija. Zaključili smo da je istorija Mornara tradicija koja je satkana u istoriju grada i naša porodična tradicija“, poručio je Raičević.

FK Mornar, FK Mornar 100 godina
foto: Marija Pešić

U holu Doma kulture u Baru, u kojem se održana promocija, postavljena je i izložba fotografija brojnih Mornarevih igrača.

Na svečanoj akademiji u čast stogodišnjice kluba prikazan je kratki film u kojem su Barani, vezani za Mornar, govorili o klubu i svojim uspomenama. Utiske su podijelili Dževad Rastoder, Nenad Vučković, Vasilije Milošević, Svetislav Marković, Dušica Mijović i Dušan Raićević.

Prikazani su i kratki igrani filmovi koji prenose anegdote Mornara kroz istoriju.

Milovan Perović, predsjednik kluba, kazao je da je su oni Mornar, i Mornar je oni te da je njima i Baru „Mornar“ najsjajniji pehar.

„Mornar nije Barselona, nije Liverpul, nije Juventus, on je mnogo više. Mornar je zbirka priča, anegdota, avantura, škrinja u kojoj su položena sjećanja. On je energija sadašnjosti i volja za budućnosti. Ponosan sam, ne na titulu predsjednika kluba već na klub koji je domaćin naših snova“, kazao je.

FK Mornar, FK Mornar 100 godina
foto: Marija Pešić

U sali Doma kulture je bio veliki broj Barana, ličnosti iz lokalnog i državnog sportskog života, igrača i navijača. Njima se obratio i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG), Dejan Savićević kojeg su pozdravili sa pjesmom „Dejo majstore“.

Savićević je sa govornice poručio da prvih sto godina postojanja Mornara mogu svima da služe na ponos i da su obilježene predanim radom, entuzijazmom i ljubavlju prema fudbalu.

„Slavu Mornara i Bara prenosile su generacije igrača među kojima je bilo i onih koji su svoje ime upisali u najvećim uspjesima jugoslovenskog fudbala. Moram pomenuti Sloboda Marovića, vašeg sugrađanina i mog saigrača iz sjajne generacije Crvene zvezde. Siguran sam da se Bar ponosi i ostvarenjima Dragoja Lekovića, fantastičnog golmana“, kazao je Savićević.

Pomenuo je i Mitra Novakovića za kojeg je kazao da je ostavio veliki trag u igri reprezentacije kao i brojne ličnosti koji su ostavili trag u igri i radu Mornara.

Poručio je da je siguran da će Mornar nastaviti da stvara odlične igrače koji će proslavljati Bar i Crnu Goru širom Evrope i svijeta a klubu je uručio i poklone u ime FSCG.

FK Mornar, FK Mornar 100 godina
foto: Marija Pešić

Zoran Đurašković, trener prvog tima i Dejan Nenezić, osnivač i trener škole fudbala Mornar, su kazali da su napravili svoje prve fudbalske korake u Baru pa su zbog toga posebno ponosni što slave ovaj jubilej.

Obojica još uvijek sanjaju najljepše snove zvane Evropa. Ponosni su i na svoje igrače, petliće, pionire, kadete i omladince.

Željko Milović je, govoreći o monografiji, kazao da iako mnogi sanjaju Mornar u Evropi on se nada da će klub ostati ono što je uvijek bio – gradsji klub.

„Želim da se zahvalim izdavaču, Opštini Bar, što mi je dala priliku da budem Anto Radović i Neno Vučković bar na kratko. Ništa od ovoga ne bu bilo da nije Vaska Miloševića koji je decenijama strpljivo skupljao isječke i memorabilije o Mornaru, čuvar njegovog blaga, i njegovog brata Boška čiji su fudbalski izvještaji bili veliki oslonac pri pisanju ovih tekstova“, poručio je.

FK Mornar, FK Mornar 100 godina
foto: Marija Pešić

Bar je Mornar a Mornar je Bar, poručio je predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević. On je kazao da slave sto godina strasti, borbe i neizmjernog ponosa.

„Večeras iz mene progovara ushićeni dječak sa tribina kao onda kada se naš Mornar primicao supraničkom golu. Ta me navijačka emocija uznosi i sada jer proslavljajući stogodišnjicu našeg Mornara s ponosom mogu reći – pobijedili smo“, saopštio je.

Raičević je uručio i počasne nagrade Dejanu Savićeviću i Vasiliju Miloševiću, profesoru fizičkog vaspitanja, dugogodišnjem fudbalskom radniku i treneru, i Svetislavu Śaru Markoviću jednom od najistaknutijih navijača “Mornara”.

Bonus video: