Senzacija Jordana za plasman u finale Azijskog kupa i najveći uspjeh u istoriji, Južna Koreja na koljenima (VIDEO)

Jordanci šokirali selekciju Jirgena Klinsmana i slavili 2:0. U finalu protiv Katara ili Irana

9167 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Fudbaleri Jordana senzacionalni su finalisti Azijskog kupa, nakon što su u prvom polufinalu u Al Rajanu šokirali velikog favorita Južnu Koreju sa 2:0.

Strijeci za prvi plasman Jordana u finale kontinentalnog šampionata bili su Al Naimat u 53. i Al Tamari u 66. minuti.

Jordan je bio bolji, još u prvom poluvremenu je odbrana selekcije Jirgena Klinsmana bila na velikim mukama, a bolju igru izabranici marokanskog trenera Huseina Amute naplatili su u nastavku.

Jazan Al Naimat, napadač Al Ahlija iz Dohe, koji je stasavao pod trenerskom rukom našeg Nebojše Jovovića, elegantno je prebacio korejskog golmana nakon velike greške veziste Mitjilanda Gue-Sung Čoa i asistencije Al Tamarija.

Musa Al Tamari, fudbaler Monpeljea, u 66. minutu je završio sve sam, nosio je loptu sa svoje polovine, prošetao se kroz protivničku odbranu i fenomenalno plasirao u mrežu sa 20-ak metara za neopisivo slavlje jordanskih fudbalera i navijača.

Bio je ovo drugi sudar Jordana i Južne Koreje na ovom šampionatu, u grupi je bilo neriješeno 2:2, kada je Koreja autogolom u nadoknadi stigla do remija.

U oba prethodna meča nokaut faze - u osmini finala protiv Saudijske Arabije, u četvrtfinalu protiv Australije, Koreanci su se "provlačili" golovima duboko u nadoknadi vremena, za produžetke, a onda i prolaz. Ovoga puta to nije bio slučaj.

Sam ulazak u polufinale bio je najveći uspjeh Jordana u istoriji, do ovog je prvenstva ta reprezentacija je samo dva puta igrala u četvrtfinalu, 2004. i 2011. godine. Jordan je trenutno 87. selekcija na rang-listi Fife.

S druge strane, Juža Koreja ostaje na dva naslova kontinentalnog prvaka, osvojena na prva dva takmičenja davnih 1956. i 1960. godine. Uz to, ima i četiri druga i četiri treća mjesta.

Jordan će u subotu u finalu igrati protiv pobjednika susreta između aktuelnog šampiona i domaćina, selekcije Katra, te Irana. Taj polufinalni duel na programu je u srijedu.

Bonus video: