Kuglice ponovo mogu da dovedu Englesku u Podgoricu - sokoli u Parizu saznaju imena rivala u Ligi nacija

Žrijeb za četvrto izdanje najmlađeg Uefinog takmičenja sjutra (četvrtak, 18h) u glavnom gradu Francuske - Crna Gora rivele u Ligi B čeka iz trećeg šešira

14533 pregleda 21 reakcija 6 komentar(a)
Da li će se gordi Albion i sokoli ponovo sresti: Marko Vešović i Kajl Voker na meču prije pet godina, Foto: Filip Roganović
Da li će se gordi Albion i sokoli ponovo sresti: Marko Vešović i Kajl Voker na meču prije pet godina, Foto: Filip Roganović

Četiri lige, 14 grupa, 54 kuglice - Pariz je spreman za žrijeb, Liga nacija će sjutra (četvrtak) zvanično okrenuti svoju četvrtu stranicu.

Grad svjetosti biće od 18 sati domaćin izvlačenja grupa za najmlađe Uefino takmičenje, nakon što se zbog skandala sa predsjednikom Fudbalskog saveza Španije Luisom Rubijalesom odustalo od Madrida.

U bubnju će se naći i ime fudbalske reprezentacije Crne Gore - drugi put zaredom u jakoj Ligi B.

Momci Roberta Prosinečkog žrijeb čekaju iz trećeg šešira, a ubjedljivo najteži, ali i ubjedljivo najatraktivniji rival, može da im bude Engleska, koja je tokom prethodnog izdanja ispala iz Lige A.

"Gordi Albion" je od velikana bio najčešći rival "sokola" u prošlosti i to kroz čak tri ciklusa - u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012, zatim i za Svjetsko dvije godine kasnije, kao i za Euro 2020.

Osim ekipe Gereta Sautgejta u prvom šeširu Lige B nalaze se Austrija, Češka i Vels, dok su zanimljivi i potencijalni rivali "sokola" iz drugog šešira - Norveška, Ukrajina, Finska i Island.

Osim Crne Gore u trećem šeširu se nalaze Slovenija, Irska i Albanija, dok je i četvrti veoma jak sa Turskom, Grčkom, Gruzijom i Kazahstanom.

Šeširi za Ligu B

  • Prvi - Engleska, Austrija, Češka, Vels
  • Drugi - Norveška, Ukrajina, Finska, Island
  • Treći - Crna Gora, Slovenija, Irska, Albanija
  • Četvrti - Turska, Grčka, Gruzija, Kazahstan

Novo izdanje Lige nacije krenuće 5. septembra i biće nešto drugačije od prethodnih, nakon što je Uefa ranije donijela nekoliko promjena.

Kada je u pitanju Liga B, Crna Gora će na primjer za razliku od prethodnog izdanja sada imati dvije prilike da napreduje u elitu. Kao i ranije u Ligu A će završiti pobjednici sve četiri grupe, a novost je da će oni koji budu na drugom mjestu igrati baraž protiv trećeplasiranih selekcija iz Lige A.

Iz Lige B ispadaju posljednjeplasirane reprezentacije u grupi, a za razliku od ranijih izdanja sada oko opstanka neće biti mirne selekcije koje završe na trećem mjestu - njih očekuje baraž sa ekipama koje zauzmu druga mjesta u Ligi C.

Novosti se tiču i najjače Lige A, a radi se o uvođenju četvrtfinalnih duela. Do sada su iz grupa te lige samo pobjednici išli na završni turnir, gdje su se borili za osvajanje Lige nacije, a sada će po dvije najbolje selekcije iz četiri grupe proći dalje.

One će se kroz četvrtfinale (igra se na dva meča) boriti za završni turnir Lige nacija.

Titulu brani Španija koja je u finalu prethodnog izdanja bila bolja od Hrvatske.

Samo četiri karte za mundijalski baraž

Liga nacija će i ovog puta biti povezana sa evropskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali za razliku od borbi za evropska prvenstva nada da bi se moglo do Mundijala 2026. veoma je mala.

U baražu za planetarni šampionat koji će organizovati SAD, Meksiko i Kanada naći će 12 drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija i samo četiri najbolje rangirane iz Lige nacija.

Ipak, prethodna izdanja su pokazala da Crna Gora ne bi smjela neozbiljno da shvati šanse koje za velika takmičanja nudi Liga nacija, a da to ovog puta ne bi trebalo da bude slučaj najavio je i novi selektor Prosinečki već na predstavljanu.

Sastavi ostalih šešira

Liga A

  • Šešir 1: Španija, Hrvatska, Italija, Holandija
  • Šešir 2: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska
  • Šešir 3: Švajcarska, Njemačka, Poljska, Francuska
  • Šešir 4: Izrael, BiH, Srbija, Škotska

Liga C

  • Šešir 1: Rumunija, Švedka, Jermenija, Luksemburg
  • Šešir 2: Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva
  • Šešir 3: S. Makedonija, Slovačka, S. Irska, Kipar
  • Šešir 4: Bjelorusija, Litvanija/Gibraltar, Estonija, Letonija

Liga D

  • Šešir 1: Litvanija/Gibraltar, Moldavija
  • Šešir 2: Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn

Bonus video: