Crnogorci u kolijevci fudbala: Miročević oborio rekord, Savić i Jovetić osvojili titule...

U Engleskoj su igrali Ante Miročević (Šefild Vensdej), Nikola Jovanović (Mančester junajted), Stevan Jovetić i Stefan Savić (Mančester siti), te Simon Vukčević (Blekburn) i Elsad Zverotić (Fulam)
399 pregleda 4 komentar(a)
Stefan Savić, Foto: Beta AP
Stefan Savić, Foto: Beta AP
Ažurirano: 09.08.2017. 12:38h

Sead Hakšabanović, 18-godišnji novi reprezentativac Crne Gore, ostvario je transfer, koji bi mogao da mu otvori put ka velikoj karijeri.

Mladi krilni napadač iz švedskog Halmštada prešao je u Vest Hem i postao sedmi crnogorski fudbaler koji će zaigrati u kolijevci fudbala, nakon Anta Miročevića (Šefild Vensdej), Nikole Jovanovića (Mančester junajted), Stevana Jovetića i Stefana Savića (Mančester siti), te Simona Vukčevića (Blekburn) i Elsada Zverotića (Fulam).

Prvi je na Ostrvo, prije 37 godina, stigao Ante Miročević, koji je direktno iz Budućnosti otišao u Šefild Vensdej.

U timu, koga je tih godina vodio legendarni Džeki Čarlton, Miročević je odigrao 70 mečeva i postigao sedam pogodaka.

Šefild je oborio klupski rekord transferom majstora iz tadašnjeg Titograda, pisao je “Gardijan” u reportaži koju je napravio prije sedam godina uoči meča između reprezentacija Crne Gore i Engleske.

Iste godine se na Ostrvo se otisnuo i Nikola Jovanović. Iz Crvene zvezde prešao je u Mančester junajted za oko 300 hiljada funti, što je za to vrijeme bio ogroman novac za fudbalera. “Đavoli” su tada bili drigoligaši, ali je Jovanović ostao upamćen kao prvi igrač van Britanije koji je zaigrao u slavnom klubu.

Nije imao sreće sa povredama, odigrao je 21 utakmicu za "đavole", postigavši četiri gola.

Na trećeg Crnogorca u engleskom fudbalu čekalo se 30 godina. Stefan Savić je 2011. godine iz Partizana prešao u Mančester siti, za oko šest miliona eura, kao jedan od najtalentovanijih defanzivaca na svijetu.

Sa nepunih 20 godina, Savić je morao da prođe kroz period adaptacije, ali je na "Etihadu" odigrao 12 prvenstvenih mečeva, postigao i jedan pogodak, uz sedam nastupa u engleskim kupovima, dva u Ligi šampiona i jedan u Ligi Evrope.

Sadašnji štoper Atletika bio je dio tima koji je 2012. godine osvojio Premijer ligu.

Naslov prvaka sa istim klubom ima i Stevan Jovetić.

On je u Siti došao 2013. godine, kao već dokazani igrač, u velikom transferu od oko 30 miliona eura. Godinu kasnije proslavio je titulu...

Jovetić je, međutim, samo na momente pokazao kakav je potencijal i igrač, nije imao maksimalno povjerenje Manuela Pelegrinija, a, s druge strane, imao je problema sa povredom.

Na 28 utakmica u Premijer ligi postigao je osam golova.

Jedan od momaka za koga će svaki ljubitelj fudbala reći da je mogao i morao da napravi mnogo više u karijeri - Simon Vukčević, igrao je dvije sezone u Blekburnu.

Nekada veliki talenat evropskog fudbala odigrao je 16 utakmica za klub sa “Ivud parka”, postigao je i dva gola.

Elsad Zverotić je u januaru 2013. iz Jang Bojsa prešao u Fulam, u transferu vrijednom 1,1 milion eura. Za dvije sezone 16 puta je nastupio za klub iz predgrađa Londona, pa se vratio u Švajcarsku, u Sion.

Sada je na potezu Sead Hakšabanović da opravda poziv Vest Hema, ali i da sazri kao vrhunski fudbaler za reprezentaciju, čiji dres je prvi put obukao nedavno u meču sa Jermenijom.

Vrijeme radi za 18-godišnjeg mladića...

Bonus video: