Prokletstvo lažnih medalja prati Koreju i 64 godine kasnije

Iako se radi o velikanu iz Azije, redovnom učesniku svjetskih prvenstava, selekciji koja je uvijek imala majstore u evropskim klubovima, Južna Koreja nije bila šampion kontinenta od 1960.

7994 pregleda 0 komentar(a)
Ne pomaže ni majstor Totenhema: Heung-Min Son nakon eliminacije od Jordana, Foto: Reuters
Ne pomaže ni majstor Totenhema: Heung-Min Son nakon eliminacije od Jordana, Foto: Reuters

Južna Koreja je gigant azijskog fudbala, zemlja koja je od 1986. učestvovala na svih deset Mundijala, jedina sa ovog kontinenta koja je stigla do polufinala Svjetskog prvenstva...

Istovremeno, Južna Koreja je daleke 1960. bila šampion Azije i nikada više nakon toga - posljednji pokušaj propao je prije nekoliko dana u Kataru kada je simpatični Jordan našao lijek za "zombi fudbal" Jirgena Klinsmana i Heung-Min Sona i drugove eliminisao u polufinalu.

Podatak koji zvuči nevjerovatno kada se zna šta Južna Koreja znači za azijski i svjetski fudbal, koliko puta je kroz istoriju imala sjajnih generacija i koliko je zvijezda dala evropskom fudbalu.

I baš kao što postoji legenda o kletvi Bele Gutmana zbog koje Benfika ne stiže do evropskih trofeja, tako jedna živi i u toj zemlji, a vezana je za medalje sa pomenutog Azijskog prvenstva 1960.

U želji da na pravi način proslavi titulu Fudbalski savez Južne Koreje svojim igračima je tada uručio zlatne medalje. Problem je nastao u danima nakon toga kada je pozlata sa odličja počela da otpada, a ispod je ostala lažna olovna medalja.

"Zlatne medalje su bile lažne - bile su obložene jeftinim zlatom koji se lako skidalo", rekao je Park Kjung-Hva najmlađi u toj selekciji, a objavila je Fifa na svom portalu.

Ubrzo nakon što je otkriveno da su zlatne medalje falsifikovane, fudbaleri su vratili su ih vratili Fudbalskom savezu i zatražili prava zlatna odličja. Istovremeno, Savez je pokrenuo istragu o incidentu, ali do danas je ostala misterija kako i zašto su se pojavile lažne medalje.

Selekcija iz 1960.
Selekcija iz 1960.foto: FIFA

Pune 54 godine trebale su FS Južne Koreje da osmisli dizajn novih medalja od punog zlata i one su 2014. uručene trojici preživjelih igrača iz generacije, dok su ostale primile porodice heroja iz 1960.

Samo godinu kasnije nakon što su nove medalje dodijeljene činilo se da je prokletstvo na putu da bude prekinuto, jer je Južna Koreja na šampionatu 2015. stigla do prvog finala još od 1988, očekivalo se konačno krunisanje u Kataru ovog februara, ali...

Iako je Klinsman u timu imao zvijezde poput Sona (Totenhem), Kim Min-Jaea (Bajern) i Hvang Hi-Čana (Vulverhemton), u polufinalu rivala po želji (Jordan), prokletstvo se nastavilo...

Najmanje do Saudijske Arabije i novog šampionata zakazanog za 2027.

Bonus video: