Robert Prosinečki, optimizam sa zadrškom: Nijedna utakmica neće biti laka, možemo i proći grupu!

Crna Goran u grupi 4 B Lige nacija sa Velsom, Islandom i Turskom

19791 pregleda 117 reakcija 20 komentar(a)
Foto: FSCG printscreen
Foto: FSCG printscreen

Selektor Crne Gore Robert Prosinečki zadovoljan je grupom kojom će se predstaviti na klupi "sokola" u takmičarskim mečevima.

Naša selekcija će na jesen, u grupi 4 B Lige nacija igrati sa Velsom, Islandom i Turskom.

Prvo mjesto donosi plasman u A Ligu nacija, drugo i baraž za A Ligu nacija, treće baraž za očuvanje statusa, a četvrto ispadanje u C Ligu.

Prvo mjesto, eventualno drugo, mogli bi da donesu plej-of za Svjetsko prvenstvo.

"Zanimljiva grupa, vjerujem da možemo da igramo sa svim reprezentacijama. Sve ekipe su po mjeri, dobre, nijedna utakmica neće biti laka, nema tu velikog favorita, možda Turci u posljednje vrijeme", kazao je Prosinečki.

Turska je, zanimljivo, stigla iz posljednjeg šešira, a nedavno je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo završila ispred njegove Hrvatske, kao i Velsa.

Vels je bio prvi, ali i posljednji takmičarski protivnik prethodnog Hrvata koji je vodio crnogorsku reprezentaciju, Zlatka Kranjčara, 2010. i 2011. godine.

"Sokoli" su tada pobijedili u Podgorici 1:0, izgubili u Kardifu 2:1. Vels više nema zvijezda poput Gareta Bejla, ali i dalje je to takmičarski jaka ekipa.

"Naši su dometi da se borimo sa svakom ekipom i da pokušamo da napravimo što bolji rezultat. Znamo da je Liga nacija važna, jer se kroz nju može do velikog takmičenja", kazao je Prosinečki i zaključio u optimističkom tonu.

"Biće jako zanimljivo, imamo svoje šanse u ovoj grupi i možemo je proći".

Crna Gora jedino sa Islandom nije igrala takmičarske mečeve, pamti se prijateljska utakmica pod Goricom 2012. i dva gola Stevana Jovetića u pobjedi 2:1.

Da je Crna Gora, uprkos svemu, dobro prošla na žrijebu, pokazuju i sastavi ostalih grupa B Lige nacija te istorija i tradicija međusobnih duela.

Grupa 1 je "nudila" Češku i Ukrajinu, reprezentacije koje tradicionalno ne odgovaraju našoj selekciji. Česi su nas, na primjer, pobijedili svih pet puta, nismo im dali ni gol. U grupi 2 su moćna Engleska, jedna od najboljih evropskih reprezentacija, kao i Finska koja je u prošlom izdanju Lige nacija oba puta savladala Crnu Goru. U grupi 3 su Austrija i Norveška, koje su takođe sva četiri puta pobijedili crnogorsku reprezentaciju u kvalifikacionim utakmicama.

Liga nacija
foto: Reuters

UEFA bi sjutra trebalo da objavi raspored odigravanja mečeva Lige nacija, a Prosinečki je u svakom slučaju saznao imema svih 10 rivala koji ga čekaju u svom, jednogodišnjem manadatu crnogorskoj klupi.

Prijateljke utakmice sa Bjelorusijom, Sjevernom Makedonijom (mart), Belgijom i Gurzijom (jun) biće priprema za jesenje, duple mečeve sa Velsom, Islandom i Turskom.

Bonus video: