Crnogorski prvoligaši jednoglasno za evropski model sporta, Uefa i Fifa izdašnije će ih pomagati

Crna Gora od danas je jedna od devet zemalja, čiji su svi klubovi iz najvećeg nacionalnog ranga takmičenja, članovi Evropske asocijacije klubova - ECA

6414 pregleda 0 komentar(a)
ECA: Uvećani fondovi solidarnsoti, nagrade učesnicima evrokupova ali i broj klubova u njiima, Foto: Slaviša Živaljević
ECA: Uvećani fondovi solidarnsoti, nagrade učesnicima evrokupova ali i broj klubova u njiima, Foto: Slaviša Živaljević

Crna Gora jedna je od devet zemalja, čiji su svi klubovi iz najvećeg nacionalnog ranga takmičenja, članovi Evropske asocijacije klubova - ECA.

Predstavnici ECA obratili su se crnogorskoj javnosti nakon dvodnevnih radnih sastanaka u Crnoj Gori, juče za regionalne klubove u Tivtu a danas u Podgorici na sastanku kojem je domaćin bila Budućnost - svih 10 prvoligaša pristupili su Asocijaciji.

Direktor za komunikacije i marketing u ECA, Robert Fulkner, projektni rukovodilac Džeremi Kotinjo i član borda direktora ECA i FK Karabag Asif Agarov, nisu sakrivali zadovoljstvo sastancima u Crnoj Gori.

"Svi crnogorski prvoligaši sada su dio porocie od oko 500 klubova, a to je 100 odsto. Naša asocijacija je porasla za 84 odsto u odnosu na dan osnivanja u Nionu 2008. godine. Predstavili smo klubovima prednosti članstvu u jedinom akreditovanom udruženju klubova u Uefi, ali i priznatom od Svjetske kuće fudbala - FIFA. Koliko ECA jeste zainteresovana za Zapadni Balkan, potvrđuje podatak da je ovdje sa nama i član borda direktora Agarov", objasnio je Fulkner.,

ECA je počela kao udruženje 140 klubova.

"Crnogorski klubovi dijele iste probleme kao i drugi u zemljama veličine Crne Gore, ali tu smo da im pomognemo u razmjeni znanja, iskustava, rješavanju sporova u transferima sa drugim klubovima ili u inostarnstvu, zastupištvu kod Uefa ali smo im objasnili i linije pomoći i kako aplicirati u fondu solidarnsoti Fifa. ECA brine o klubovima, a nama je Crna Gora važna, važan nam je i interes klubova i nudimo pomoć u edukaciji, unapređenju, profesionalizaciji u klubovima", naglasio je Kotinjo.

ECA je crnogorskim članovima predstavila dvije linije napretka i pomoći klubovima, načine kako aplicirati. naravno uz zahvalnosti Budućnosti na gostoprimstvu.

"Od septembra ove godine kreće novi fond i objasnili smo distribuciju novca od Saveza ka klubovima, to je anjviše zanimalo učesnike sastanka. Budžet će biti uvećan sa 3,7 na 4,4 miliajrde, a klubovi koji ne izbore evropkupove, poput većine crnnogorskih, sada će moći da računaju na sedam u odnosu na prethodnih četiri odsto iz budžeta u fondu solidarnosti i pomoći klubovima da prežive, razvijaju se i profesionalizuju poslovanje - zaključio je Kutinjo.

Tek ECA podržava evropski model sporta gdje šansu kroz ancionalna takmičenja za izlazak u Evropu, izbore najbolji.

"Svjesni smo jaza koji se pravi između najbogatijih i ostalih liga i trudimo se da to smanjimo i svi dobiju šansu, pa je osim budžeta za nagarde povećan i broj klubova u evrokupovima sa 98 na 108. Tako će u međusobnim takmičenjima u Evropi, klubovi ne samo uvećavati kvalitet već i zaraditi, a ulaže se i u napredak i značaj ženskih takmičemnja, Lige šampioan za fudbalerke - decidan je Fulkner.

AGAROV: Karabag je primjer, Vešović i Janković oduševljavaju

Upravo je Karabag iz Azerbejdžana primjer uspjeha i uzleta kluba kroz novac zarađen od učešća u evrokupovima.

"Liga u Azerbejdžanu slična je crnogorskoj i uslovima i kavlitetom ali mi smo već 10 godina zaredom učesnici grupnih faza evropskih taklmičenja. Najvažniji potez bio je dovođenje vrhunskog trenera i dato mu višegodišnej povejrenje a uporedo i tehnički napredak. Naravno radili smo i marketinški a posebno sa akademijama za mlade. Novac zarađen učešćem u grupnoj fazi Lige šampiona 2017. godine omogućio nam je da do kraja realizujemo projekat. Važan su njegov dio i dvojica crnogorskih reprezentativaca, Marko Vešović i Marko Janković, koji od nas u svakom pogledu zaslužuju samo veliko poštovanje i zahvalnost", zaključio je član borda ECA i Karabaga, Agarov.

Bonus video: