Slonovi će ovo da pamte - dva heroja jača od bolesti odveli Obalu Slonovače na vrh Afrike

"Slučajni" selektor Emers Fae koji je zbog bolesti završio karijeru u 28. godini tokom Afričkog kupa nacija preuzeo selekciju i ispisao istoriju - odlučujuće golove u polufinalu i finalu postigao Sebastijan Ale, momak koji je prije godinu pobijedio tumor

7278 pregleda 6 komentar(a)
Emers Fae i Sebastijan Ale, heroji Obale Slonovače, Foto: Reuters
Emers Fae i Sebastijan Ale, heroji Obale Slonovače, Foto: Reuters

Jedan je zbog bolesti gledao smrt u oči, drugi je u 28. godini morao da završi karijeru - ovog februara ispisali su jednu od najljepših priča u istoriji fudbala.

Obala Slonovače je novi šampion Afrike, a put kojim je ova selekcija stigla do krune zaslužio je da se jednog dana nađe na filmskom platnu, da se o njemu pišu knjige...

Zemlja slonova slavi - najviše, ipak, zahvaljujući "slučajnom" selektoru Emersu Faeu i fenomenalnom napadaču Borusije Dortmund Sebastijanu Aleu.

Fae je rođen u Francuskoj prije 40 godina, bio je solidan vezni fudbaler, a za Obalu Slonovače odigrao je 41 utakmicu... Kada je u Nici možda mogao da pruži i najbolje partije zbog zgrušavanja krvi u nogama već u 28. godini morao je da završi karijeru.

Krenuo je sa trenerskim poslom, bio selektor mlade reprezentacije svoje zemlje, a ovog januara kao asistent u stručnom štabu "slonova" počeo toliko čekani Afrički kup nacija koji je organizovala upravo Obala Slonovače.

Cijela nacija je sanjala veliku priču, ali je sve krenulo naopako za "narandžaste". Obala Slonovače je na startu savladala Gvineju Bisao, a onda je naredna dva meča u grupi izgubila - od Nigerije (1:0) i Ekvatorijalne Gvineje (4:0)...

Domaćin je već bio viđen u provaliji, bez nokaut faze, ali sudbina je htjela da se rezultati ostalih grupa tako poslože (prije svih pobjeda Maroka nad Zambijom) i da "slonovi" dalje prođu - kao najlošija od četiri trećeplasirane ekipe iz svih grupa koje su izborile osminu finala.

Bio je to znak da Fudbalski savez ove zemlje povuče nesvakidašnji potez - usred turnira otpustio je selektora Žan-Luj Gasea, a njegovo mjesto preuzeo je Fae.

Sve je od tog trenutka istorija - Obala Slonovače je nakon penala "skinula krunu" Senegalu, poslije produžetaka eliminisala Mali, a u meču za plasman u veliko finale bila bolja Konga. Uslijedilo je novi meč sa Nigerijom, sada za pehar Afrike, domaćin je ponovo gubio, ali je do kraja uspio da preokrene (2:1) i zakači treću zvjezdicu pored svog grba.

Odlučujuće golove u polufinalu i finalu (svoje jedine na šampionatu) postigao je drugi heroj ove priče - Sebastijan Ale.

I jednostavno je morao to da bude on - momak koji je nakon mnogo golova u dresu Ajaksa ključni korak u karijeri trebalo da napravi u Borusiji tokom 2022. saznao je da ima tumor testisa i da će morati da se bori za život.

U februaru prošle godine saopštio je da je pobijedio rak, a da je ovaj mjesec poseban za njega pokazao je ovih dana u Abidžanu.

Kažu da slonovi najduže pamte, a ljudi u zemlji koja je nekada bila dom jedne od najvećih afričkih populacija ovih životinja, dok postoje pamtiće nevjerovatnu fudbalsku priču Alea, Faea i ostalih heroja sa narandžastim plaštom.

Bonus video: