Velikani kreću prvi: Real u Lajpcigu, Siti u Kopenhagenu

Osminu finala Lige šampiona otvaraju najtrofejniji klub Evrope i branilac titule - kraljevski klub gostuje Njemačkoj, "građani" u Danskoj

6817 pregleda 4 komentar(a)
Traži svoju petu, a Realovu 15. titulu u LŠ: Karlo Anćeloti, Foto: Beta/AP
Traži svoju petu, a Realovu 15. titulu u LŠ: Karlo Anćeloti, Foto: Beta/AP

Niko ko se ne zove Atletiko Madrid nije ove sezone uspio da savlada Real, a sem ratnika Dijega Simeonea neporaženi su se pred kaznenom ekspedicijom Karla Anćelotija izvukli još samo Betis, Rajo Valjekano i Sevilja.

“Kraljevski klub” je u subotu napravio možda i ključni korak ka tituli u La Ligi, jer se poigravao sa prvom “pratiljom” Đironom (4:0) i pobjegao joj pet bodova, dok Barselona kasni čak 10 nakon kiksa protiv Granade. I sve bi djelovalo kao bajka da legendarni italijanski stručnjak cijele sezone nema velike glavobolje zbog povreda glavnih igrača.

Prije nego što je sezona i počela, prednji ukršteni ligament je pokidao Tibo Kurtoa, a poslije njega su iste povrede doživjeli Eder Militao i David Alaba. U posljednje vrijeme nema ni Antonija Ridigera, pa su protiv Atletika prije devet dana štoperski par prvi put činili Dani Karvahal i Naćo.

Ni tu nije bio kraj mukama - ni Naćo nije bio spreman za Đironu, pa je štopera “glumio” Orelijen Čuameni, a na tom meču se povrijedio i najbolji igrač i strijelac Reala ove sezone, Džud Belingem. Englez bi zbog povrede zgloba trebalo da odsustvuje tri sedmice, a prvi meč koji će propustiti je večerašnje gostovanje Lajpcigu u osmini finala Lige šampiona. Nije ni otputovao na istok Njemačke, ali se Marko Roze, koji mu je bio trener u Borusiji Dortmund, priprema kao da će se Belingem nekim čudom pojaviti na terenu.

- Dok ne vidim da ga nema u startnoj postavi, neću vjerovati da Džud ne igra. Odlično znam koliko je željan da uvijek bude na terenu i da je uvijek opovrgavao prognoze doktora - rekao je šef struke Lajpciga.

Ciljevi Reala su uvijek najveći, to Anćeloti ne krije.

- Volim ono što radim i gdje radim, zadovoljan sam timom koji imam. A sada se vraćamo takmičenju koje ovaj klub najviše voli i uvijek želi da osvoji. Ali, moramo da budemo oprezni, jer je Lajpcig moćan tim, ima kvalitet i brzinu. Zbog toga moramo da budemo na najvišem nivou - poručio je Karlito.

Njemački novinari su pitali jedinog stručnjaka koji je četiri puta osvojio Ligu šampiona o sjajnoj formi 34-godišnjeg Tonija Krosa.

- Teško je reći da je ovo njegova najbolja sezona, jer mu je svaka bila najbolja. Sada sjajno koristi energiju mladih saigrača, a pas mu je precizan kao i prije 10 godina - poručio je Anćeloti.

Madriđani su zbog štrajka aerodromskog osoblja u Lajpcigu čarter letom stigli u Erfurt, odakle ih je čekao put autobusom dug 160 kilometara. Ali na auto-putu su imali saobraćajnu nezgodu, jer im je automobil “presjekao” put. Srećom, niko nije povrijeđen.

Uz Anćelotija, na pres konferenciji je bio i Kros, koji je imao zanimljiv odgovor na pitanje da li se vraća u Bajern:

- Mnogo je pitanja o mojoj budućnosti. Drago mi je da me neko želi u svom klubu, ali to se sigurno neće dogoditi.

Drugu utakmicu večeri igraće branilac titule Mančester siti protiv ekipe koja je izbacila njegovog gradskog rivala iz elite - Kopenhagena.

“Građani” će pokušati da postanu prvi tim poslije Reala koji je odbranio titulu, a Pep Gvardiola da dostigne Anćelotija sa četiri pehara i pobjegne sa diobe 2. mjesta Zinedinu Zidanu i Bobu Pejsliju.

Ali, prvo želi da pobijedi na “Parkenu”, gdje je remizirao u sezoni 2022/2023, (0:0).

- Kopenhagen je bio u jednoj od najjačih grupa sa Bajernom, Junajtedom i Galatasarajem i stigao je do osmine finala. Prvi meč osmine finala je uvijek komplikovan, tako će biti i u Danskoj. Presrećan sam kako tim izgleda u posljednje vrijeme, kako momci trče, treniraju svakog dana. I još su gladni ovog trofeja, bez obzira na to što su ga već osvojili - naglasio je katalonski stručnjak.

Bonus video: