Čovjek koji je plesao na podgoričkom sjeveru već 16 godina čini čuda sa Karabagom, sada i sa tandemom "sokola"

Gurban Gurbanov je od ekipe koja je jednom bila šampion Azerbejdžana napravio najbolji klub u državi i evropski hit - posljednja bajkovita priča stigla je iz portugalskog "kamenoloma" gdje je Karabag, čije boje sada brane naši Janković i Vešović, razbio Bragu (4:2) i nalazi se na korak od osmine finala LE

11636 pregleda 3 komentar(a)
Gurbanov, Foto: Qarabağ FK (Facebook)
Gurbanov, Foto: Qarabağ FK (Facebook)

Tačno 21 godina i četiri dana prošla su od hladne podgoričke srijede kada je glavni grad Crne Gore prvi put čuo za Gurbana Gurbanova, ali tada ga i zauvijek zapamtio...

Mnogo većih majstora od tadašnjeg napadača Azerbejdžana igralo je pod Goricom, međutim šok koji je on napravio u februaru 2003. uzdrmao je tadašnju reprezentaciju Srbije i Crne Gore i na neki način stvorio legendu o nepoznatom momku sa Kavkaskih planina.

Na čelu sa selektorom Dejanom Savićevićem "plavi" su u jednom od rijetkih mečeva koje je nekadašnja reprezentacija igrala u Podgorici dočekali Azerbejdžan, tada totalnog fudbalskog autsajdera.

Vodila je SCG golovima Predraga Mijatovića i Nikole Lazetića, a onda je na podgoričkom sjeveru zaplesao Gurbanov i sa dva pogotka donio istorijski bod svojoj zemlji u kvalifikacijama za Euro 2004.

Njegova igračka karijera nakon toga je trajala još tri godine, da bi ubrzo zaplivao u trenerske vode i 2008. postao šef struke Karabaga, tada kluba koji je u trofejnoj sali imao samo jedan pehar šampiona Azerbejdžana.

Prošlo je 16 godina od tada, a Gurbanov je i dalje na čelu kluba iz nekadašnjeg "grada duhova" Agdama - poznato je da Karabag zbog sukoba Azerbejdžana i Jermenije domaće mečeve igra u Bakuu.

Gurbanov je i dalje tu, trofejna sala sada je bogatija za devet novih šampionskih pehara, a Karabag je postao ime poznato svima u fudbalskom svijetu.

Veoma brzo Gurbanov i ovaj klub su krenuli sa napadima na grupnu fazu Uefinih takmičenja, a nakon nekiko bolnih eliminicija u plej-ofu, Karabag je 2014. konačno zaigrao u Ligi Evrope.

U Baku je te godine, zahvaljući "izbjeglicama iz Agdama", između ostalih stigao i velikan Inter, koji nije uspio da sruši Karabag (0:0), a samo jedan bod dijelio je Gurbanovu ekipu od nokaut faze.

Tri godine kasnije Karabag je dodatako i zvijezde, one najsjajnije Lige šampiona - preko Kopenhagena se plasirao u grupnu fazu najjačeg evropskog takmičenja. Bio je to trenutak za istoriju - Azerbejdžan je prvi put imao predstavnika u Ligi šampiona.

U veoma jakoj grupi sa Čelsijem, Romom i Atletiko Madridom, Gurbanov i njegovi momci nisu uspjeli da upišu istorijsku pobjedu, ali su sa dva remija protiv velikana iz Španije direktno uticali da "kolćonerosi" Dijega Simeonea ostanu bez nokaut faze Lige šampiona.

Evropske bajke ovog kluba nastavile su i ove sezone, sada i sa dvojicom Crnogoraca u crnom dresu - Markom Jankovićem i njegovim imenjakom Vešovićem.

Kroz grupu u kojoj su se nalazili Bajer Leverkuzen, Molde i Heken, prvak Azerbejdžana stigao je do toliko sanjane nokaut faze, a onda je sinoć šokirao Evropu nestvarnom predstavom u čuvenom portuglaskom "kamenolomu".

Karabag je protiv ekipe koja je u Ligu Evrope stigla nakon jesenjih mečeva u Ligi šampiona došao do ogromnih 4:2 pred revanš u Bakuu. Pobjeda Gurbanove ekipe mogla je da bude i ubjedljivija da iskusni i dobro poznati Žoao Mutinjo u 92. sa penala nije postavio konačan rezultat.

Janković proslavlja gol protiv Brage
Janković proslavlja gol protiv Bragefoto: qarabagh.com

"Bila je ovo važna utakmica, ali druga će biti još važnija - nadam se da ćemo uspjeti da sačuvamo ovaj rezultat u Bakuu", kratko je za azerbejdžanski CBC sport rekao naš Janković, inače strijelac prvog gola protiv Brage.

Karabag i Gurban Gurbanov očigledno su jedno - "Barselona sa Kavkaza", kako su nazvali ovaj klub zbog načina igre pod Gurbanovim, nastavlja da piše bajke.

Bonus video: