Tomas Tuhel i Bajern - ili kako uništiti sve za 11 mjeseci

Čovjek koji je izgubio sve, a titulu dobio zahvaljujući poklonu Borusije u posljednjem kolu. Bajernu je ostao još revanš meč Lige šampiona i minus jedan protiv Lacija - da li će se Bavarci kockati ili je vrijeme za promjenu trenera, koja bi za razliku od marta 2023. sada bila opravdana

5439 pregleda 3 komentar(a)
Tuhel tokom meča sa Bohumom, Foto: Reuters
Tuhel tokom meča sa Bohumom, Foto: Reuters

Martovsku tišinu u Minhenu prošle godine prekinula je vijest na koju svijet nije navikao kada je u pitanju Bajern - iznenađujuća, na svega dva mjeseca do kraja sezone.

Julijan Nagelsman je sa bavarskim gigantom upravo tih dana u osmini finala Lige šampiona eliminisao Pari Sen Žermen, Lionela Mesija i Kilijana Mbapea, od prvog mjesta u Bunedsligi dijelio ga je bod, čekao ga je nastavak takmičenja u Kupu Njemačke...

Sve to nije bilo dovoljno i Bajern je odlučio da mu uruči otkaz i na njegovo mjesto dovede Tomasa Tuhela.

Za mnoge šokantna vijest, ali činilo se tada da je gigant sa "Alijanc arene" doveo jednako dobrog trenera, koji je za razliku od Nagelsmana već bio krunisan Ligom šampiona.

Tuhel je na svom prvom meču savladao Borusiju Dortmund (4:2), Bajern je vratio lidersku poziciju u Bundesligi i činilo se da dolaze novi dani uspjeha za šampiona Njemačke, da će Bavarci nastaviti da budu mašinerija kakva su više od decenije...

Ipak, već u svom drugom meču na klupi Bajerna ovaj stručnjak je shvatio da neće baš sve tako lagano ići u prijestonici Bavarske - od pehara Kupa Njemačke oprostio se u četvrtfinalu nakon poraza od Frajburga.

Već do sredine aprila Bajern je ostao bez Lige šampiona (bolji sa ukupnih 4:1 bio Mančester siti), a samo ludom srećom nije izgubio i "salataru" u Bundesligi, nakon što je Borusija Dortmund u posljednjem kolu propustila da savlada Majnc i osvoji titulu.

Već tada je bilo jasno da nešto baš i ne štima, ali Bajern nije pomišljao da preko ljeta ponovo mijenja trenera, pa je Tuhel sada imao sve vrijeme svijeta da na svoj način posloži i spremi ekipu, koja je postala i mnogo jača dolaskom Harija Kejna.

Ipak, već od starta Bavarci su kasnili za Bajerom iz Leverkuzena u prvenstvu, da bi se od "pokala" oprostili već u šesnaestini finala kada ih je eliminisao trećeligaš Sarbriken.

U Ligi šampiona nije bilo problema kroz grupu, ali je prije nekoliko dana Lacio u prvom meču osmine finala pokazao sve limite Tuhelove ekipe (1:0).

Uzdrmanog nokdaunom iz Rima, trenera Bajerna juče je čini se nokautirao Bohum - tim iz Minhena upisao je novi poraz (3:2) i praktično se već sada oprostio i od domaće titule, pošto se fenomenalni Bajer nalazi na velikih plus osam.

Preostao je još samo revanš protiv Lacija, meč koji bi mogao koliko-toliko da "ispegla" sezonu - da li će se Bajern i dalje kockati sa Tuhelom ili je vrijeme da ponovo mijenja u finišu sezone.

Čini se da bi ovog puta to bilo opravdano, za razliku od marta 2023.

Bonus video: