Nikad bolji Inter protiv drugačijeg Atletika

Derbi osmine finala Lige šampiona - aktuelni vicešampion Evrope i apsolutni lider Serije A dočekuje tim crnogorskog asa Stefana Savića

3944 pregleda 5 komentar(a)
Inter ove sezone ima samo jedan poraz: Simone Inzagi, Foto: Reuters
Inter ove sezone ima samo jedan poraz: Simone Inzagi, Foto: Reuters

Moglo je to da se nasluti odmah nakon žrijeba u decembru prošle godine, ali sada sa sigurnošću može da se konstatuje da Inter i Atletiko Madrid čine najintrigantniji par osmine finala Lige šampiona.

“Nerazuri” igraju spektakularan fudbal i ubjedljivo su prvi u Seriji A, “kolćonerosi” ne stoje tako dobro na tabeli u La Ligi (na četvrtom su mjestu), ali u eri Dijega Simeonea nisu igrali lepršavije nego što je to slučaj ove godine. Tako Atletiko sada igra na gol više, što je do prije nekoliko sezona bilo nezamislivo...

Zato je Atletiko i ranjiviji nego ranije, ali ima dovoljno klase da može da se na pravi način suprotstavi aktuelnom vicešampionu Evrope koji vodi Simone Inzagi.

Večerašnji okršaj na “Đuzepe Meaci” biće tek drugi između Intera i Atletika u evropskim takmičenjima. Prvi je pripao španskom timu i odigran je u avgustu 2010. u Superkupu Evrope (2:0) nekoliko mjeseci nakon što je Simeone osvojio Ligu Evrope, a milanski velikan pod komandom Žozea Murinja zaokružio istorijskom “tripletom”...

TANDEM INZAGI-ĆOLO I TUŽAN DAN ZA INTER

Simeone je igrao za Inter (osvojio je Kup Uefa 1998), a njega i Inzagija spaja period koji su zajedno proveli u Laciju. Veže ih i to što su direktno uticali da Inter izgubi Skudeto 2002. godine. “Crno-plavima” se tada dogodio čuveni 5. maj i duel na “Olimpiku” kada im je pobjeda bila dovoljna da prvi put nakon 13 godina dođu do titule.

Sve je bilo spremno za veliko slavlje, gosti su sa Ronaldom, Kristijanom Vijerijem, Alvaro Rekobom i Havijerom Zanetijem vodili 2:1, a Lacio na kraju slavio 4:2. Simeone je dao gol za 3:2, a Inzagi postavio konačan rezultat i titulu “dao” Juventusu.

Liga šampiona
foto: Graphic News

- Ćolo je veliki trener, moj prijatelj i nekadašnji saigrač, a Atletiko je sjajan tim koji u svakom momentu zna šta radi - rekao je Inzagi.

Inter i Atletiko su napravili sjajan uvod u međusobni duel. Salernitana je “stradala” u Gradu mode i izgubila je 4:0, dok je madridska ekipa na svom terenu bila ubjedljiva protiv Las Palmasa - 5:0.

Inzagi je u drugom poluvremenu tog duela iz igre izveo najveće zvijezde, dok je Simeone odmarao Antoana Grizmana, najboljeg strijelca u istoriji kluba, koji igra u životnoj formi.

SAVIĆ U STARTNOJ POSTAVI?

Inter je u grupi igrao protiv španske ekipe - dva puta je remizirao sa Sosijedadom (Baski su bili prvi u grupi), a Atletiko je bio ispred italijanske - Lacija. U Rimu je Simeoneu bod “oteo” golman Ivan Provedel, strijelac u sudijskoj nadoknadi za 1:1, dok na “Metropolitanu” nije bilo dileme (2:0).

- Inter je veoma jak tim koji vjeruje u ono što radi i koji mnogo trči kada se brani i kada napada. Ne smijemo da zaboravimo da Inter ove sezone ima samo jedan poraz i da je prošle sezone igrao finale Lige šampiona - poručio je Simeone.

Na sajtu Uefe je crnogorski reprezentativac Stefan Savić u startnoj postavi, a zbog povrede neće u timu neće biti Alvara Morate. Interu, s druge strane, nedostaje Franćesko Aćerbi.

PSV - Borusija: “Srednja klasa” obećava spektakl

Večeras, takođe u 21 sat, igraju i PSV i Borusija. Očekuje se veoma zanimljiv dvomeč timova koji imaju jasnu napadačku ideju, a “filipsovci” žele da guraju u na evropskoj sceni pošto lako kontrolišu stvari u Holandiji - osvojili su 62 od mogućih 66 bodova u Erediviziji ove sezone.

- Borusija može da nas ugrozi iz kontranapada, ali vjerujem da će imati osnovnu ideju da proba da se pita u ovoj utakmici. Isto želimo i mi - rekao je trener PSV-a Peter Boš.

Liga šampiona
foto: Graphic News

Iskusni stručnjak je od juna do decembra 2017. vodio Borusiju. Smijenjen je zato što nije slavio nijednom u šest mečeva u grupnoj fazi Lige šampiona.

- Bilo je to prilično davno. U Borusiji nema sada puno igrača i članova stručnog štaba iz tog vremena, ali drago mi je što ću sresti Julijana Branta, kojeg znam iz perioda u Leverkuzenu. On je sjajan fudbaler i bilo bi dobro da ne igra protiv nas - kazao je Boš.

“Milioneri” žele da evropska sezona traje što duže nakon što su prošli “grupu smrti” iza Pari Sen Žermen i ispred Milana i Njukasla.

- Prvi meč neće riješiti pitanje plasmana u četvrtfinale, ali moramo da budemo spremni na sve protiv odlične ekipe - poručio je trener Borusije Edin Terzić.

Bonus video: