Jedan penal, jedan šut, jedan Andreas Breme

"Sve je kao i obično - znamo da Andi može da šutira i desnom i lijevom nogom, ali sada je to učinio desnom u donji lijevi ugao", bio je samouvjeren Gerd Rubenbauer komentator finala Mundijala 1990. između Njemačke i Argentine. "Znao je sve i Gojkočea, ali nije uspio da ga zaustavi"

10897 pregleda 3 komentar(a)
Trenutak kada je postao besmrtan: Breme pogađa penal protiv Argentine koji je Njemačkoj donio titulu 1990., Foto: Reuters
Trenutak kada je postao besmrtan: Breme pogađa penal protiv Argentine koji je Njemačkoj donio titulu 1990., Foto: Reuters

Jedno od najljepših svjetskih prvenstava, Njemačka prvi put nakon pada Berlinskog zida i u vjerovatno najljepšim dresovima ikada, jedan penal, jedan šut i jedan veliki Andreas Breme...

Sve je tog vrelog 8. jula 1990. na "Olimpiku" u Rimu stalo u 85. minutu - na jednoj strani molitva najvećeg Dijega Maradone i miliona navijača zaljubljeniih u njega širom planete, a na drugoj hladnokrvi Njemac, miran kao da odmara negdje na dokovima svog Hamburga.

"Daaaa, sve je kao i obično - znamo da Andi može da šutira i desnom i lijevom nogom, ali sada je to učinio desnom u donji lijevi ugao", bio je samouvjeren Gerd Rubenbauer, koji je zajedno sa Karl-Hajncom Rumenigeom za njemačku televiziju komentarisao finale Mundijala između Njemačke i Argentine.

Breme je tako ponovio penal iz polufinala protiv Engleske i u moru majstora koje je tada u ekipi imao veliki Franc Bekenbauer ponovo je kao "igrač za velike mečeve" isplivao u heroja. Njemačka je šampion svijeta - treći put u istoriji.

"Znao je sve i (Serhio) Gojkočea (golman Argentine), ali nije uspio da ga zaustavi", dodao je nakon pogotka Rubenbauer.

Od juče taj veliki plavokosi majstor, prototip današnjih modernih bekova, više nije sa nama - veliko i hrabro srce Andreasa Bremea prestalo da je kuca u 64. godini.

Ono što je ostalo iza njega je ogromno - bilo da je nosio dres Njemačke, Kajzerslauterna, Bajerna ili Intera. Ipak, Mundijal u Italiji je nešto iznad čega će uvijek stajati sjenka velikog sportiste iz Njemačke.

Osim pogotka u finalu, Breme je u istom minutu (85) nešto ranije majstorskim golom desnom nogom eliminisao Holandiju, da bi protiv Engleske u polufinalu najprije pogodio lijevom iz slobodnog udarca, a potom i u penal-ruletu desnom.

Tačku na besmrtnost stavio je u velikom rimskom finalu - na pet minuta prije kraja, kada je planeta gledala ka bijeloj tački "Olimpika", kada je pritisak cijelog svijeta bio na njegovim ramenima...

Bilo je očekivano da taj jedanaesterac izvede momak zadužen za penale Lotar Mateus, ali ovog puta sve je bilo u rukama igrača za velike mečeve kako su zvali Bremea.

"Bila je to najbolja odluka koju sam ikada donio", pričao je kasnije Mateus o trenutku kada je penal povjerio svom vječitom saigraču iz reprezentacije, Bajerna i Intera.

Na kraju, kao što je rekao legendrani golman Intera Valter Zenga, veliki Andi i sada negdje gore izvodi penale na svoj način - jedan desnom, drugi lijevom nogom.

Bonus video: