Barsa i Napoli se vade jedni na druge

Aktuelni šampioni Italije i Španije sudaraju se u osmini finala Lige šampiona - i spasavaju sezonu, iako je tek februar. Arsenal u Portu

4962 pregleda 0 komentar(a)
Ćavi sa stručnim štabom tokom treninga na "Maradoni", Foto: Reuters
Ćavi sa stručnim štabom tokom treninga na "Maradoni", Foto: Reuters

Napoli i Barselona su aktuelni šampioni Italije i Španije, ali im ove sezone ne ide baš najbolje u Seriji A, odnosno La Ligi.

Napolitanci su se davno, još u septembru ili oktobru, oprostili od odbrane titule: trenutno su 9. na tabeli sa čak 27 bodova zaostatka za vodećim Interom, a već su “potrošili” dva trenera: Rudija Garsiju, pa Valtera Macarija. Ekipu je prije dva dana preuzeo Franćesko Kalcona.

Barselona, s druge strane, još nije promijenila trenera, ali će uskoro - legendarni Ćavi je prošlog mjeseca, nemoćan da se izbori sa igrom i rezultatima, najavio odlazak na kraju sezone. Katalonci nisu u svojoj ligi baš tako loši kao Napoli u Italiji, ali su daleko od sopstvenih standarda - za vodećim Realom kasne osam bodova, a maltene od početka sezone u leđa gledaju i komšiji, Đironi.

Barselona je eliminisana i iz Kupa, eliminisan je i Napoli - eto zašto je Liga šampiona, i za jedne i za druge, vjerovatno jedina i posljednja šansa da se spasi sezona.

Prva utakmica igra se večeras u Napulju, na stadionu koji nisi ime legende koja povezuje oba kluba Dijega Armanda Maradone.

Ćavi: Nismo favoriti

Katalonski mediji pišu da je trener Barse na konferenciji za novinare radije želio da ostavi riječi po strani. “Nakon brojnih iznenađenja koje je doživio ove sezone, zalud vjerujući da će tim odgovoriti na terenu, uoči prve utakmice sa Napolijem tražio je da pređemo direktno na činjenice”, piše “Mundo Deportivo”.

Je li ova utakmica trenutak istine, doletjelo je pitanje.

“Bio je trenutak istine i u grupi protiv Porta, bio je i protiv Šahtjora. Biće i ako prođemo u četvrtfinale. Navikao sam na te floskule. Želimo da se takmičimo i uživamo, ali naš glavni cilj je da prođemo”, kazao je Ćavi.

Učinak Barselone u Ligi šampiona posljednjih godina - očajan je, rezultati su daleko od renomea giganta koji je ne tako davno harao Evropom.

Katalonci su se, uostalom, naši u osmini finala nakon tri godine - u prethodne dvije sezone ispadali su već u grupi. Prije toga su dobili lekciju od Pari Sen Žermena u osmini finala (ukupno 5:2), u 2020, “korona godini”, žestoko su uzdrmani porazom od Bajerna 8:2 u jednom meču.

Svi ti rezultati su dodatno breme, za Ćavija i njegove fudbalere.

“Nema šta da se krije, ovaj klub ima mnogo nedovršenog posla u Ligi šampiona posljednjih godina. Vidjećemo da li možemo da se takmičimo”, kazao je Ćavi, koji je kao igrač četiri puta bio prvak Evrope sa Barselonom.

“Ovo je Liga šampiona, najeće klupsko takmičenje, ono za nas znači uzbuđenje, motivaciju, nadu. Rekao bih - idealno okruženje da pokažemo šta znamo”, istakao je trener Barse.

Katalonci su kompletniji u odnosu na posljednje ligaške mečeve, vraćaju se Žoao Feliks i Serhi Roberto, ali i dalje nema povrijeđenih Gavija, Ferana Toresa, Markosa Alonsa i Alehandra Baldea.

Napoli je, s druge strane, tiho i neočekivano, ali i ne toliko iznenađujuće, znajući način na koji posluje gazda kluba Aurelio de Laurenits, promijenio trenera: Valter Macari nije ostavio neki trag otkada je 14. novembra naslijedio Garsiju, a smijenjen je 36 sati uoči prve utakmice sa Barselonom.

Taktiku kako da se suprotstavi Kataloncima već kuje Franćesko Kalcona, koji je aktuelni selektor Slovačke i ostaće na toj poziciji.

“Zahvalan sam na prilici da postanem trener Napolija, zahvaljujem igračima Slovačke, Savezu i navijačima što su pokazali toliko poštovanja i razumijevanja”, rekao je Kalcona.

“Krećemo odmah, već smo pritisnuli dugme za ‘restart’, počinjemo novo putovanje. Ne treba nam puno riječi, potrebna nam je akcija odmah. Nemamo mnogo vremena, rekao sam igračima da nemamo više izgovora, moramo da poboljšamo svoju poziciju. Jasno je da je Barselona jak tim, jedan od najboljih u Evropi, čak i ako je prošla kroz nekoliko teških trenutaka. Mi smo Napoli, tako da se nikoga ne plašimo, ali niko ne može prikriti da Barselona ima odlične igrače i vrhunskog trenera”, kazao je Kalcona.

Forma Arsenala plaši Porto

Arsenal je u zastrašujućoj seriji u Premijer ligi - na posljednja dva gostovanja dao je ukupno 11 golova, na posljednjih pet mečeva 21, pa sa mnogo samopouzdanja dočekuje većerašnji izlet u Portugal, na stadion “Dragao”.

Porto s, druge strane, ne blista u domaćem šampionatu, u leđa gleda Benfiki i Portu, a kada se u Ligi šampiona sastane sa engleskim klubovima, obično ispada - prošao je samo jednom, na osam susreta.

“Tobdžije” su favoriti da prođu dalje, ali ipak...

“Igramo sa timom koji je navikao da igra Ligu šampiona, svake godine je u nokaut fazi. Moramo da budemo oprezni, ali i da vjerujemo u naše snage”, kazao je Mikel Arteta, trener Arsenala.

Bonus video: