Fudbal ima novu poziciju: 8,5 - tajno oružje tri trenera koji se bore za krunu Premijer lige

Kod Pepa Gvardiole u Sitiju to je Hulijan Alvares, Jirgen Klop u Liverpulu na toj poziciji koristi Kodija Gakpa, dok je Mikel Arteta u Arsenalu ovu ulogu povjerio Kaju Havercu

26817 pregleda 4 komentar(a)
Gakpo, Alvares i Haverc, Foto: Reuters
Gakpo, Alvares i Haverc, Foto: Reuters

Lažna devetka - centarfor koji ustvari to nije i koji se "gubi" u veznom redu - pozicija je koju je prije 15 godina promovisao Pep Gvardiola sa Lionelom Mesijem kada je Barselona "razbila" Real 6:2.

Godinama je ta uloga bila ubitačno oružje, a revolucija sa jednim igračem koji pleše između dvije pozicije nastavlja se sa promocijom nove - i to ove sezone u Premijer ligi.

Engleska će u maju krunisati novog kralja najjače svjetske lige - Mančester siti bi mogao da postane prva ekipa koja je četiri puta zaredom najbolja u Premijer ligi, Liverpul bi mogao da stigne do drugog pehara u kratkom periodu nakon što je 30 godina čekao da prekine post, dok Arsenal želi prvu radost poslije duge dvije decenije.

U svakom slučaju ko god od pomenutog super društva na kraju bude najbolji, velike zasluge za to će ići na adresu igrača koji je ove sezone odigrao neobičnu ulogu - hibridnu poziciju 8,5, piše "Atletik".

O čemu se zapravo radi?

Ako je "lažna devetka" bila nešto između devetke i desetke, ova pozicija je nešto između centarfora i igrača "ušuškanog" u veznom redu u formaciji 4-3-3.

Sva tri kandidata za titulu su ove sezone promovisala jednog takvog - kod Pepa Gvardiole u Sitiju to je Hulijan Alvares, Jirgen Klop u Liverpulu na toj poziciji koristi Kodija Gakpa, dok je Mikel Arteta u Arsenalu ovu ulogu povjerio Kaju Havercu.

A, sve je pokrenuo Klop koji je holandskog fudbalera već u prvom kolu protiv Čelsija koristio kao lijevog od trojice vezista - istina, tada možda i prinudno nakon što je ostao bez planiranih pojačanja na sredini terena, ali svakako je bio prvi izbor prije veziste Kurtisa Džonsa.

Nakon toga Gakpo je igrao i kao klasičan napadač, a sve u svemu, piše "Atletik", trećinu svojih minuta je proveo na sredini terena, trećinu kao devetka i trećinu na klupi.

Uglavnom, uvijek kad je bio na terenu pokazao je koliko je svestran fudbaler, nešto što je Klop ranije imao u Robertu Firminu.

Slično je i sa Havercom, koji je uglavnom bio lijevi vezni kod "tobdžija", a posebno je dobar bio kada bi na toj strani sarađivao sa Oleksandrom Zinčenkom. Međutim, kada treba Njemac je postajao i klasični napadač, kao kada je "spustio" loptu za Gabrijela Martinelija za jedini gol u pobjedi Arsenala nad Mančester sitijem.

Za razliku od Gakpa mnogo više vremena je proveo u veznom redu (oko 90 odsto) nego u napadu.

"On nam donosi mnogo toga, trenutno je u veznom redu, ali znam da možemo da ga koristimo i na drugim pozicijama", rekao je nedavno Arteta.

Na kraju, Hulijan Alvares je devetka Argentine, ali sve više u Sitiju je "broj osam".

Dok je Kevin de Brujne bio povrijeđen Alvares je bio nešto poput "desetke" u formaciji 4-2-3-1, da bi nakon oporavka Belgijanca i posebno na nedavnom meču sa Čelsijem njegov posao bio da se vraća i zauzme mjesto pored Rodrija u veznom redu.

Ta uloga nosi ogroman pritisak za momka koji je cijeli život bio napadač, pa se Alvares i nije snašao baš najbolje - Kol Palmer i Malo Gusto iskoristili su njegovo sporije zatvaranje i nekoliko puta uspjeli da naprave ozbiljne prilike za Nikolasa Džeksona i Rahima Sterlinga.

"Pravi defenzivni vezni vjerovatno ne bi bio tako lako izigran u ovakvim situacijama, ali to je cijena koju plaćate kada imate napadača u veznom redu", navodi "Atletik".

Posao koji su nekada imali igrači na pozicijama osam i devet danas više nije toliko odvojen kao što je bio i prije pet godina - sada se od igrača na toj poziciji očekuje da je uključen u presing, da povezuje igru i da postiže 10 do 15 golova po sezoni.

A, sve to još jednom potvrđuje tezu da legendarne "desetke", majstori oslobođeni obaveza u odbrani, polako izumiru. A, s obzirom na to da tri pretendenta za titulu uopšteno više koriste 4-3-3 nego 4-2-3-1 niko u Sitiju, Liverpulu i Arsenalu ne igra kao "broj 10".

Bonus video: