Bez imperativa i bez kalkulacija u utakmici koja se dugo čekala: Crnogorke sa Sjevernom Irskom za B Ligu nacija

Ženska fudbalska reprezentacija Crne Gore dočekuje Sjevernu Irsku u prvom meču baraža za B Ligu nacija (14 h, stadion pod Goricom. Revanš je u ponedjeljak u Belfastu

8176 pregleda 4 komentar(a)
Bez kalkulacija: Slađana Bulatović, Foto: FSCG
Bez kalkulacija: Slađana Bulatović, Foto: FSCG

Jednu od najvećih i najprestižnijih utakmica u 12-godišnjoj istoriji igra danas ženska fudbalska reprezentacija Crne Gore. Rival u prvom meču baraža za plasman u UEFA B Ligu nacija je Sjeverna Irska, a izabranice Mirka Marića pokušaće da se približe evropskoj fudbalskoj eliti.

Meč na stadionu pod Goricom igra se danas u 14 sati. Neće nakon meča biti mnogo vremena za analizu, ubrzo stiže revanš - već u ponedjeljak, u Belfastu, na stadionu “Vindzor park”.

Veliki, gotovo meteorski uspon napravile su naše fudbalerke u minulom periodu, od selekcije koja je služila za popravljanje gol-razlike, gotovo preko noći, došle su u situaciju da se bore za plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo, što je bio slučaj u prošlom ciklusu.

Nedavno, u C Ligi nacija, Slađana Bulatović, Armisa Kuč i drugarice bile su bolje od Kipra i Farskih Ostrva, slabije samo od Azerbejdžana, što je bilo dovoljno za plasman u baraž.

Uloga favorita pripada Sjevernoj Irskoj - ostrvskoj, tamičarski jakoj selekciji, ali daleko od toga da naše fudbalerke neće imati šta da ponude.

“Zadovoljstvo nam je što smo došli u situaciju da igramo ovakve utakmice. Vi novinari volite da kažete da su to najbitniji mečevi. Mislim, ipak, da je pritisak mnogo veći na našem protivniku. Djevojkama sam rekao da nemamo imperativ, ali to ne smije da se pretvori u nonšalantnost, u smislu da nije bitno šta ćemo uraditi. Naprotiv, treba da pružimo maksimum, jer svi od nas to očekuju. Za koliko će biti dovoljno vidjećemo”, rekao je Marić na konferenciji za medije.

BBC je prije dva dana pisao o rivalu Sjeverne Irske, opisavši Crnu Goru kao ozbiljnog i jakog protivnika.

“Mi smo u specifičnom momentu, jer niko nije u procesu igranja prvenstva - osim Slađane Bulatović, Armise Kuč, Medine Dešić i Jelene Karličić. Sve ostale su došle na okupljanje poslije 10-15 dana priprema. Daleko od toga da tražimo alibi, ali da nam je ovaj baraž došao ranije, bilo bi bolje. Imali smo tri treninga, tako da ni sami ne znamo u kakvom smo fizičkom momentu, a protivnik je u tim parametrima dominantan”, kazao je Marić i istakao:

“Svaki rezultat koji postignemo, ako ne prođe kroz medije, nije dobro zapažen. Mi smo ovo zaslužili, djevojke posebno. Svjesne su kakve utakmice igraju, dugo su ovo čekale. Nekad je pritisak znao da nas spotakne, ali mislim da smo sada iskusniji. Sjetite se Bosne i Hercegovine i Malte u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo - nismo uspjeli to mentalno da iznesemo. Siguran sam da toga sada neće biti. Možemo da se nadamo dobrom rezultatu”, poručio je Marić.

Kapitenka Slađana Bulatović je pozvala navijače, istakavši da je privilegija igrati ovakve utakmice.

“To bi nam bio veliki vjetar u leđa, nadam se da ćemo imati impuls sa tribina”, istakla je fudbalerka turskog Fomgeta.

“U posljednjih nekoliko godina napravile smo veliki napredak, ostvarile smo dobre rezultate i dostigle nivo o kojem do skoro nismo mogle da maštamo. Spremne smo, jedva čekamo meč”.

Najavljuje i igru bez kalkulacija.

“Ovo su baraž mečevi, igraćemo napadački, nemamo šta da izgubimo. Ići ćemo na pobjedu. One jesu favoritkinje, ali na terenu može da bude drugačije”.

Meč pod Goricom vodiće sudijska trojka iz Švajcarske, predvođena Mikaelom Šmelcerom.

Bonus video: