Češka bajka nekadašnjeg heroja Fraton parka

Danski stručnjak i nekadašnji desni bek Portsmuta Brajan Priske poslije devet godina donio šampionsku krunu Sparti, a sinoć preko Galatasaraja klub sa "Letne" uveo i među 16 najboljih u Ligi Evrope

5321 pregleda 0 komentar(a)
Priske sa jednim od svojih igrača slavi trijumf nad Galatasarajem, Foto: Reuters
Priske sa jednim od svojih igrača slavi trijumf nad Galatasarajem, Foto: Reuters

Brajan Priske je bio solidan desni bek, dovoljno dobar da za reprezentaciju Danske upiše dvadesetak mečeva i da godinu bude dio Premijer lige. Ipak, njegova fudbalska inteligencija još u igračkim danima bila je nešto mnogo iznad talenta.

Zaljubljenici u engleski fudbal možda će ga se sjetiti iz vremena kad je Portsmut bio dio elite na Ostrvu...

Dugo je sa klupe čekao da mu Hari Rednap pruži šansu, a kada se to konačno desilo postao je heroj "Fraton parka" i najzaslužniji što klub sa juga te 2006. nije ispao u Čempionšip.

Osim u Engleskoj igrao je u domovini i Belgiji, ali prave priče počeo je da piše kao trener - posljednju sinoć kada je sa Spartom iz Praga "razbio" Galatasaraj (4:1) i češki klub odveo u osminu finala Lige Evrope.

Možda ulazak među 16 najboljih u drugom po kvalitetu Uefinom takmičenju i nije neki uspjeh za pamćenje u velikanu kakav je Sparta, ali važno je vratiti se u 2022. i sjetiti gdje je klub sa kultne "Letne" bio kada je Priske stigao u Prag.

Najveći klub u zemlji je u tom trenutku već punih devet godina gledao u leđa rivalima u zemlji - Viktoriji iz Plzenja i "omraženoj" Slaviji.

A, onda je legendarni češki fudbaler, sada sportski direktor Sparte Tomaš Rosicki osjetio trenutak - doveo je Priskea, da bi gospodin iz Danske sve promijenio - titula je konačno stigla, "železna" (čelična) Sparta je ponovo bila najbolja.

Priske je tri godine ranije baš preko Slavije uspio da uvede Midtjiland u Ligu šampiona, ali prošlog ljeta njemu i Sparti na putu ka eliti nakon penala stao je Kopenhagen - klub gdje je danski stručnjak kao asistent radio na početku karijere.

Uslijedila je selidba u Ligu Evrope, a tamo je Priske polako počeo sa pisanjem evropske bajke...

Kroz grupnu fazu uspio je da pošalje Betis u slabiju Ligu konferencija, a onda i da sinoć održi čas fudbala Galatasaraju - ekipi koja je preko Mančester junajteda i grupe Lige šampiona završila u ovom takmičenju.

Suze na njegovom licu nakon velike pobjede protiv turskog prvaka možda i najbolje oslikavaju koliko su ovakve pobjede nedostajale velikanu sa "Letne".

Bonus video: