Novi suvlasnik Junajteda: Dajte mi tri godine i oboriću s nogu Siti i Liverpul

Drugi najbogatiji Britanac Džim Retklif poslao posebnu poruku "građanima" i "redsima"

12828 pregleda 1 komentar(a)
Džim Retklif (crveni šal) preuzeo je kontrolu nad fudbalskim operacijama giganta, Foto: CARL RECINE
Džim Retklif (crveni šal) preuzeo je kontrolu nad fudbalskim operacijama giganta, Foto: CARL RECINE

Jedan od najbogatijih Britanaca i novi suvlasnik Mančester junajteda ser Džim Retklif, obećao je da će gigantu sa “Old traforda” vratiti nekadašnju slavu ponovivši riječi ser Aleksa Fergusona s kraja 80-ih godina prošlog vijeka, ujedno i proširivši listu najvećih rivala: “Možemo mnogo toga da naučimo od Mančester sitija i Liverpula, za tri godine ću ih oboriti s nogu”.

Retklif je prije dva dana zaključio kupovinu 27,7 osto akcija kluba, preuzevši kontrolu nad fudbalskim operacijama Mančester junajteda, koje je prenio na svoju petrohemijsku kompaniju INEOS, sve u želji da obnovi nekadašnji glamur Junajteda.

Siti i Liverpul su dominantne snage engleskog fudbala u protekloj deceniji, dok je slava Mančester junajteda umnogome izblijedjela otkada se sa trenerske pozicije 2013. godine povukao legendarni ser Aleks Ferguson.

Liverpul je trenutno lider Premijer lige i mogao bi na kraju sezone da se izjednači sa Junajtedovim rekordom od 20 titula prvaka Engleske. Siti je, s druge strane, osvojio čak pet titula u prethodnih šest sezona, a ove godine ima cilj da postane prva engleska ekipa sa četiri uzastopne titule prvaka.

Ferguson je jednom prilikom opisao Siti kao “bučnog komšiju”, u ranim danima njihove vladavine pod vlasništvom Fonda iz Abu Dabija, koja je promijenio DNK kluba.

Još mnogo ranije, krajem 80-ih, rekao da je njegov zadatak da “obori Liverpul s nogu”, preuzevši Junajted u jeku dominacije kluba iz grada Bitksa. Obje Fergijeve fraze ponovio je i Retklif, inače veliki navijač Junajteda:

“Možemo puno toga da naučimo od našeg bučnog komšije (Sitija), ali i drugog komšije (Liverpula). Oni su, na kraju dana, naši fudbalski neprijatelji i nema ničeg što bih volio prije nego da i jedne i druge oborim s nogu”.

Retklif je obećao izgradnju novog stadiona, neku vrstu nacionalne arene na sjeveru Engleske, koja bi služila i reprezentaciji. Potjera za Sitijem i Liverpulom je, međutim, njegov prioritet i dao je sebi rok od tri godine.

“To nije promjena preko noći - biće potrebne dvije ili tri sezone”, nastavio je Retklif.

“Morate zamoliti navijače za malo strpljenja. Znam da svijet ovih dana voli trenutno zadovoljstvo, ali to zapravo nije slučaj sa fudbalom. I ovo nije desetogodišnji plan, već trogodišnji”.

Mančester siti i Liverpul dominiraju i Retklif ih vidi kao najveće prijetnje - Arsenal, Čelsi i Totenhem nije spominjao...

“Ima stvari koje možemo da naučimo i od Sitija i od Liverpula. Imaju razumne organizacije, sjajne ljude, dobro su vođeni i imaju elitno okruženje u kojem rade. Veoma ih poštujem, ali oni su i dalje naši fudbalski neprijatelji”.

Sve Retklifove kompanije van fudbala doživjele su uspjeh ponajviše zahvaljujući ulaganju u ljudske resurse. Pokušaće to da prenese i na “najvažniju sporednu stvar”. Omar Berada, koji je radio u Sitiju, biće izvršni direktor Junajteda, dok je Dan Ešvort iz Njukasla najbliži poziciji sportskog direktora.

Bonus video: