Poketino bi da pokrene istoriju, Klop da je slavno okonča

U finalu na Vembliju Čelsi igra za peti trofej Liga kupa Engleske, a rekorder Liverpul za deseti (16 h)

3774 pregleda 0 komentar(a)
Poketino ohrabruje podatak da je Rahim Sterling dobio četiri prethodna učešća u finalima Liga kupa, Foto: REUTERS
Poketino ohrabruje podatak da je Rahim Sterling dobio četiri prethodna učešća u finalima Liga kupa, Foto: REUTERS

Scena, najveća moguća - londonski Vembli, rivali Liverpul i Čelsi - bogati, uspješni i uvijek željni trofeja, a Liga kup Engleske je tradicionalno borba za prvi pehar u godini. I tradicija igara za trofeje engleskih kupova najveća je na Ostrvu baš između “crvenih” i “plavih”.

Čelsi je formalni domaćin u hramu fudbala, danas u 16 sati, u petom finalu ova dva kluba kada su u pitanju engleski kupovi (do sada su igrali po dva u Liga kupu i FA kupu). “Plavci” se bore za peti pehar u Liga kupa Engleske.

- Podatak da igramo u finalu za nas, stručni štab, puno znači. Možemo da osvojimo naš prvi trofej u ovom klubu. To je naš san. Imamo mogućnosti. Imamo 90 minuta da ostvarimo snove. Borićemo se, ekipa je spremna. Znaju da nisu u finalu da bi igrali, već da bi pobijedili - kazao je Maurisio Poketino, trener Čelsija.

Posljednji put u finalu Liga kupa ove dvije ekipe susrele su se 2022. godine, slavio je Liverpul - penalima 11:10. Upravo je golman Kepa Arizabalaga tada u 11. seriji promašio penal. Čelsi je prije prije 26 dana izgubio prvenstveni meč na “Enfildu” sa 4:1, “redsi” su uz to i promašili penal.

- Pripreme za kup utakmice uvijek su drugačije od prvenstvenih. Uvijek učiš nakon svake utakmice u kojoj učestvuješ, a u različitoj smo poziciji. Liverpul je vrlo jaka ekipa, iskusnija u ovakvim utakmicama. Nakon nekoliko dobrih igara mi u finale ulazimo u odličnoj formi, ekipa je dobila na samopouzdanju i povjerenju igrača jednih u druge. Kao da se upalio prekidač koji nam je pomogao da shvatimo kako se boriti na terenu - zaključio je Poketino.

Liverpul je rekorder i boriće se za 10. Liga kup Engleske. Jirgen Klop je najavio odlazak na kraju sezone, i biće mu, najvjerovatnije, posljednja prilika da opet osvoji taj pehar. Ali uz probleme sa sastavom - Darvin Nunjes, Dominik Soboslai i Mohamed Salah će se čekati do posljednjeg momenta. Kurtis Džons se vraća pred reprezentativnu pauzu, a tek nakon nje Trent Aleksander Arnold, Žota i Alison.

- Imamo previše kadrovskih problema, a Čelsi je u naletu i u ovom momentu on je favorit za pobjedu u finalu. Tačno je da sam zadovoljan reakcijom mladića koji su izvojevali veliku pobjedu protiv Lutona, ali Čelsi je u boljoj poziciji sada - smatra Klop.

Njemac kao da želi da svoje rastereti pritiska, ali najveća moguća scena daje odgovore - ko će na Vembliju podići prvi pehar u 2024. godini?

Bonus video: