Argentinac učinio da Amerikanci zaborave sportsku istoriju i tradiciju, Mesi-manija pravi razliku u korist sokera

Prvi put u istoriji Amerike najpopularniji sportista je fudbaler, Mesi je ispred Majkla Džordana, Toma Brejdija i to baš pred derbi sa Galaksijem u Gradu Anđela (tri sata iza ponoći)

11948 pregleda 3 komentar(a)
Prvi fudbaler i tek osmi sportista na vrhu američke polularnosti, Foto: REUTERS
Prvi fudbaler i tek osmi sportista na vrhu američke polularnosti, Foto: REUTERS

U zemlji američkog fudbala, bejzbola, najbogatije i najbolje organizovane lige u svijetu kakva je košarkaška NBA, najpopularniji sportista, prvi put u američkoj istoriji, igra soker.

Tako Ameiaknci zovu fudbal, a Lionel Mesi je jedan od najvećih virtuoza najvećeg svjetskog sporta.

Mesi je prema istraživanjima sada najpopularniji sportista u Sjedinjenim Američkim Državama.

Možda i nije iznenađenje, ako se zna da je Njujork tajms za sportistu 2023. godine u svijetu imenovao baš Mesija, uprkos za, njegove standarde, skromnoj sezoni.

Argentinac, koji od ljeta 2023. godine igra za Inter Majami, zauzeo je prvo mjesto u istraživanju koje je organizirao SSRS. Ta firma već gotovo 30 godina svakog mjeseca traži od anketiranih da imenuju svog omiljenog profesionalnog sportistu, a zatim objavljuje rezultate po kvartalima.

Prije nego što je Mesi prešao u MLS, samo su sedmorica sportista bili najpoularniji - Majkl Džordan, Tajger Vuds, Pejton Mening, Kobe Brajant, Stef Kari, Lebron Džejms i Tom Brejdi.

Ispostavilo se da je Mesi najpopularniji sportista u četvrtom tromjesečju 2023. i postao je prvi fudbaler na vrhu grafikona.

Brejdi je vodio u prvom kvartalu 2023, Džordan u drugom i trećem kvartalu, ali.... Dolazak Lea Mesija okrenuo je "igru naopačke", Inter Majami postao je popularniji do LA Galaksija, navijačka baza kluba sa Floride narasla je za čak pet puta.

Analitička agencija "Sports Poll" izračunala je rast broja navijača MLS-a u posljednjih godinu dana. Prema anketama, broj Amerikanaca koji sebe smatraju navijačima MLS-a porastao je i u prvoj i u drugoj polovini 2023. godine.

Statistički gledano, nakon Svjetskog prvenstva došlo je do porasta interesa za soker. To je nastavio biti slučaj na početku 2023. godine, s potpisom Mesija koji je donio drugi talas interesovanja za sjevernoameričku ligu krajem godine. U poređenju s 2022. godinom, broj navijača porastao je za gotovo 10% u drugoj polovini 2023.

U četvrtom kvartalu 2023. (oktobar-decembar), Mesi je pobijedio Džordana (NBA) i Toma Brejdija (NFL) i postao prvi fudbaler koji je pobijedio u tromjesečnoj anketi za omiljenog američkog sportistu.

Klub iz Majamija sada je četvrti omiljeni fudbalski klub u Sjedinjenim Državama, iza Barselone, Real Madrida i Mančester junajteda.

A dolaskom u MLS ligu, Mesi je četiri puta postao popularniji od Kristijana Ronalda u Americi.

Bonus video: