Sezona za uživanje u Premijer ligi - trka utroje ne dešava se često

Samo dva puta se u 21. vijeku desilo da tri najbolja tima završe u svega pet bodova - do kraja ove sezone ostalo je još 12 rundi, a pehar sanjaju Liverpul, Siti i Arsenal

19904 pregleda 33 reakcija 9 komentar(a)
Salah (Liverpul), Odegard (Arsenal) i Haland (Siti), Foto: Reuters
Salah (Liverpul), Odegard (Arsenal) i Haland (Siti), Foto: Reuters

Liverpul (60), Mančester siti (59) ili Arsenal (58) - Premijer liga je već okrenula 26 stranica ove sezone, a tri super ekipe i dalje se drže na vrhu, i dalje ne odustaju od šampionske krune.

Trka utroje, trka koja garantuje dramu - možda i do posljednjeg kola, 19. maja.

"Uživajte u ovome dok traje", napisao je "Atletik" i tako na najbolji način oslikava koliko se zapravo rijetko dešava da se za titulu na Ostrvu bore tri ekipe.

Rivali Liverpula do kraja: Notingem (G), Man. siti (D), Everton (G), Brajton (D), Šefild j (D), Man. junajted (G), K. Palas (D), Fulam (G), V. Hem (G), Totenhem (D), A. Vila (G), Vulvs (D)

A, posljednji put tri tima su sezonu u svega pet bodova završila prije tačno deset godina.

Bilo je to vrijeme kojeg navijači Liverpula ne žele da se sjećaju, jer su na kraju toliko sanjanu titulu izgubili nakon famoznog klizanja Stivena Džerarda protiv Čelsija.

Upravo su londonski "plavci" te sezone poslije 26 kola bili lideri, ali su nakon toga ubrzo potonuli, pa se trka praktično vodila između Mančester sitija i Liverpula, iako je Čelsi na kraju imao samo četiri boda manje od šampiona sa "Itihada".

Rivali Sitija do kraja: Man. junajted (D), Liverpul (G), Brajton (G), Arsenal (D), A. Vila (D), K. Palas (G), Luton (D), Totenhem (G), Notingem (G), Vulvs (D), Fulam (G), V. Hem (D)

Kada je u pitanju 21. vijek još samo se jednom desilo da razlika između prva tri tima na tabeli bude manja od pet bodova - u sezoni 2007/08.

Arsenal je tada za Božić bio na vrhu, ali je na kraju završio ka trećeplasirani iza šampiona Mančester junajteda i Čelsija.

Od kada se prvenstvo Engleske zove Premijer liga (sezona 1991/92) nikada se nije desilo da se četiri ekipe bore za titulu, a samo jednom je to bio slučaj ranije.

Derbi kaunti (59), legendarnog Brajana Klafa, u sezoni 1971/72 osvojio je titulu sa bodom više od Lidsa, Liverpula i Mančester sitija (58).

Rivali Arsenala do kraja: Šefild (G), Brentford (D), Čelsi (D), Man. siti (G), Luton (D), Brajton (G), A. Vila (D), Vulvs (G), Totenhem (G), Bornmut (D), Man. junajted (G), Everton (D)

Deset godina nakon te sezone na Ostrvu je uvedeno pravilo da se za pobjedu dobijaju tri boda, a od kada je to pravilo na snazi najmanja razlika između prva tri tima na tabeli bila je četiri boda - tokom već pomenutih sezona 2007/08 i 2013/14, kao i 1985/86 (Liverpul slavio ispred Evertona i Vest Hema) i 1998/99 (Mančester junajted bio ispred Arsenala i Čelsija).

Da se tri tima bore za titulu rijetkost je u ostalim najjačim ligama Starog kontinenta, pa je tako "Atletik" izračunao da se u "ligama petice" od sezone 2000/01 vodilo ukupno 115 prvenstvenih borbi, a da se samo 15 puta desilo da je razlika imeđu prve tri ekipe bila manja od pet bodova.

Uživajte u Premijer ligi dok traje.

Bonus video: