Klupsko SP kao pravi Mundijal i zašto su Čelsi, Porto i Benfika sigurni, a neće biti Liverpula, Milana, možda ni Barse

Na ljeto (od 15. juna do 13. jula) 2025. Fifa Svjetsko prvenstvo za klubove prvi put će se igrati sa 32 ekipe - ko je već obezbijedio plasman u SAD, šta su bili uslovi za to, ko još može da se nada, a koji velikani nemaju šansi...

19057 pregleda 5 komentar(a)
Siti je kao jedan od posljednja četiri šampiona Evrope siguran učesnik: Erling Haland, Foto: Shutterstock
Siti je kao jedan od posljednja četiri šampiona Evrope siguran učesnik: Erling Haland, Foto: Shutterstock

Najbolji fudbal preko ljeta od naredne godine neće igrati samo raprezentacije - sve ono što je Svjetsko prvenstvo bilo od 1998. do 2022. sada će se preslikati na klupski nivo.

Fifa je nedavno donijela odluku da će se za titulu svjetskog klupskog prvaka od sada boriti 32 ekipe, a format će biti isti kao što je bio mundijalima od Francuske do Katara.

Sve kreće u junu i julu 2025, a ekipe će biti podijeljene u osam grupa sa po četiri tima, nakon čega će po dvije najbolje iz svake grupe nastaviti takmičenje kroz nokaut fazu.

Kao i kod reprezentacija i ovdje je Evropa dobila najviše mjesta (12), zatim slijede Južna Amerika (šest), pa Azija, Afrika i zajedno Sjeverna i Srednja Amerika (po četiri), dok je jedno mjesto rezervisano za predstavnika Okeanije i domaćina kojeg odrede Sjedinjene Američke Države.

Svjetsko klupsko prvenstvo u fudbalu
foto: Shutterstock

Četiri posljednja prvaka Evrope i Južne Amerike i koeficijenti

Zanimljiv je bio i način odabira učesnika, pa će prednost kada su u pitanju Evropa i Južna Amerika dobiti šampioni kontinenata od 2021. do 2024, a to znači i da će se na Mundijalu naći Čelsi (prvak iz 2021) koji ove sezone ne igra Ligu šampiona, a po rezultatima ga u Uefinoj eliti neće biti ni tokom naredne.

Tako su iz Evrope, uz londonske "plavce", sigurni još Real Madrid (šampion 2022), Mančester siti (prvak 2023), ali i klubovi koji su to pravo stekli zahvaljujući koeficijentu Uefe tokom prethodne četiri godine - Bajern Minhen, Pari Sen Žermen, Inter, Porto i Benfika.

Zahvaljujući njegovom golu u finalu LŠ 2021. Čelsi će igrati SP: Kaj Haverc, sada napadač Arsenala
Zahvaljujući njegovom golu u finalu LŠ 2021. Čelsi će igrati SP: Kaj Haverc, sada napadač Arsenalafoto: Shutterstock

Za ekipe sa Starog kontinenta ostale su još četiri karte, a njih će dobiti šampion Evrope iz ove sezone, kao i po jedan klub iz Španije, Njemačke i Italije po Uefinom koeficijentu.

Arsenal samo ako osvoji LŠ, Juve i Barsa navijaju protiv svojih

Kako su Čelsi i Siti preko Lige šampiona već na Mundijalu tako su zatvorili vrata ostalim klubovima iz Engleske da preko koeficijenta uskoče, pa će premijerno SP sa 32 kluba ostati san za Liverpul, Mančester junajted, a moguće i Arsenal. Posljednja šansa za "tobdžije" jeste da osvoje Ligu šampiona ove sezone.

Od velikana u SAD neće putovati ni Milan, a za mjesto pored Intera iz Italije će se boriti Juventus, Napoli i Lacio. "Stara dama" je trenutno na pol poziciji, ali kako ne igra evropska takmičenja ne može više da napreduje na Uefinoj listi, pa bi mogla da je preskoče preostala dva tima koja su ostala u igri.

Napoliju je potrebno da do kraja Lige šampiona upiše bar dvije pobjede, a to znači da bi morao najprije da dobije Barselonu u revanšu osmine finala, a potom i četvrtfinalu upiše još jedan trijumf.

Za Lacio će biti mnogo teže, jer ga na SP vodi samo plasman u finale Lige šampiona.

Juve ove sezone ne igr LŠ, ali je blizu Mundijala
Juve ove sezone ne igr LŠ, ali je blizu Mundijalafoto: Reuters

Slično je i u Španiji - gdje je u prednosti Atletiko Madrid, a Barselona mora da dođe do polufinala Lige šampiona i da "navija" da ispadnu Atletiko i Sosijedad, dok klub sa "Anoete" mora da postane šampion Evrope da bi dobio kartu za SP.

U Njemačkoj će se za drugo mjesto boriti Borusija Dortmund i RB Lajpcig (prednost imaju "milioneri"), a zanimljivo je da bi do Mundijala mogao i austrijski RB Salcburg zahvaljujuću Uefa koeficijentu i tome da svaka zemlja može da pošalje dvije ekipe. Naravno, uslov je da šampioni Evrope ne postanu Arsenal, PSV ili Kopenhagen.

Čekajući Boku i River

Kako su Kopa Libertadores tokom posljednje tri sezone osvojila tri različita brazilska tima, tako ta zemlja već ima tri zagarantovana mjesta na SP - za Palmeiras, Flamengo i Fluminense.

Zbog toga se prilikom Konmebol koeficijenta neće računati timovi iz Brazila, pa su najbliži da dva mjesta po tom kriterijumu ispune giganti iz Argentine - Boka juniors i River Plata. Naravno, jedno mjesto će dobiti i šampion kontinenta iz ove godine.

Teško je zamisliti SP bez velikana iz Bueons Ajresa - Boke i Rivera
Teško je zamisliti SP bez velikana iz Bueons Ajresa - Boke i Riverafoto: Reuters

U svakom slučaju do sada su plasman na Mundijal obezbijedili Vidad, Al Ahli (Afrika), Al Hilal, Urava (Azija), Čelsi, Real Madrid, Mančester siti, Bajern Minhen, PSŽ, Inter, Porto, Benfika (Evropa), Monterej, Sijetl, Leon (Sjeverna i Srednja Amerika), Okland siti (Okeanija), Palmeiras, Flamengo i Fluminense (Južna Amerika).

Bonus video: