Na redu je mančesterski derbi: Junajted daje sve da bude kao Siti

"Građani" protiv "đavola" od 16.30 na "Etihadu": Gvardiola tvrdi da će pobijediti tim koji bude opušteniji, Ten Hag ima dobar osjećaj

9196 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Razlika između Mančester sitija i Junajteda je godinama izražena u broju trofeja, organizaciji i transfer politici, ali u međusobnim duelima je velikan sa "Old traforda" znao da nerijetko poremeti ili makar nakratko sputa Pepa Gvardiolu u zacrtanim ciljevima.

Ove sezone se čeka reakcija, nakon što su "građani" dominantno slavili na Teatru snova 3:0 krajem oktobra prošle godin. Bio je to momenat kada se Eriku ten Hagu ozbiljno drmala klupa - izdržao je taj udar, kasnije još nekoliko teških momenata, pa je dobio šansu da se još jednom "izmjeri" s rivalom koji su posljednjih desetak godina postavio standarde na Ostrvu.

Drugi mančesterski derbi u sezoni je danas od 16.30 na "Etihadu", a kao i ranije dva velika protivnika pred meč imaju različite ciljeve - Siti se bori za titulu, a Junajted daje sve za novi nastup u Ligi šampiona.

Poslije 26 kola Premijer lige aktuelni prvak Engleske, Evrope i svijeta ima 15 bodova više od "crvenih đavola" i to jasno ukazuje da mu pripada uloga favorita.

"Moram da budem oprezan kada pričam o Junajtedu, jer kvalitet definitivno postoji. To je tim koji je u 2024. samo jednom izgubio, imao je neke sjajne pobjede u gostima i očigledno da ima kontinuitet dobrih rezultata", rekao je Gvardiola.

Junajted je u devet mečeva u svim takmičenjima ove godine upisao sedam trijumfa, ima i po remi i poraz. Rezultati su, dakle, pozitivni, ali opšte mišljenje o igri Ten Hagovog tima se nije promijenilo - Junajted oscilira, ima problem da se nametne na terenu, pa je prije desetak dana dočekao da na svom terenu bude nadigran od Fulama.

Nakon toga je u FA kupu savladao Notingem forest na "Siti graundu" golom Kazemira u 89. minutu.

"Nije mi ovo prvi mančesterski derbi i mogu da kažem da je u prednosti ekipa koja opuštenije uđe u meč. Moramo da emocije ostavimo po strani, treba da se fokusiramo na taktiku i na to da na terenu radimo prave stvari", dodao je Gvardiola.

Siti je u posljednjih 15 mečeva (Premijer liga, Liga šampiona, FA kup i Svjetsko klupsko prvenstvo) slavio 14 puta, ima i remi sa Čelsijem. I bori se sa Liverpulom i Arsenalom za titulu. Bila bi mu to šesta u posljednjih sedam godina.

"Osamdesetih je dominirao Liverpul, devedesetih Junajted, a sada smo tu mi sa sedam pehara u posljednjih 11 ili 12 godina. Pokušaćemo da niz traje što duže", kazao je Gvardiola.

Junajted nije bio prvak Engleske od 2013. Navijači su umorni od čekanja...

"Siti pobjeđuje, ali i mi smo u dobrom nizu. Imamo zajedništvo i izgledamo ozbiljno, tako da sam zadovoljan kako ekipa izgledsa. Šta očekujem? Osjećam da su moji igrači spremni da urade nešto veliko", samouvjeren je Ten Hag, koji je u prethodna četiri mančesterska derbija upisao pobjedu i tri poraza.

Siti je slavio u pet od posljednjih šest duela sa Junajtedom. Posljednja dva derbija na "Etihadu" je Gvardiolin tim dao 10 golova (4:1, 6:3).

Ako slave i danas biće to prvi put nakon skoro 70 godina da su "građani" tri puta zaredom na svom terenu bili bolji od "đavola". Od 1952. do 1955. su, naime, imali seriju od četiri trijumfa.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: