Derbi velikog uloga u Nikšiću

Sutjeska se bori za Evropu, Budućnost za titulu i traži prvu pobjedu u drugom dijelu sezone - sudar dva najveća crnogorska kluba kraj Bistrice počinje u 17.30. Dva sata ranije vodeći Dečić na DG areni igra protiv trećeplasiranog Mornara

10438 pregleda 5 komentar(a)
Vasilije Adžić u akciji na prethodnom derbiju kraj Bistrice, Foto: FSCG
Vasilije Adžić u akciji na prethodnom derbiju kraj Bistrice, Foto: FSCG

Budućnost i Sutjeska Meridianbet se ove sezone ne bore direktno za titulu - barem ne dok je iznad njih, ili ih razdvaja Dečić, ali bez obzira na to, kraj Bistrice se danas igra crnogorski derbi velikog uloga (17.30).

Podgoričani, jesenji šampioni, osvojili su svega bod u prva tri proljećna kola, izgubili su prvo mjesto, pa su danas satjerani uza zid - samo pobjeda bi vratila mir u kuću, u protivnom Budućnost rizikuje još veći minus u trci za titulu, što bi joj značajno otežalo poziciju.

Nikšićani nakon slabe jesenje polusezone nisu ušli u drugi dio sa šampionskim ambicijama, njihov prioritet je Evropa, a za trećim mjestom, koje bi moglo da donese plasman na evroscenu, zaostaju dva boda. U slučaju trijumfa, međutim, Sutjeska bi prišla Budućnosti na pet bodova.

MIJANOVIĆ: NA POBJEDU U SVAKOM MEČU

I Sutjeska je loše otvorila proljeće, osvojila samo bod u prva dva kola, ali je trijumf protiv Jedinstva France u Bijelom Polju u prošlom kolu uticao na to da nikšićki “plavo-bijeli” koliko-toliko dočekaju derbi u boljem rapoloženju od podgoričkih “plavo-bijelih”.

“Mi idemo na pobjedu u svakoj utakmici, bez obzira na ime protivnika. Imam mnogo lijepo mišljenje o Budućnosti kao ekipi i treneru Milinkoviću. Znamo da je Budućnost sastavljena od reprezentativaca. Kada je riječ o igračkom kadru - imamo nekih personalnih problema, ali o tome će odlučiti naša doktorska služba”, rekao je trener Sutjeske, Dragan Mijanović.

Nikšićani su oba meča u dosadašnjem dijelu sezone izgubili od Budućnosti (2:1 i 1:0), a za pobjedu nad velikim rivalom ne znaju od 2021. godine.

“U prethodnom kolu smo upisali pobjedu, koja nam znači prije svega na psihološkom planu. Očekuje nas derbi - spremni smo. Svi znamo šta ta utakmica znači. Očekujem da damo maksimum i da pobijedimo, pa da tu pobjedu proslavimo sa našim navijačima”, rekao je defanzivac Sutjeske, Darko Bulatović.

Iz nikšićkog kluba je saopšteno da je Komisija za bezbjednost i sigurnost FSCG proglasila derbi utakmicom povećanog rizika, pa je kapacitet istočne tribine redukovan.

MILINKOVIĆ: IMAMO KVALITET I ISKUSTVO

Dva sata prije duela kraj Bistrice vodeći Dečić igra na “DG areni” protiv Mornara, pa će Budućnost uoči početka svoje utakmice znati da li ulazi u derbi sa minus pet, minus tri ili minus dva u odnosu na Tuzane.

Bez obzira na to, Podgoričani nemaju izbora - pred njima je imperativ pobjede, a četvrta utakmica u nizu bez trijumfa urgozila bi i poziciju trenera, Mladena Milinkovića.

“Pred nama je veoma značajna utakmica, a očekivanja su najveća moguća. Želimo da napravimo dobar rezultat, jer nismo zadovoljni učinkom u prva tri meča. Nije dobar momenat u kojem se nalazimo, a ni Sutjeska nije protivnik protiv kojeg možete da se vadite. Ipak, motiva ne smije da fali, želimo tri boda”, rekao je Milinković.

Budućnost voli da igra u Nikšiću, tradicija je i adut Podgoričana, koji su izgubili samo jednom na posljednjih 11 gostovanja kraj Bistrice u prvenstvu i Kupu, a ostvarili su i šest pobjeda.

Milinković je, takođe, još 2019. debitovao na klupi Budućnosti pobjedom u Nikšiću, priželjkuje sličan epilog i u ovom, još značajnijem meču.

“Derbi je uvijek nešto novo, odlučivaće detalji. Treba nam reakcija, jer nam svaki naredni neuspjeh otežava situaciju u borbi za titulu. Svjesni smo momenta u kojem se nalazimo, ali imamo kvalitet i iskustvo da se nosimo s pritiskom”, zaključio je Milinković.

Čak 11 utakmica Sutjeska ne zna za pobjedu protiv Budućnosti - još od 11. septembra 2021, a u posljednjih 18 međusobnih duela slavila je samo dva puta. Od posljednje pobjede Nikšićana, prije tri i po godine, na 11 susreta Budućnost je ostvarila sedam pobjeda, a četiri puta je bilo neriješeno

MORNAR PROTIV LIDERA, JEZERO SA PETROVCEM

Sudar Sutjeske i Budućnosti je najveći crnogorski derbi, ali gledajući po pozicijama na tabeli, pažnju privlači sudar vodećeg Dečić Admiralbeta i trećeplasiranog Mornara, na “DG areni” (15.30 h).

Baš kao i u duelu kraj Bistrice, jedan tim se bori za titulu - Dečić bi pobjedom povećao pritisak na Budućnost, a drugi za Evropu - Mornar želi da se učvrsti na 3. poziciji, za koju osim Sutjeske konkuriše još i Jezero.

Plavljani nakon velike pobjede pod Goricom prije četiri dana igraju u Beranama protiv Jezera, dok Arsenal u Tivtu dočekuje Jedinstvo. U Pljevljima se igra derbi začelja, kojim se i otvara 23. kolo - pretposljednji Rudar u 14 sati igra sa posljednjeplasiranim na tabeli, ekipom Mladosti Lob.bet.

Bonus video: