Šampionska zvona zvone - Bajer na plus 10 na 10 kola do kraja

Konačno je kucnuo čas da nadimak Neverkuzen ode u istoriju, jer tim Ćabija Alonsa ima dvocifrenu prednost nad Bajernom nakon pobjede nad Kelnom (2:0) u gostima

6658 pregleda 1 komentar(a)
Aleks Grimaldo, Foto: Reuters/Wolfgang Rattay
Aleks Grimaldo, Foto: Reuters/Wolfgang Rattay

Iako je kroz istoriju imao nekoliko velikih fudbalera, Bajer Leverkuzen je osvojio samo dva trofeja - UEFA kup 1988. i Kup Njemačke 1993.

U godini u kojoj slavi jubilarnih 120 godina od osnivanja, „verkself” bi konačno mogao da postane šampion Njemačke - tim Ćabija Alonsa je savladao Keln 2:0 u gostima i na 10 kola do kraja ima 10 bodova više od Bajerna.

Gostima je posao bio olakšan od 15. minuta, kada je direktan crveni karton dobio Jan Tilman.

U nastavku je na scenu stupio možda i najbolji tandem ofanzivnih bekova u današnjem fudbalu - Džeremi Frimpong je pogodio u 37. minutu, a Aleks Grimaldo u 73.

Koliko njih dvojica uživaju u slobodi koju im je dao Alonso najbolje govore brojke - tamnoputi Holanđanin je upisao po 10 golova i asistencija ove sezone, a Španac ih ima po 11!

Istorija, međutim, opominje sve navijače kluba sa „Baj arene”, jer nije Bajer uzaludno dobio nadimak Neverkuzen.

Nadomak titule je bio i 2000. godine, jer je u posljednje kolo ušao sa 73 boda, tri više od najvećeg njemačkog kluba.

Ali, Ulf Kirsten i drugovi su u završnoj rundi poraženi od Unterhahinga 2:0 kojem meč ništa nije značio (Mihael Balak dao autogol), a Bavarci trijumfom nad Verderom (3:1) osvojili titulu zahvaljujući boljoj gol-razlici.

Dvije godine kasnije, nadimak Neverkuzen se još više učvrstio - u posljednjem kolu titulu je sa dva boda prednosti odnijela Borusija Dortmund, a Bajer u finalu Lige šampiona imao dvije nesreće - da se Sesar Sančes povrijedi i ustupi mjesto Ikeru Kasiljasu, koji je branio i nemoguće šuteve, te da Zinedin Zidan postigne jedan od najljepših golova u istoriji elitnog takmičenja.

Bajer je ukupno pet puta bio vicešampion, ali se čini da sada titula ne može da mu izmakne.

I to ne samo zbog toga što igra fenomenalno, već i zato što je Bajern toliko nemoćan da bi bilo čudo da uđe u seriju pobjeda...

Bonus video: