Nije bio trener 12 godina, radio i kao komentator, a sada je njegov klub najbliži PSŽ-u u Francuskoj

Erik Roa je 2011. na startu trenerske karijere dobio otkaz u Nici, praktično je nestao narednih 12 godina, da bi početkom 2023. preuzeo Brest - najprije ga ja spasio ispadanja iz Lige 1, a sada drži drugo mjesto na tabeli odmah iza moćnih "svetaca" iz Pariza

12792 pregleda 1 komentar(a)
Erik Roa je kralj za navijače Bresta, Foto: Ligue 1 Uber Eats (X)
Erik Roa je kralj za navijače Bresta, Foto: Ligue 1 Uber Eats (X)

Mislio sam da je moj voz prošao - prisjetio se nedavno Erik Roa, za mnoge i dalje malo poznati fudbalski stručnjak.

Nekadašnji vezni fudbaler Liona, Marseja, Sanderlenda, počeo je trenersku karijeru 2010. u Nici. Godinu kasnije dobio je otkaz na Azurnoj obali, a potom i nestao iz trenerskih voda.

Kroz narednih 12 godina kratko je bio sportski direktor Lensa i Votforta, mnogo više se pojavljivao kao stručni komentator na BeIn sportu i državnoj televiziji Francuske, a onda je u januaru prošle godine postavljen za prvog trenera Bresta.

Dobio je tada zadatak da klub sa Atlantskog okeana, koji se nalazio na 17. mjestu Lige 1, spasi ispadanja.

Uspio je u tome, ali kako je preko ljeta ostao bez nekoliko važnih igrača, mnogi su mu predviđali brz kraj na zapadu Francuske. Ipak...

Čovjek koji nije predvodio neki klub 12 godina odveo je Brest do neslućenih visine, pa se "pirati" sada nalaze na drugoj pozciji Lige 1 - prvi do neprikosnovenog Pari Sen Žermena.

Od jednog od prvih kandidata za ispadanje na početku sezone klub iz Bretanje je stigao do najboljeg plasmana na tabeli u svojoj istoriji.

"Ko je mogao da vjeruje da će se sve ovo deseti - iskreno ja nisam", rekao je Roa nedavno za francuski "Le Mond".

Naravno, priča o tituli je nemoguća, PSŽ je već daleko odmakao, ali jednako nevjerovatno zvuči i da se Brest - klub koji je kroz cijelu istoriju uspio da osvoji Ligu 2 i dva puta stigne do četvrtfinala domaćeg kupa - bori za izlazak u Evropu.

Sve zahvaljujući čovjeku koji je mislio da je njegova trenerska karijera završena prije više od decenije.

"Od prvog trenutka kada je stigao želio je da uspostavi poseban odnos sa igračima i sa svakim se pojedinačno upoznao i razgovarao - vidjelo se da mu je bitno naše mišljenje, da ne želi da se striktno drži samo svojih ideja", rekao je Ugo Manjeti, jedan od iskusnijih u ekipi Bresta.

Koji je krajnji domet Bresta ove sezone čini se da je manje važno - mnogo je bitnije da zahvaljujući "zaboravljenom stručnjaku" iz Nice grad na atlantskoj obali konačno živi fudbalsku bajku.

Bonus video: