Liga šampiona dobija prve četvrtfinaliste: Tuhel pod pritiskom, Enrike ne trpi zvijezde

Bajern večeras juri zaostatak protiv Lacija na “Alijanc areni” (0:1), Pari Sen Žermen brani 2:0 na gostovanju u San Sebastijanu

7206 pregleda 1 komentar(a)
Pobjeda ili odlazak iz Minhena: Tomas Tuhel, Foto: Reuters
Pobjeda ili odlazak iz Minhena: Tomas Tuhel, Foto: Reuters

Prvi učesnici četvrtfinala Lige šampiona biće poznati večeras, ali u centru pažnje nisu igrači, već treneri koji su osvajali elitno takmičenje - Tomas Tuhel i Luis Enrike.

Potpuno su, međutim, različiti razlozi zbog kojih se najviše priča o osvajaču “ušatog” pehara sa Čelsijem 2021, odnosno sa Barselonom 2015. godine.

Tuhel najkasnije na kraju sezone napušta Bajern, potpuno je izgubio kontrolu nad jednom od “najotrovnijih” svlačionica u svijetu fudbala, zbog čega bi već večeras mogao da isprazni kancelariju na “Alijanc areni”.

Da se to ne bi dogodilo, neophodno je da Bavarci nadoknade minus iz Rima (0:1) i preko Lacija se domognu mjesta među osam najboljih ekipa Evrope. Liga šampiona je, zapravo, jedina šansa za Bajern da izbjegne prvu sezonu bez trofeja od 2011/2012, jer djeluje nemoguće da u posljednjih 10 kola nadoknadi 10 bodova za razigranim liderom Bundeslige, Bajer Leverkuzenom.

- Mislim da je situacija pred nama veoma jasna, a za vrhunsku predstavu je uvijek potrebna neka vrsta pritiska. Naši posljednji rezultati nam ne omogućavaju da se osjećamo rasterećeno, presija nam je neophodna. Moramo da pobijedimo dva razlike protiv italijanskog tima, protiv ekipe koju vodi Mauricio Sari. Ljestvica je postavljena visoko - rekao je Tuhel.

Trofejni trener, koji je baš protiv Bajerna vodio Pari Sen Žermen u finalu Lige šampiona 2020, ne želi da razmišlja o odlasku iz Zebener štrasea.

- Neću podnijeti ostavku ni ako ispadnemo. Znam šta smo dogovorili, o tome smo odmah obavijestili javnost, ali budite sigurni da niko nema veću želju od mene da izbacimo Lacio. Svaki minut će biti važan. Neophodno nam je strpljenje, ne smijemo da se frustriramo ako odmah ne postignemo gol. Ali, ne smijemo da gubimo vrijeme, jer je ono sada u rukama Lacija - poručio je Tuhel.

Sari: Osjećam pozitivne vibracije

Lacio je stigao sa kapitalom u prijestonicu Bavarske, a iskusni stručnjak iz Toskane je poručio da mu ponašanje ekipe daje razlog za optimizam.

- Osjećam pozitivne vibracije u ekipi, čini mi se da se nešto promijenilo među igračima. Neće biti lako da se domognemo četvrtfinala, jer Bajern ima ogroman kvalitet. Moraćemo mnogo da se borimo u odbrani, ali i da pokušamo da napadnemo. Neophodno je da budemo hrabri i odlučni, da se žrtvujemo i patimo, jer u fudbalu ništa nije nemoguće - poručio je Sari i napomenuo da je oduševljen kako je njegov tim igrao u derbiju Serije A protiv Milana sa igračem manje.

Toti, Mesi, Alba, Ramos i sada Mbape

Drugi meč večeri igraće se u Donostiji, kako Baskijci zovu San Sebastijan, gdje će Real Sosijedad pokušati da uradi nemoguće - da nadoknadi dva gola minusa protiv Pari Sen Žermena (0:2).

Tim Imanola Alguasila je mnogo puta oduševio ove sezone, završio grupu ispred vicešampiona Evrope Intera, ali je jasno da ga čeka jako težak zadatak. Adut može da mu bude samo afera koju kreiraju makar mediji, jer je Luis Enrike u petak na poluvremenu derbija sa Monakom izvukao iz igre Kilijana Mbapea, očito nezadovoljan njegovim izdanjem.

Španska “Marka” se odmah podsjetila svih prethodnih sukoba 53-godišnjeg stručnjaka iz Hihona sa zvijezdama timova koje je vodio - Franćeskom Totijem u Romi, Lionelom Mesijem i Đordijem Albom u Barseloni, te Serhiom Ramosom, kojeg je izostavio sa Evropskog prvenstva 2021. godine.

Enrike na jučerašnjoj pres konferenciji nije želio da se previše upušta u situaciju sa napadačem koji je na pragu Real Madrida i odgovori da li mu je prva zvijezda tima zamjerila zbog izmjene u Kneževini.

- Pred nama je toliko važan meč da nema potrebe da bilo šta drugo komentarišemo. Lako je ovo riješiti - čujete pitanje koje vam novinari postave i odgovorite šta želite.

Na konferenciji se dogodila i zanimljiva situacija, jer prevodilac nije dobro razumio pitanje. U pomoć mu je priskočio novinar i na španskom upitao Enrikea da li će Mbape možda igrati iza napadača ili će biti izvučen iz igre na velikom odmoru. Njegov odgovor je bio u stilu koji je najavio - kažete šta želite:

- Možda hoće, možda neće. Ko zna.

Utakmice na “Alijans areni” i “Anoeti” počinju u 21 čas.

Bonus video: