Engleski dijamant je kralj Mančestera

Fil Foden sa dva gola riješio gradski derbi, Pep Gvardiola je nakon trijumfa rekao da je 23-godišnji as trenutno najbolji fudbaler u Premijer ligi

8189 pregleda 0 komentar(a)
Foden je ove sezone upisao 18 golova i 10 asistencija, Foto: Reuters
Foden je ove sezone upisao 18 golova i 10 asistencija, Foto: Reuters

Onog momenta kada Pep Gvardiola odluči da napusti Mančester siti kao nasljeđe će ostaviti jedan od najboljih timova u istoriji, istorijsku titulu prvaka Evrope, dvocfren broj trofeja i još mnogo toga. Budućem menadžeru će, međutim, “pokloniti” i fudbalera iz akademije Sitija koji godinama oduševljava - Fila Fodena.

Engleski reprezentativac, koji u maju puni 24 godine, polako je u paklenoj konkurenciji zasluživao mjesto u timu u koji ne može da upadne bilo ko i malo po malo došao je do toga da bude član startne postave.

Foden je ove sezone ključni igrač “građana” - ima učinak od 18 golova i 10 asistencija u svim takmičenjima, a blistao je u nedjelju kada je na “Etihadu” sa dva pogotka krunisao dominaciju šampiona protiv Mančester junajteda.

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski fudbalski vikend:

GOLMAN

Donaruma (Pari Sen Žermen) - Parižani su na sigurnih plus devet u odnosu na konkurenciju, titula vjerovatno neće doći u pitanje, a Donaruma je u petak u Kneževini spriječio poraz šampiona.

ODBRANA

Frimpong (Bajer) - ofanzivni bek, fudbaler sa mnogo više napadačkih nego odbrambenih kvaliteta. Holanđanin je najavio pobjedu u Kelnu...

Grimaldo (Bajer) - Španac je potvrdio novi trijumf lidera Bundeslige. Frimpong i Grimaldo su kombinovano ove sezone u Bundesligi upisali 17 golova i 15 asistencija.

SREDINA

Foden (Mančester siti) - nema pozicije u veznom redu i napadu koju nije igrao kod Pepa Gvardiole. Foden je često znao da bude X faktor, a ove sezone igra najbolji fudbal u karijeri.

Les-Melu (Brest) - stručnjaci u Francuskoj tvrde da je vrijeme da 30-godišnji vezista dobije poziv u reprezentaciju. Za vikend je postigao jedini gol u pobjedi nad Avrom i vodi Brest ka Ligi šampiona. Kakav bi to uspjeh bio...

Gordon (Njukasl) - mnogo toga ne štima u redovima “svraka” ove sezone, jedina konstanta je bivši fudbaler Evertona koji pokazuje da ima kvalitet da nosi dres reprezentacije Engleske.

Mingesa (Selta) - na “Balaidosu” su se svi pomirili s time da je realnost borba za opstanak. Ciljevi su nešto realniji nakon trijumfa nad Almerijom koji je potpisao izdanak Barsine La Masije.

NAPAD

Vinisijus (Real Madrid) - navijači Valensije i on imaju istoriju i jednostavno se ne vole. Ovog puta je pobijedio Brazilac, dvostruki strijelac na “Mestalji”.

Kvarachelija (Napoli) - prošle sezone je igrao kao u transu, znalo se da će tešto to moći da ponovi. Hviča i dalje raste kao igrač, ali nema dileme da posjeduje klasu da bude jedan od najboljih na svijetu.

Okafor (Milan) - ima odličan učinak u Seriji A s obzirom na to koliko prostora dobija. Do sada je odigrao 510 minuta, samo tri puta je bio starter, a postigao je pet golova. Posljednji je bio vrijedan tri boda - protiv Lacija u Rimu.

Nunjes (Liverpul) - Jirgen Klop ga je oblikovao u napast pred golom protivnika. Šampionska trka se tek zahuktava, a djeluje da Darvin hvata zalet za ludi finiš sezone.

Bonus video: