Špansko tužilaštvo traži skoro pet godina zatvora za Anćelotija

Trener Reala je optužen da je oštetio Španiju na ime neplaćenog poreza

9127 pregleda 2 komentar(a)
Karlo Anćeloti, Foto: Reuters
Karlo Anćeloti, Foto: Reuters

Skandal u Španiji - trener madridskog Reala, legendarni Karlo Anćeloti optužen je da je tu zemlju oštetio za 1.062.079 eura na ime neplaćenog poreza.

Italijan je optužen da je tokom 2014. i 2015. lažno prikazao svoja primanja i imovinu. Osumnjičen je da je tokom 2014. godine pronevjerio 386.361 euro, dok je naredne godine navodno utajio 675.718 eura. On je u tom periodu bio u prvom mandatu trener Reala.

Zbog ovih optužbi, Državno tužilaštvo Španije traži zatvorsku kaznu za Anćelotija u trajanju od četiri godine i devet mjeseci. On se tereti za dva krivična djela na štetu državnog budžeta.

"Uprkos tome što je u tom periodu prijavio boravište u Španiji i to s adresom u Madridu, te je time morao ispunjavati sve poreske obaveze u toj državi, u poreskim prijavama navodio je samo platu koju je dobijao kao trener Reala, dok je prihode na prava na svoj imidž prebacio na druge osobe. To je napravio kako bi platio niži porez", pišu mediji na Pirinejima.

U optužnici se navodi da je Anćeloti ugovor sa Realom potpisao četvrtog jula 2013. godine i da je taj ugovor isticao 30. juna 2016. godine.

"U njemu se navodi da mu se primanja sastoje od plata i bonusa, ali i prava na korišćenje imidža koje je prebacio na klub. Optuženi je radio i živio u Španiji i to tako da mu je dom bila nekretnina na centralnom madridskom trgu. Ali, nakon što je Anćeloti ranije završio poslovni odnos s Realom, 25. maja 2015, iznajmljivao je navedeni stan do oktobra te godine. Na osnovu toga je jasno da je da je tokom 2015. Španija bila središte njegovih ličnih i poslovnih odnosa."

Španski mediji ističu dalje iz optužnice:

"Kako bi izbjegao oporezivanje prihoda od spomenutih prava na korišćenje lika, kako od Reala, tako i od ostalih brendova zbog učestvovanja na raznim događajima, Realov trener je koristio kompleksne i zbunjujuće mreže kompanija koje se bave autorskim pravima. Tako je Anćeloti simulirao prenošenje prava korišćenja imidža na kompanije sa sjedištima van Španije. Na taj način je od španske Poreske uprave i državnog budžeta sakrivao svoje stvarne prihode, kako ni on ni spomenute kompanije ne bi morale da plate porez na velike iznose koje je primao u Španiji ili inostranstvu."

Anćeloti je prema optužnici 1. jula 2013. potpisao privatni ugovor, kojim je prava na korišćenje imidža prebacio na kompaniju "Vapia Limited" i to na period od 10 godina, uz naknadu od 25 miliona eura. Dan kasnije, ta kompanija ga je imenovala svojim predstavnikom, čime mu je "omogućila maksimalnu moć korišćenja njegovog imidža".

Kasnije je trajanje skraćeno na tri godine, dok je cijena korišćenja autorskih prava smanjena na milion eura.

"Četvrtog jula 2013, uporedo s potpisom ugovora s Realom kojim je postao trener kluba, optuženi je potpisao drugi, privatni ugovor s klubom. Tim ugovorom je definisano da je Anćeloti na klub prenio 50 posto prava korišćenja na imidž za period na koji je potpisao za Real. Ostalih 50 odsto prava pripalo je neimenovanoj kompaniji koja je djelovala u ime italijanskog trenera. Ispostavilo se da je ova kompanija 'Vapia LLP' sa sjedištem u Londonu. Ali ne Vapia Limited s Djevičanskih ostrva. Ovo je Realu javljeno tek godinu kasnije. Optuženi je tako koristio kompaniju 'Vapia LLP' tako što ju je formalno predstavio Realu kao vlasnika prava na korišćenje imidža, iako ih nije bio formalno pripisao toj kompaniji, jer je 1. jula 2013. prava prebacio na 'Vapia Limited', piše u optužnici.

Bonus video: