Najveći favoriti u pohodu na „Vembli”

Real Madrid i Mančester siti večeras dočekuju Lajpcig, odnosno Kopenhagen, nakon pobjeda u prvim mečevima četvrtfinala. Karlo Anćeloti i Pep Gvardiola pozivaju na oprez

2588 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Sitija na treningu pred utakmicu sa Kopenhagenom, Foto: Reuters
Fudbaleri Sitija na treningu pred utakmicu sa Kopenhagenom, Foto: Reuters

Najveći klub na svijetu i trenutno najbolji tim na planeti iste večeri krenuće u pohod na četvrtfinale Lige šampiona. Naruku im ide sve - i kvalitet, i rezultat iz prvih mečeva, i procjene bukmejkera da su glavni favoriti za osvajanje “ušatog pehara”, pa bi bila senzacija da i Real Madrid i Mančester siti ne nastave pohod ka finalu na “Vembliju”.

“Kraljevski klub” na “Santjago Bernabeuu” igra protiv Lajpciga, kojeg je u Njemačkoj savladao 1:0. Pitanje je, međutim, da li bi uopšte imao prednost da na tom meču nije blistao ukrajinski čuvar mreže Andrij Lunjin. Zbog toga je iskusni Karlo Anćeloti, jedini čovjek koji je četiri puta kao trener osvajao Ligu šampiona, izuzetno oprezan.

- Analizirali smo prvi meč, vidjeli koje smo stvari dobro uradili, ali i koje moramo da popravimo. Patili smo u odbrani, Lajpcig je veoma opasan u tranziciji, ima jako brze napadače. Dobro je da se vratio Ridiger, on će nam pomoći da ih ukrotimo - rekao je 64-godišnji stručnjak.

Anćeloti je na pres konferenciji priznao i da je njegov posao pun patnje, ali da u tome uživa.

- Moj rad je više patnja nego sreća. Volim svoj posao, još više u Real Madridu, jer je to savršen klub, ali je put patnje, jer mnoge stvari morate da rješavate na dnevnoj bazi. Ne čini vas samo pobjeđivanje srećnim, jer i pored toga ima ljudi pored vas koji nisu srećni, igrači budu nezadovoljni kad ne igraju... To utiče na cijelu grupu.

Ambicija Reala je da 15. put osvoji Ligu šampiona, to niko ne krije.

- Moramo da jurimo san o osvajanju ovog takmičenja. Do sada smo igrali dobro, ali pred nama je još bar dva-tri mjeseca borbe. Imamo veoma dobre igrače, koji žele da uče i napreduju. Sve što im kažete, prihvataju i daju sve da pomognu timu - zaključio je Anćeloti.

Marko Roze je na prvoj utakmici taktičkom postavkom namučio znatno uspješnijeg kolegu, a zna da će mu sada zadatak biti teži. Zbog jednog čovjeka - Džuda Belingema, koji zbog povrede nije igrao na istoku Njemačke. Stručnjak koji je rođen baš u Lajpcigu je sarađivao sa engleskim fenomenom u Borusiji Dortmund i svjestan je koliko on može.

- Belingem je fenomen, ratnik, pobjednik, lider. On je specijalan, samo mu je nebo granica - nije štedio komplimente Roze.

Lajpcig, ipak, nije došao u Madrid da bi se predao.

- Ušli smo na stadion, vidjeli sve te fotografije i trofeje iz slavne istorije, ali sve to jednog dana mora da se prekine. Moramo da se borimo i vjerujemo, čak i ako krene loše - naglasio je Roze.

I dok Lajpcig ima makar teoretske šanse, jasno je da Kopenhagen nakon 1:3 na “Parkenu” nema šta da traži na “Etihadu” protiv branioca titule i prvog favorita za titulu (kvota svjetskih bukmejkera od 2,50 do 2,87).

- U fudbalu, detalji prave razliku. Sve može da se dogodi - da primimo gol u 85. minutu, pa onda još jedan i da odemo u produžetke. Imam veliki respekt prema Kopenhagenu. Dobro se brani, ima odličan sistem, to je veoma dobro organizovan tim - rekao je Pep Gvardiola.

Katalonac koji bi četvrtom titulom mogao da se izjednači sa Anćelotijem na 1. mjestu najuspješnijih trenera u istoriji Lige šampiona je podsjetio na dešavanja iz grupne faze, kada je njegov tim gubio kod kuće od Lajpciga 2:0, iako je u Njemačkoj slavio 3:1. Kasnije se probudio i trijumfovao 3:2.

- Dvije greške, 0:2. Da smo primili još jedan gol, bili bismo 2. u grupi - oprezan je Gvardiola.

Siti u nedjelju gostuje Liverpulu, taj derbi bi mogao da riješi pitanje prvaka Engleske, ali Erling Haland poručuje da im je u mislima samo duel sa danskim timom.

- Nisam uopšte razmišljao o tome dok me niste pitali - odgovorila je norveška gol-mašina na pitanje da li će se čuvati za derbi sa Liverpulom. - Fokusiran sam na Kopenhagen, a jasno je da nas u nedjelju čeka velika utakmica.

Bonus video: