Mesi je čarobna riječ i za Hamas: Kako je ime slavnog fudbalera spasilo 90-godišnju Ester

"Jednom od otmičara sam rekla da ne razgovara sa mnom, jer ne razumijem njegov jezik, a loše znam i hebrejski. Naglasila sam da govorim argentinski španski, nakon čega me upitao šta je to Argentina..."

12165 pregleda 0 komentar(a)
Ester Kunio sa otmičarem, Foto: Printscreen YouTube/Telenoche
Ester Kunio sa otmičarem, Foto: Printscreen YouTube/Telenoche

Bio je to 7. oktobar 2023, nažalost za više od 1.000 ljudi u Izraelu i posljednji dan u životu - međutim ne i za 90-godišnju baku Ester Kunio koja se iznenada našla okružena teroristima Hamasa.

Nekoliko dana nakon napada koji je pokrenuo rat na Bliskom istoku pojavila se fotografija na kojoj Ester sa kalašnjikovim u rukama pozira sa jednim od otmičara. Nekoliko mjeseci kasnije ova baka - Jevrejka iz Argentine - ispričala je i kako je nastala pomenuta fotografija.

"Jednom od otmičara sam rekla da ne razgovara sa mnom, jer ne razumijem njegov jezik, a loše znam i hebrejski. Naglasila sam da govorim argentinski španski, nakon čega me upitao šta je to Argentina", počela je Ester.

Onda se sjetila čarobnih riječi....

"Pitala sam ga da li gleda fudbal, a kada mi je odgovorio da mu se sviđa, rekla sam mu da dolazim iz Argentine, zemlje Lionela Mesija. Bio je iznenađen i rekao mi je da voli Mesija. Stavio mi je ruku na rame, dao svoj pušku i rekao da pokažem znak mira - i tako je nastala ta fotografija", ispračala je Ester, a prenosi "Marka".

Ime velikog fudbalskog majstora spasilo je život ovoj baki, ali njeni unuci su i dalje u zarobljeništvu.

"Nadam se da ako Mesi ovo gleda i ako je shvatio da sam se spasila zbog njega, zamolila bih ga da na neki način pomogne i mojim unucima - oni su dobra djeca. Zovu se David i Ariel", zaključila je Ester Kunio.

Bonus video: