Rivalstvo koje će nedostajati Premijer ligi - posljednji ples Klopa i Gvardiole

Klop je posljednjih godina bio najveća noćna mora Gvardiolinoj perfektnoj mašineriji, dok je upravo Pep najveći krivac što Jirgen na "Enfild" nije donio još koji pehar Premijer lige, uz onaj koji se čekao 30 godina. U nedjelju će se posljednji put naći oči u oči - na vrhu, naravno

10725 pregleda 52 reakcija 3 komentar(a)
Klop i Gvardiola, Foto: Reuters
Klop i Gvardiola, Foto: Reuters

Glaten i Santpedor - mjestašca u Njemačkoj i Španiji ne znače mnogo većini planete, ali upravo u njihovoj tišini odrastala su dva dječaka koja će skoro pola vijeka kasnije Premijer ligi donijeti jedno od najvećih trenerskih rivalstava.

Jirgen Klop i Pep Gvardiola, sve je spremno za posljednji ples, za posljednji međusobni duel dva velika fudbalska stručnjaka u Premijer ligi - ili bar u dogledno vrijeme, ako jednog dana njemački stručnjak odluči da se vrati na Ostrvo.

Njihovi Liverpul i Mančester siti u nedjelju od 16.45 odigraće meč sezone u Engleskoj - čini se da posljednja epizoda koju će režirati Klop i Gvardiola nije mogla da bude ljepša, uzbudljivija... "Redsi" su trenutno lideri, dok "građani" imaju bod manje.

Njihovo rivalstvo krenulo je i prije dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo - prije deset i po godina kada je Gvardiola stigao u Bajern Minhen, a Klop već predvodio šampionski sastav Borusije Dortmund.

Njemac je u liverpulsku luku uplovio 2015, dok je Katalonac vrata plavog Mančestera odškrinuo skoro godinu kasnije - sve nakon toga bila je istorija.

Mečevi njihovih klubova, fudbal koji su donijeli na Ostrvo i koji je umnogome promijenio imidž Premijer lige, pobjede, titule, međusobno rivalstvo, ali i veliko poštovanje...

Klop je posljednjih godina bio najveća noćna mora Gvardiolinoj perfektnoj mašineriji, dok je upravo Pep najveći krivac što Jirgen na "Enfild" nije donio još koji pehar Premijer lige, uz onaj koji se čekao 30 godina.

Sada će se i posljednji put boriti za trijumf koji bi ih doveo u pol poziciju pred završnicu Premijer lige, a manje lijep kraj njihovo rivalstvo nije ni zaslužilo.

Biće to njihov 16. premijerligaški susret - do sada je pet puta slavio Gvardiola, četiri Klop, a šest mečeva je završeno bez pobjednika. Ukupno, na suprotnim stranama su se našli 29 puta, a trenutno pobjedu više (11:10) ima njemački trener.

Jirgen Klop je tokom sezone odlučio da je trenutak za pauzu u karijeri, na ljeto će napustiti Liverpul, Enfild i fudbal, a Premijer liga će pričekati na novo veliko rivalstvo.

Bonus video: