Najbolji fudbal na svijetu: Liverpul sa Sitijem, Klop protiv Gvardiole

Ostrvo podrhtava - na „Enfildu” se sastaju favoriti za titulu prvaka Engleske (16.45)

13546 pregleda 37 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nije presudan meč u sezoni, ali derbi Liverpul - Mančester siti bi mogao da napravi razliku u borbi za titulu prvaka Engleske koja se ove sezone vodi utroje.

Dva velika tima se sastaju od 16.45 na „Enfildu” i biće to posljednji okršaj Jirgena Klopa i Pepa Gvardiole u Premijer ligi, makar u ovoj eri, nakon što je Njemac krajem januara najavio da na ljeto napušta klupu velikana na kojoj sjedi od oktobra 2015.

Spektakl je imao i zanimljivu uvertiru u kojoj su učestvovali igrači dva tima - povrijeđeni Trent Aleksander-Arnold je počeo tako što je rekao da „Liverpulovi trofeji vrijede više nego Sitijevi”, odgovorio je Erling Haland porukom da je „srećan što je prošle sezone stigao do triple krune”.

Erling Haland
foto: Reuters

Gvardiola i Klop su donekle spustili tenziju, pričali su isključivo o fudbalu i tome koliko cijene jedan drugog...

„Ne bih rekao da je ovo što mi imamo rivalstvo, ali razumijem ako ga tako zovete. Pep i ja smo konkurentni i želimo da pobijedimo, a imamo sreću da su sa nama veliki igrači. Nemamo rivalstvo, već poštovanje”, rekao je Klop.

Možda današnji duel bude posljednji međusobni u sezoni.

„Mogli bismo opet da se sretnemo u FA kupu, ali sada mislimo samo na prvenstvenu utakmicu koja je pred nama. Kako god da se ona završi - neće riješiti ništa i siguran sam da nijedan od nas neće nakon nje otvoriti šampanjac”, istakao je Klop.

U prvom dijelu sezone nije bilo pobjednika na „Etihadu” - 1:1. Siti je poveo golom Halanda u prvom poluvremenu, desetak minuta prije kraja je konačan rezultat postavio Aleksander-Arnold.

„PEP JE NAJBOLJI”

Klop nije promijenio mišljenje koje je odavno poznato javnosti - Gvardiola je za njega najbolji trener na svijetu.

„Previše je detalja da bih sada opisao zašto je Gvardiola bolji. Ne mogu da kažem gdje, ali možda postoje neke stvari u kojima sam ja bolji - ne znam. Nekom se možda više dopada način na koji mi igramo i ja taj stil volim, inače bih ga mijenjao”, poručio je bivši trener Borusije Dortmund.

Nakon 27 kola Liverpul ima bod više od Sitija, pobjedom bi napravio veliki korak ka tituli nakon što je pregrmio period sa gotovo dvocifrenim brojem povreda.

Liverpul
foto: Reuters

Ali, od sinoć je lider Arsenal koji je uz mnogo problema na "Emirejtsu" savladao Brentford 2:1.

„Čeka nas pakleno težak posao, ali imamo i mi šta da ponudimo. Moramo da obratimo pažnju na Halanda. Ipak, ne samo njega, jer je veoma pametan i nikada ne vodi bitku samo sa jednim defanzivcem. Ako nam, na primjer, Virdžil van Dajk sačuva Halanda, onda mogu da u prvi plan iskoče Fil Foden, Kevin de Brujne ili Rodri... Ova igra ima mnogo aspekata - znamo da smo dobri, znamo i da su oni dobri, hajde da igramo”, kazao je u svom stilu Klop.

GVARDIOLA: KLOP ĆE MI NEDOSTAJATI

Klop ide na kraju sezone, očekuje se da makar godinu napravio pauzu (spekuliše se da bi potom mogao da preuzme reprezentaciju Njemačke), a Gvardiola će kako stvari stoje i dalje biti na klupi „građana”.

„Nedostajaće mi Jirgen, ali poštujem njegovu odluku. Ne vjerujem da će nam ovo biti posljednji međusobni okršaj, mladi smo i niko ne zna šta budućnost nosi. Zbog Klopa i Liverpula sam nastavio da konstantno učim u ovom poslu i uvijek mi je bilo zadovoljstvo da se nadmećemo. Tako će biti i danas”, jasan je bio Gvardiola.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: