Liverpul vratio čovjeka koji je na Enfild doveo Salaha, Alisona, Van Dajka, Robertsona...

Majkl Edvards će biti arhitekta novog Liverpula - sa njim u grad Bitlsa stiže i novi sportski direktor Ričard Hjuz, a prvi, najvažniji i najteži zadatak biće im da pronađu nasljednika Jirgena Klopa

11818 pregleda 2 komentar(a)
Enfild čeka novog trenera, Foto: Shutterstock
Enfild čeka novog trenera, Foto: Shutterstock

Nova era Liverpula zvanično je krenula na nešto više od dva mjeseca prije odlaska Jirgena Klopa.

Majkl Edvards, čovjek koji je od 2011. do 2022. radio kao sportski direktor na "Enfildu", prihvatio je ponudu vlasnika "redsa" (Fenway Sports Group) da se vrati u klub.

On ovog puta neće zauzeti direktorsko mjesto, već će biti član predsjedništva FSG-a, tačnije njegova uloga sada će biti mnogo veća pošto će nadgledati fudbalske operacije u klubu, objavio je Skaj sports.

Prema medijima sa Ostrva on je već pronašao i čovjeka koji će zauzeti poziciju sportskog direktora - to će biti Ričard Hjuz, koji se tim poslom bavio posljednjih desetak godina u Bornmutu.

Od trenutka kada je Klop objavio da se povlači iz fudbala na kraju sezone, FSG je kao tvorca novog Liverpula odmah u prvi plan stavio Edvardsa. Pregovori su krenuli istog trena, a nekadašnji sportski direktor sada je vlasnicima postavio samo jedan uslov - veću slobodu u odlučivanju.

FSG je očigledno sve prihvatio, pa će već od danas Edvards zajedno sa Hjuzom krenuti da gradi novi Liverpul. Naravno, prvi, najveći i najteži zadatak biće im da izaberu pravog nasljednika Jirgena Klopa.

Edvards se tokom prvog mandata u Liverpulu istakao sa nekoliko pojačanja koje je doveo na "Enfild", a koja su u godinama nakon toga postala legende kluba.

Edvards
Edvardsfoto: Printscreen YouTube

Zahvaljujući njemu stigli su golman Alison Beker, sadašnji kapiten Virdžil van Dajk, zatim tada praktično nepoznat, a kasnije jedan od najboljih lijevih bekova planete Endi Robertson, dok je za pola cijene koju je Mančester junajted dao za Harija Megvajera doveo Mohameda Salaha.

Bilo je tu još velikih pojačanja poput majstora kakvi su Sadio Mane, Fabinjo, Diogo Žota i Luis Dijas, a Edvards je bio ključan i kada se od transfera Filipea Kutinja u Barselonu zaradilo oko 160 miliona eura. Brazilac je tada bio izričit da želi da napusti Liverpul, a sportski direktor "redsa" se pobrinuo da to dobro naplati.

Majkl ed
foto: Printscreen YouTube

Mnogo manje poznat od njega je budući sportski direktor Hjuz, ali kako navodi "Atletik" imao je deset uspješnih godina u Bornmutu. Na "Vitaliti" je doveo igrače poput Nejtana Akea ili Arona Ramzdejla, a pred ovu sezonu i trenera Andonija Iraolu.

Upravo u poslu sa baskijskim stručnjakom navijači Liverpula vide nadu da bi Hjuz na "Enfild" mogao da dovede Ćabija Alonsa, pošto trenera Bajera zastupa ista menadžerska agencija kao Iraolu.

Nova era Liverpula je krenula - Klop ostavlja klub u najboljem mogućem stanju, na Edvardsu i Hjuzu je da nastave njegovim putem.

Bonus video: