Inter u grotlu - perfektni niz Inzagijeve čete na testu na „Metropolitanu”

Dva posljednja učesnika četvrtfinala Lige šampiona biće poznata večeras - Atletiko pred svojim navijačima juri gol minusa protiv Intera, Borusija Dortmund dočekuje PSV nakon 1:1 u Ajndhovenu

7400 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo
Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo

Bilo je neočekivane vatre u obračunu Real Madrida i Lajpciga pogotovo poslije 0:1 u Njemačkoj, ali od 18. decembra, kada je obavljen žrijeb u Nionu, najviše se priča o sudaru ekipa koje će večeras riješiti ko će u četvrtfinale Lige šampiona - Atletika i Intera.

„Nerazuri” su u sjajnoj seriji rezultata, već se za narednu sezonu prišiva i druga zvjezdica iznad logotipa, jer bi trebalo da se dogodi čudo da tim Simonea Inzagija ne osvoji 20. titulu u Seriji A.

Tim iz Milana je upisao svih 13 pobjeda u 2024. godini, a u cijeloj sezoni je doživio samo dva poraza - 27. septembra protiv Sasuola u šampionatu (1:2) i 20. decembra od Bolonje u Kupu Italije nakon produžetaka (takođe 1:2), kada je Inzagi na teren poslao kombinovani tim.

Ali, Lautaro Martines i drugovi ove sezone još nisu bili na iskušenjima na kakvim će biti večeras na „Metropolitanu”.

Dijego Simeone, njegovi ratnici i bučni navijači „kolćonerosa” učiniće sve da zagorčaju život aktuelnom vicešampionu Evrope i domognu se četvrtfinala elitnog takmičenja.

Na prvoj utakmici se vidjelo koliko težak zadatak čeka Atletiko, jer je Inter dominirao i zaslužio da slavi ubjedljivije od 1:0.

Uzgred, domaćin je van forme, jer je za vikend izgubio od Kadisa 2:0, a na posljednjih devet utakmica je upisao samo dvije pobjede. Sada mora da trijumfuje ili će sezona biti proglašena lošom.

„Do utakmice sa Atletik Bilbaom kod kuće u Kupu smo imali veoma dobru sezonu, ali na posljednjih nekoliko utakmica tim nije zadržao taj nivo igre. Nadam se da smo naučili lekcije i da ćemo zaigrati bolje. Protiv Intera je neophodna vrhunska koncentracija, ko na tom planu bude bolji stići će do pobjede”, naglasio je Simeone.

U Atletiku se uzdaju u Antoana Grizmana, koji se vraća nakon povrede u finišu utakmice na „Đuzepe Meaci”.

„Njegov povratak u tim nam daje više solucija i mogućnosti, i taktički i igrački. Potrudićemo se da mu omogućimo da pokaže sve što zna”, poručio je Ćolo.

U sjajnog Francuza se uzda i Aksel Vicel.

„Grizi pravi veliku razliku protiv koga god da igramo. Daje nam mnogo snage, mnogo je drugačije kada ga nema na terenu. Veoma je važan za nas i mnogo smo srećni što je opet tu”, jasan je belgijski internacionalac.

INZAGI: ATLETIKO JE MOĆAN NA „METROPOLITANU”

Osporavani Inzagi je u finišu prošle i ove sezone dokazao svima kakav je trener, ali je svjestan da ga večeras čeka težak zadatak u madridskom grotlu.

„Atletiko se transformiše u fenomenalnu ekipu kada igra na 'Metropolitanu'. U La Ligi bi bio prvi da igra samo kod kuće, jer na 14 utakmica ima 13 pobjeda i samo jedan remi. Pripremili smo se najbolje što smo mogli, znajući kako Atletiko igra na svom stadionu. Imamo minimalnu prednost i ne smijemo da kalkulišemo”, rekao je Inzagi.

Argentinski stručnjak je ove sezone promijenio taktiku, jer je njegov tim mnogo više orijentisan na napad nego ranijih godina. Njegov rival poručuje da je spreman i na ofanzivnu igru rivala, ali i na Ćolov zaštitni znak - čekanje kontri.

„Ove sezone smo dobro igrali i protiv timova koji su nas čekali, ali i onih što su probali da nas napadnu. Ne znam šta će Atletiko da radi, ali znamo da može da mijenja igru tokom meča. Ima igrače velikog kvaliteta, meč će biti veoma intenzivan. Moramo da budemo mirni i da prevazilazimo teškoće”.

Inter je u sezoni 2009/2010. osvoji trostruku krunu pod vođstvom Žozea Murinja, a i sada je u igri za to, jer je osvojio Superkup Italije, na pragu je Skudeta, a vrlo je konkurentan i u Ligi šampiona.

„Znamo istoriju Intera, ta godina je bila veličanstvena. Ali, mi gradimo svoj put. Prošle sezone smo odigrali izvanredno finale u Istanbulu, sa velikim ponosom i želimo da ostavimo trag u istoriji kluba”, zaključio je Inzagi.

BORUSIJA TRAŽI POVRATAK U ELITU

Od 21 čas igra se i duel Borusija Dortmund - PSV. „Milioneri” su od finala 2013. godine, koje su izgubili od Bajerna, samo dva puta dogurali do četvrtfinala Lige šampiona, a odavno nisu imali ovakvu šansu, jer je u Ajndhovenu bilo 1:1.

Doduše, „”filipsovci” ove sezone nemaju nijedan poraz u šampionatu, na šta upozorava Edin Terzić.

„PSV igra izuzetno dobru sezonu, Peter Boš radi sjajan posao sa svojim stručnim štabom. Ima odličan tim, koji je pun samopouzdanja, o čemu govore i sve te pobjede u Holandiji. Ali, želimo da pokažemo da smo spremni za naredni korak, da zaslužujemo da budemo u četvrtfinalu. Za to nam je potrebno odlično izdanje svakog igrača, ali i podrška navijača”, naglasio je Terzić.

Bonus video: