Dvije klase, 24 godine razlike - Pepe i Kubarsi

Pepe nije prošao dalje, ali ostaje da se pamti kako je sa 41 godinom zaustavljao najefikasniju ekipu i lidera Premijer lige - kao u najboljim danima, kada je sa Realom tri puta osvajao LŠ. S druge strane, za 17-godišnjeg Kubarsija kažu da je bio kao Ronald Kuman u svom najboljem izdanju

4567 pregleda 0 komentar(a)
Pepe i Kubarsi, Foto: Reuters
Pepe i Kubarsi, Foto: Reuters

Portugalac Pepe od mladih dana poznat kao beskompromisan borac na tlo Španije kročio je 2007, kada je iz Porta prešao u Real Madrid. Nešto ranije te godine u istoj zemlji, u blizini Barselone, rođen je Pau Kubarsi.

Sedamnaest godina kasnije zajedno, svako na svoj način, obilježili su osminu finala Lige šampiona - Pepe i danas sa napunjenom 41 godinom i dalje vodi velike bitke sa mnogo mlađim ofanzivcima, dok je Kubarsi nova senzacija iz "vrtića" Ćavija Ernandesa.

Razlika u godinama između njih je ogromna, čak 24, ali zajedničko im je da igraju na istoj poziciji (štoper) i da su - iako je jedan mogao i davno da završi karijeru, a drugi je još tinejdžer - dio evropskog fudbalskog krema.

Pepe sa svojim Portom sinoć nije imao sreće u penal-ruletu protiv Arsenala, pa je njegova 20. sezona u Ligi šampiona završena u osmini finala.

Međutim, ostaće da se pamti kako je sa 41 godinom zaustavljao najefikasniju ekipu i lidera Premijer ligi - kao u najboljim danima, kada je sa Realom tri puta osvajao najveće evropsko klupsko takmičenje.

S druge strane, Kubarsi - još jedan produkt La Masije - svoj prvi meč u Ligi šampiona odigrao je kao da u nogama ima najmanje utakmica koliko i Pepe.

Najbolji strijelac Serije A iz prošle sezone i napadač Napolija Viktor Osimen nije se vidio na "Monžuiku" upravo zahvaljujući mladom štoperu Barselone. Kubarsi je komandovao odbranom Barse, a kako je odigrao možda i najbolje govori to što je proglašen za igrača utakmice.

"Pau Kubarsi nikada neće zaboraviti 12. mart 2024. Sa 17 godina, mjesec i 20 dana postao je najmlađi defanzivac koji je ikada zaigrao za naš klub u Ligi šampiona. Uz sve to dobio je nagradu za najboljeg igrača utakmice", napisala je Barsa na svom sajtu.

Kubarsija već porede sa legendema kluba.

"Ovo je bila nevjerovatna predstava - gledamo ga cijelo veče i toliko smo impresionirani", rekao je nakon meča za TNT sports Glen Hodl, legenda Totenhema i nekadšnji selektor Engleske. "Njegove kretnje u odbrani... Jednostavno sve je bilo na vrhunskom nivou. Kao da je to bio Ronald Kuman u svom najboljem izdanju - nevjerovatno za nekoga ko ima 17".

Karijera jednog velikog štopera polako se bliži kraju, a jedna tek počinje - Pepe i Kubarsi, dvije klase koje dijele 24 godine.

Bonus video: