Škrijelj vjeruje u evropski Mornar

Igre i rezultati znak su ne samo napretka Barana, već i kvalitativnog skoka njegovih prvotimaca - prvi među jednakima ove sezone je 26-godišnji vezista iz Rožaja Demir Škrijelj

3356 pregleda 52 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Selidbe i pakovanje kofera za Mornar su već davna prošlost, a Barani su u ovoj prvoligaškoj sezoni biži evrokupovima nego bojazni od drugoligaškog ranga.

Mornar, u svojoj rekordnoj, trećoj uzastopnoj klupskoj prvoligaškoj sezoni igra i najbolje, sa nepropustivom odbranom i tek jednim primljenim proljećnim golom, i to sa penala. Učinak Mornara su po tri pobjede i remija nakon zimske pauze i 39 bodova za diobu treće pozicije sa Sutjeskom.

Kako Mornar ove sezone djeluje kao hermetički zatvoren kofer homogenog sadržaja, sa agilnom i posvećenom upravom, stručnim štabom i igračima, zajedništvom i atmosferom iz koje je nemoguće akcenat staviti na jednog pojedinca, tako je i nemoguće prenebregnuti ogroman doprinos u te četiri sezone od 26-godišnjeg Rožajca, Demira Škrijelja.

Od pobjedničke sezone u Drugoj fudbalskoj ligi, do kapitenske trake sa kojom je odigrao važnu rolu, pa sve do asistecnije za jedini gol u pobjedi na gostovanju favorizovanom Dečiću, što jeste bila najbolja igra Barana u ovoj sezoni.

- Nemoguće je zaboraviti taj trijumf, počeo sam sa kapitenskom trakom a Dečić je jedina ekipa koja nas je oba puta dobila u jesenjem dijelu. Pokazali smo u toj utakmici koliko smo napredovali, kao ekipa i pojedinačno i koliko je u stvari stručni štab na čelu sa Zoranom Đuraškovićem napravio dobru postavku igre. I taj gol što smo primili iz penala ovog proljeća je rezultat sudijske greške, kao što je greška da nama nije sviran penal u remiju bez golova sa Rudarom u posljednjem kolu. Tačno je da sam zbog kartona propustio meč u Pljevljima, ali sam bio na tribinama i zaista žalim što nemamo mogućnosti VAR sistema u šampionatu, jer siguran sam da bi sa njim bili neuporedivo bliže prvoj poziciji - kazao je ofanzivni vezista Mornara.

Škrijelj je klupskim uspjesima u ovoj sezoni doprinio sa tri gola i sedam asistencija, mada...

- U našem sistemu svi igramo u oba smjera, iz tog razloga i teško primamo golove, a atmosfera u klubu i ekipi ne može da bude bolja. Svi smo značajno napedovali, a za moj lični napredak, osim trenera, najviše je zaslužan Marko Ćetković. Igra na sličnoj poziciji, došao je odmah nakon naše promocije u prvoligašku ekipu, a njegovo iskustvo iz repezentacije, evrospke scene, ali i osvajanja titule prvog šampiona Crne Gore sa Zetom, značilo je ne samo meni, već i timu. Pokazali smo da smo znanjem, timskim i individualnim kvalitetom u samom vrhu crnogorskog fudbala i naravno da očekujemo i dužno priznanje. Povoljna je okolnost što su oba tima ispred nas na tabeli i u polufinalu Kupa Crne Gore, a treće mjesto i učešće u evrokupovima značilo bi i klubu i nama pojedinačno - kaže Škrijelj.

U ekipi Mornara nema nijednog aktuelnog seniorskog reprezentativca, ali Barani bez respekta i ravnopravno igraju protiv klubova sa igračima većeg i čak reprezentativnog renomea.

- Najvažniji je dobar i sistematski rad, a pozivi će doći. Svima nam je dres sa nacionalnim grbom ostvarenje sna i siguran znak uspjeha. A tom cilju stremimo. Znam kolika je sreća takav poziv, jer bio sam u selekciji omladinaca koje je vodio tadašnji selektor Aleksandar Miljenović. Tada sam poziv dobio zajedno sa Dritonom Camajem, on je napredovao do seniorskog repezentativca, nadam se da ću i ja - naglasio je Škrijelj.

Do prvog tima sa 15 godina

Iako za današnje standarde kasno, sa tek 12 godina Demir Škrijelj je odradio prvi fudbalski trening kod Raifa i Bajrama Šutkovića u Rožajama.

Popularni Dema se zato može pohvaliti da je za prvi tim Ibra zaigrao sa svega 15 godina. Čak mlađi od svog omiljenog igrača, Lionela Mesija.

- Mesijeva virtuoznost je umnogome uticala da zavolim fudbal, a pratim ga i sada iako je otišao iz Evrope. Tim prije, jer sada Mesi igra na “mojoj” poziciji, odmah iza napadača - priča Škrijelj.

Uslijedile su i tri sezone u Zeti, pa opet sezona u Ibru do prelaska u Mornar.

- Dolazak u Mornar pokazao se kao više nego odičan i svjedok sam koliko klub, ali i fudbal u Baru, napreduju iz dana u dan. Imamo odlične uslove, maksimalnu podršku. Zaista sam srećan okruženjem i atmosferom u kojoj radim. Ugovor mi ističe na kraju ove sezone, ali sada samo razmišljam o plasmanu kluba u Evropu. Od toga će zavsiiti moji, ali i klupski planovi. Svakako želim da se oprobam u nekoj prestižnijoj i jačoj ligi, to je cilj svakom igraču, ali u mom slučaju do toga može doći samo u dogovoru sa Mornarom - zaključio je Škrijelj.

Bonus video: